начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ЗАЯВЛЕНИЕ A1

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЗАЯВЛЕНИЕ A1

Мнениеот palimsest » 23 Юни 2008, 18:46

Колеги , моля за извинение относно лаишкия въпрос , но поставям на обсъждане следния въпрос , обект на спор между мен и други колеги ....

Попълвам Заявление А 1 и установих , че от отреденото място за фирмата няма да стигне ....
По прицип , става въпрос за тези уникални наименования на ет-стоматолозите .... и като се запише името " Д-р Третдафил Шипков Акациев Амбулатория за извънболнична ........и т н просто мястото не е достатъчно ...
Ако съкратя дългото наименование и го заместя с абревиатурата - АИПППДМ , мислите ли , че ще има проблем .....
има ли колега с подобен проблем !??

Благодаря за отделеното време !
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 23 Юни 2008, 19:02

Има програми (например Pdf X-change Viewer), с които можете да драскате върху бланката на АВ с различни шрифтове и големини... така събрахме апортна вноска, която иначе с таймс ню роман 12 заема повече от страница...
Въпросната програма е безплатна и беше препоръчана още в началото на годината от колега, когато обсъждахме бланките за ТР и невъзможността (тогава беше така) да се пише на компютъра върху тях. Но не помня темата вече. Има я в подраздела за търговско право.
Успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 19:09

И аз мисля , че няма да стане със съкращението.В този случай според мен трябва да постъпиш съобразно чл.6(7) от Наредбата или да си го напишеш ситно със химикал , както е предложила Поли.
И аз имам един въпрос , когато се променят обстоятелства , като се разширява предмета на дейност на търговеца , в заявлението на съответното място само новата дейност ли се пише или целият предмет на дейност?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 19:13

poli_g написа:допълваш новото...

Уфф , тоест и на мен няма да ми стигне мястото.Благодаря!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 19:19

poli_g написа:Хубаво де, като не ти стигне мястото за новият предмет- не може ли да приложиш и второ заявление?
Това е само хрумка.

Точно това ще направя.

П.П
При тия температури , грея като кюмбе , как няма да усетиш топлина……. :D :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 19:22

poli_g написа:Хубаво де, като не ти стигне мястото за новият предмет- не може ли да приложиш и второ заявление?
Това е само хрумка.

Не се разбрахме- в заявлението за промяна предмета на дейност иде реч само за разширяване, нали така? Защото отговорът ми е валиден, ако е това и мисля, че следва да добавиш само новите дейности, без старите.

Аааа, тогава ще стигне.Точно това не ми става ясно като чета наредбата.При разширяване , в заявлението се пишат само новите дейности или и тях и старите.При първия вариант съм топ.
REVOLUTION
Активен потребител

БЛАГОДАРЯ !

Мнениеот palimsest » 23 Юни 2008, 19:37

Благодаря за споделените мнения!
Имам едно издание на ИК " Труд и право " - "Новата правна уредба на Търг......." изчетох го цялото , няма засегната подобна хипотеза ...

Благодаря !
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 19:45

poli_g написа::roll: Леко да не гръмнеш ....
Сега сериозно- ти няма да заличаваш дейност, просто допълваш нови.. смяташ ли, че следва да изписваш вече посоченият при пререгистрацията ведно с новите?
Вярно жега е ...

(2) Променените обстоятелства се посочват на съответните места в заявлението, а полетата, които се отнасят за обстоятелства, които не се променят, не се попълват.

Ами да ти кажа така както е разписана тая наредба може да се тълкува двуяко.”Променените обстоятелства” , може да се тълкува да се впише крайния резултат-в моя случай допълване предмета на дейност се променя последният и трябва да се опише полученият нов резултат/промяната+новото/.
Второто възможно тълкуване е твоето , посочват се само новите моменти , длъжностното лице ги вписва и добавя към старите , като се получава новият резултат.
Възможни са и двата варианта да съществуват кумулативно , но не знам как се е ориентирала практиката.

Няма страшно , няма да експлодирам! :wink: :D
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 23 Юни 2008, 20:25

Допълвам си , допълвам си……………………………….. :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 23 Юни 2008, 23:06

Колеги, имал съм няколко подобни случая. Допитах се до ДЛ, което ми обясни, че е нужно да се попълнят толкова заявления, в колкото се събере името на фирмата. Т.е. започваш от първото и до където стигнеш с името, отбелязваш че има още А1 и продължаваш смело. На допълнителните изписваш само името и данните на заявителя, ако е пререгистрация и данните на фирмата (булстат, фирмено дело, код на съда).

п.п. много е досадно.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот neonato » 24 Юни 2008, 15:21

НАРЕДБА № 1 ОТ 14 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
.......................................................
Чл.6
.......................................................
(7) (Предишна ал. 6, изм. и доп. - ДВ, бр. 111 от 2007 г., в сила от 01.01.2008 г.) Ако мястото в някои групи или полета не е достатъчно, това се посочва в полето по ал. 2, т. 3 и към заявлението се прилага допълнително заявление, в което са попълнени съответните полета. Полетата, които може да бъдат допълвани, са отбелязани в образеца на заявлението. Допълнително заявление, в което се посочват подлежащите на вписване обстоятелства относно новоучредения, съответно приемащия търговец, се прилага и при преобразуване на търговски дружества и преустройство на кооперации. Допълнително заявление за обявяване на акт се прилага и когато със заявление за вписване на обстоятелства се представя и акт, който подлежи на обявяване.

СПЕЦИФИЧНИ УСЛОВИЯ ПРИ ПОДАВАНЕ НА ЗАЯВЛЕНИЯ ЗА ПРЕРЕГИСТРАЦИЯ, ВПИСВАНЕ, ПРОМЯНА ИЛИ ЗАЛИЧАВАНЕ НА ОБСТОЯТЕЛСТВА ОТНОСНО ТЪРГОВЦИ И ОБЯВЯВАНЕ НА АКТОВЕ ПО ПАРТИДИТЕ ИМ
І. Подаване на заявление за промяна в обстоятелствата, заедно със заявление за пререгистрация:
..................................................
4. В заявлението за промяната се посочват само обстоятелствата, които ще се променят по съответния посочен в наредбата ред;

...................................................
V. Общи:
...................................................
4. В заявлението за регистрация или пререгистрация задължително се изписва в цялост предметът на дейност на търговеца, който следва да съответства на този в приложените документи
neonato
Потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Юни 2008, 15:38

poli_g написа:На мен не ми се получава с тази програма... :? , но не пречи да се потърси и опита.

Не се получава, ако цъквате точно в полетата за писане. Ако отворите собствено поле малко преди "официалното" поле за писане с typewriter-a на посочената програма, можете да пипате както желаете шрифта и размера. Малка гяволийка :wink:
Вече не я използвам, защото правя опити да се намъквам в базата данни по електронен път... Ама засега сме само на ниво входящи номера...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот neonato » 24 Юни 2008, 15:44

Пейстнах, та да има и един нормативен балтон отгоре.
neonato
Потребител

Мнениеот neonato » 24 Юни 2008, 15:57

Е то ................... малко компилация - подзаконов нормативен акт + нЕкои мъдри указания от Търговския регистър (нали и една четка на регистъра трябва да сложа). Щото техните указания са надзаконов нормативен акт и се прилагат директно при противоречие със ЗТР и Наредба № 1. Имат статут на най-облагодетелствани писания по каноните на Вселенската патриаршия.
neonato
Потребител

Re: ЗАЯВЛЕНИЕ A1

Мнениеот palimsest » 13 Окт 2008, 15:24

Какви емоционални терзания ли не преживях докато събера наименованието на един търговец в три последователни заявления на бланката тип А1....
Изображение

По повод горните мнения...ето как в Търговския регистър си са решили проблема, просто на служителката не й се сканираха 3 броя последователни заявления...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: ЗАЯВЛЕНИЕ A1

Мнениеот narina » 15 Окт 2008, 13:36

Това лято ми се наложи една пререгистрация и една регистрация на оод-та с мноооого дълъг предмет на дейност. :x - споделям как се побрах в 1 заявление...
Изписах си ги с много ситен текст, изпринтих си ги и после апликирах текста в заявлението. Щракнах апликирания лист на ксерокса и .... готово !
Номера мина и в двата случая пред АВ.
п.с. който си няма програмка...изхитрявя... :twisted:
Аватар
narina
Потребител

Следваща

Назад към Търговско право