начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Подаване на документи в Търговския регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подаване на документи в Търговския регистър

Мнениеот jasmine » 09 Юни 2008, 15:51

Колеги, някой има ли информация как протича приемането на документи в търговския регистър след промените?
Аз лично запитах дали ако подпиша А4 като адвокат, следва да подавам декларация от търговеца по чл.13, ал.4 (което ми се струва безумно, защото заявителя е друг), но от регистъра ми казаха, че все още нямат инструкции "отгоре" и действат по стария ред. (':shock:')

Как си подавате заявленията - по стария ред с нотариална заверка или според измененията?

Разгледах и сайта на регистъра - там повечето заявления са си по стария ред, а ако има някои с адвокатско пълномощно се третират като податели - т.е. заявленията им са с нотариална заверка и представят декларации по чл.13, ал.5. (':shock:')

За мен това е пълен абсурд! Вместо да се улесни процедурата, тя става по-сложна.
Моля, споделете малко опит!
jasmine
Младши потребител

Мнениеот renka_82 » 09 Юни 2008, 16:52

Колега, днес ходих да подам Заявление, но Г1, което беше подписано от Управителя на дружеството и нотариално заверено. Бях приложила заверение годишен финансов отчет и едно пълномощно и така ми го приеха, не искаха нищо допълнително. До тук добре, но днес ми се обадиха от Бургас и там в АВ искат и решение на ОС/СД, с което се приема годишния финансов отчет.
Мисля си, че в различните градове процедират по различен начин, което не би следвало да е така.
renka_82
Потребител

Мнениеот utinonabuti » 09 Юни 2008, 16:53

Законът е напълно ясен:адвокат може да бъде заявител,като за целта прилага пълномощно по кочан и не подписва каквато и да била декларация! Сред визираните в чл.13,ал.4 и 5 декларатори адвоката не е посочен изрично,което е достатъчно! Вече няколко дни безпроблемно заявявам за вписване в София различни обстоятелства.Наистина днес една служителка искаше да маркирам в А4 графата "Декларация по чл.13,ал.5",но номера не мина,защото и дадох безплатна (само този път) консултация по приложението на закона.А колкото липсата на указания,практика и пр.дивотии съм безапелационен-не е мой проблем.
utinonabuti
Младши потребител

Мнениеот r1234 » 11 Юни 2008, 16:11

Здравейте! Едва днес след промените на мой служител ,който разнася документи му отказали да ги приемат защото нямал пълномощно. А вчера нямаше проблеми да се подават с нотариална заверка на подписите. И сега какво ще има откази на документите подадени предните дни без пълномощно по новите промени. Направо ми писна с този Търговски регистър.
r1234
Младши потребител

Мнениеот jasmine » 11 Юни 2008, 16:28

на всички ни е писнало, но нямаме избор, трябва да се справим с тази бъркотия, създадена от законодателя. Аз все още не съм наясно с проклетата декларация!
jasmine
Младши потребител

Мнениеот tzkk » 11 Юни 2008, 18:33

Аз мисля че като адвокат без значение дали си заявител по чл. 15 ал. 1 т.3 или подател по чл. 15 ал. 2 т. 1 не ти трябва декларация по чл. 13 ал.5. :shock: Ако някой има друго мнение моля да сподели :?:
Не разбирам само защо законодателя вместо да улесни нещата пак ги оплеска :roll:
Приятна вечер! :D
tzkk
Младши потребител

Мнениеот jasmine » 12 Юни 2008, 13:34

Мисля, че декларация не е необходима, но кой реши че адвокатското пълномощно задължително трябва да е от кочан?
Това не го разбирам - съгласно закона за адвокатурата пълномощното е просто писмено, а от агенцията ми казаха, че трябвало да е от кочан.
Имат ли право да изискват това според вас?
jasmine
Младши потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Юни 2008, 13:40

jasmine написа:Мисля, че декларация не е необходима, но кой реши че адвокатското пълномощно задължително трябва да е от кочан?
Това не го разбирам - съгласно закона за адвокатурата пълномощното е просто писмено, а от агенцията ми казаха, че трябвало да е от кочан.
Имат ли право да изискват това според вас?

Твърдо не.Тия кочани са нищо повече от улеснение , нито са задължетелни , нито при по сложни договорки между адвоката и клиента вършат работа.Аз лично скоро ще подавам документи в ТР и ще съм с писмено пълномощно , не от кочан , и ще настоявам да бъдат приети документите.Чиновниците , който приемат книжата нямат право да изискват документи или да определят какви да са.Ако длъжностното лице , иска нека да откаже регистрация-този отказ 100 % ще падне в съда!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jasmine » 12 Юни 2008, 13:54

аз също съм убедена, че ще падне, но струва ли си нервите?
От 1 месец чакам жалбата ми срещу отказ да стигне до съда, но уви - още съм на обработва се. Докога ще е това? Нито на клиентите им се чака да се разберем кой крив, кой прав, нито на мен ми се спори с некомпетентни длъжностни лица, които все още действат от позиция на силата, защото на кого му се чака 6 месеца а може и повече - докато се произнесе съда - за една глупава регистрация?
jasmine
Младши потребител

Мнениеот mmm_74 » 14 Юни 2008, 00:14

renka_82 написа:Колега, днес ходих да подам Заявление, но Г1, което беше подписано от Управителя на дружеството и нотариално заверено. Бях приложила заверение годишен финансов отчет и едно пълномощно и така ми го приеха, не искаха нищо допълнително. До тук добре, но днес ми се обадиха от Бургас и там в АВ искат и решение на ОС/СД, с което се приема годишния финансов отчет.
Мисля си, че в различните градове процедират по различен начин, което не би следвало да е така.

наистина трябва реш на ОС
счетоводителите не го ли знаят
сега като ви изгорят парите и платите още 50 лв. си ги искайте
mmm_74
Нов потребител

Мнениеот karelia79 » 18 Юни 2008, 12:47

във Варна все още приемат по стария ред, защото нямали указания. Е, предполагам че няма да откажат да приемат и по новия, но рискуваме да ни откажат. Аз лично го карам по стария...
karelia79
Потребител

Мнениеот karelia79 » 18 Юни 2008, 15:56

И да, и във Варна искат протокол от ОС за приемане на отчета.
karelia79
Потребител

Мнениеот renka_82 » 18 Юни 2008, 16:00

mmm_74 написа:
renka_82 написа:Колега, днес ходих да подам Заявление, но Г1, което беше подписано от Управителя на дружеството и нотариално заверено. Бях приложила заверение годишен финансов отчет и едно пълномощно и така ми го приеха, не искаха нищо допълнително. До тук добре, но днес ми се обадиха от Бургас и там в АВ искат и решение на ОС/СД, с което се приема годишния финансов отчет.

наистина трябва реш на ОС
счетоводителите не го ли знаят
сега като ви изгорят парите и платите още 50 лв. си ги искайте

Ох дано да нямаме проблеми, защото те служителките ми провериха нещата и го приеха така, но като се замисля кой бяга от 50 лева :roll:
Сега приготвям за публикуване на още няколко фирми, но този път задължително ще прилагам и решенията на ОС ;)
С тези изменения на ТЗ и на счетоводителите много неща не са им ясни, защото то толкова объркано е написано, че.....
Още нещо да ви попитам когато имаме ЕООД, задължително ли трябва да прилагане Протоколното решение на едноличния обственик на каптала?
renka_82
Потребител

Мнениеот Ivanika » 18 Юни 2008, 16:23

Здравейте,
и аз исках да попитам за ЕООД- моето мнение е,че когато едноличния собственик е физ.лице-не е необходимо да си прави сам решение,че си приема год.фин отчет ,но по-сериозния въпрос е,когато едноличния собственик на капитала е юридическо лице.-тогава може ли да се приложи чл.65,ал.3 от ТЗ?
Ivanika
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 18 Юни 2008, 17:39

utinonabuti написа:...защото и дадох безплатна (само този път) консултация по приложението на закона.

Колега, като чета колко сте самоуверен...Чудно ми е, представихте ли изобщо НЯКАКВА декларация по чл. 13, ал. 4? Дори да не е била подписана от Вас?
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот utinonabuti » 18 Юни 2008, 19:37

Разбира се,че не представих никаква декларация,защото закона тук е ясен ! Виж иначе има известни неясноти другаде;например § 4 ЗТР.
Ако един адвокат не е уверен в себе си,то сериозно трябва да се замисли.Чета тук всичко за търговския регистър и виждам,че има и такива колеги които се страхуват да имат лично мнение,мързи ги да мислят или са си загубили времето в университета (или ПУЦ-а). За разлика от мнозина колеги аз не правя компромиси с чиновниците и клиентите;и да получа отказ например,знам,че ще падне в съда.А клиента трябва да знае,че има работа с адвокат и това в крайна сметка е неговата работа,а по отношение на забавата,както знаете и за това може да бъде компенсиран. Важното е сами да не се превръщаме в писари (и в придворни пудели на клиентите-както казваше един покоен адвокат)и да имаме някакво самочувствие,независимо колко то смачкано в територията България!
utinonabuti
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 19 Юни 2008, 09:48

Точно тук законът е съвсем неясен. Липсата на каквато и да е практика по тоя член и тая алинея прави картинката още по-неясна. Твърде хубаво е за да е истина - начинът, по който си тълкувате закона. Иначе евала за самочувствието.:)
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот michoni » 19 Юни 2008, 17:00

[quote="r1234"]Здравейте! Едва днес след промените на мой служител ,който разнася документи му отказали да ги приемат защото нямал пълномощно. А вчера нямаше проблеми да се подават с нотариална заверка на подписите. [/quote

А някой колега от Варна има ли актуална информация приемат ли се още заявления по стария ред /нот.заверка на подписа и трето лице приносител без пълномощно/? Луди ни направиха просто.... :x
michoni
Потребител

Мнениеот michoni » 19 Юни 2008, 17:03

Опа, съжалявам, не съм видяла, че мнението на karelia79 е от вчера... :oops: и все пак, въпроса си остава неизяснен...пак ли ще има разделение на правилата по градове, да му се не види?
michoni
Потребител

Мнениеот Ivanika » 19 Юни 2008, 17:14

Здравейте.
в отоговор на michoni.
Нямат право да откажат да приемат документи,които са с нотарилано
заверен подпис на заявителя(както казвате по стария ред).
Съгласно последните промени,чл.15,ал.5-е категорична.
Ivanika
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право