начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Подаване на документи в Търговския регистър

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2008, 15:06

Колеги споделете опит в развитието на дискусията относно трябва ли да има декларация за истинността на обстоятелствата по чл.13.ал.4 , когато заявител е адвокат.Как е тръгнала практиката?
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Юни 2008, 16:11

Ами аз напоследък следя какво практикуват ДЛР-тата при подаването от адвокат с електронен подпис. Изразих известно недоумение от един отказ (ама не ми се търси вече), който, макар и основателен, включваше и крайно нелогични според мен разсъждения, че ако адвокатът е подал заявлението със своя електронен подпис, бил "подател". Аз смятам, че когато си попълвам данните на "заявител" и подписвам електронния вариант на заявлението, съм "заявител", а не "подател". Поставих въпроса на обсъждане, но кой знае каква дискусия тук не се получи.
Ето и друг бисер от "практиката" - те са няколко, но са еднотипни, вероятно са на едно и също ДЛР, но все едно - нещо от името му се вижда на отказ № 20080612164617 / 20.06.2008г., който иска, да си го чете. В отказа пише (не обсъждам всички мотиви, а това, което ни трябва по въпроса):
"Подаденото заявление е подписано с електронния подпис на адвокат Димитрина Янкова Янчева в качеството й на заявител. Съгласно разпоредбата на чл. 15, ал. 1 от Закона за търговския регистър /ЗТР/, заявител може да бъде търговецът, лице, което го представлява по закон, адвокат с изрично пълномощно, съставено съгласно изискванията на Закона за адвокатурата, за представителство пред агенцията. От представеното пълномощно може да се направи извод, че Рафаеле Градилоне е упълномощил адвокат Димитрина Янчева да го представлява пред Агенция по вписванията.
В този случай съгласно чл. 13, ал. 4 от ЗТР към заявлението се прилага декларация, подписана от заявителя по чл. 15, ал. 1, т. 1 и т. 2 или ал. 3, за истинността на заявените обстоятелства или за
приемането на представените за обявяване актове
.
Към настоящото заявление не е представена такава декларация."
Аз в случая си задавам няколко въпроса:
1. Ако заявител е адвокат, каква декларация може да се изисква от потенциални заявители по чл. 15, ал. 1, т. 1 и 2 или ал. 3? Според мен - НИКАКВА, защото заявител е адвокатът - вижте колко йезуитско - добре бе, адвокате, аз от тебе не искам декларация, ама дай ми такава от директора. Ама той нали не е заявител?!?
2. За приемането на представените за обявяване актове - това касае съставителя на финансов отчет по чл. 15, ал. 3. Тук въобще, ама ВЪОБЩЕ не може да става дума за това.
3. Ако пък ДЛР беше се "оплакало", че няма декларация и от "подател", щяхме да стигнем пак до другата измишльотина - че адвокатът, който се изписва като заявител и подписва с електронния си подпис, бил... подател.
Заключението ми е, че в момента има поне едно или две (а сигурно са повече) ДЛР, които, да ме прощават, ама така смесват понятия като "заявител" и "подател", че едва ли има накъде повече...
Засега, от зор, макар и да съм твърдо убеден в това, че адвокатът нито трябва да подава декларация, нито да представя такава от несъстояли се заявители, просто цъквам чавката в края на заявлението, с пълното съзнание, че аз никаква наказателна отговорност не мога да нося за никакви уж верни или неверни обстоятелства. Защото, ако се пиша прекален защитник на закона, после на мен ще ми мрънкат доверителите, не на ДЛР-то. Не ги виждам, в няколкото случая, в които вече използвах електронен подпис, да се навият на обжалване на отказ. Но подчертавам - смятам, че това не се изисква от закона. В най-добрия случай, ако адвокатът реши, може да си декларира на добра воля и без никакви последици за самия него.
Опасявам се, че практиката може да се изроди в реваншистка насока срещу адвокатите: "аааа, много сте отворени вие - я задължително декларации от директори и управители; а вие, като твърдите, че не сте длъжни да декларирате, я ние да приемем, че и нямате право да декларирате тогава". Дано не съм прав...
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2008, 16:31

Точно това ме учуди и мен днес.Говорих с познат ДЛР , с който спорих разпалено , че адвокатското пълномощно не трябва да е задължително от кочан(някаква тяхна приумица) и изведнъж той ми заяви и за тази декларация , че задължително трябвало да се подава и не само това трябвало да е с нотариална заверка на подписа. :shock: :shock: :shock: И въз основа на какво?Според мен пак са прецакали закона.Каква е тая работа не мога да разбера , от една страна си заявител , от друга-друг заявител да подписва , че носи наказателна отговорност.Ами аз като пишман адвокат , ей така реша да прецакам клиента и му попълня неверни обстоятелства , той какво , ще носи ли наказателна отговорност.Чудя се и се мая какво сътвориха пак законодателите , кому е полезна тая объркана и страшно усложнена каша наречена ЗТР.Не знам какво да правя , да подавам и да жаля ли после , да отбележа аз в А формуляра , че нося нак.отговорност , или да паля колата и да тръгвам да издирвам клиенти по села и паланки да ги водя на нотариус да подписват ДЕКЛАРАЦИИ……………………..
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 24 Юни 2008, 16:36

Зададох специално въпроса на една служителка, която приема документи. разговорът протече така:

- Когато адвокат е заявител, трябва ли изобщо да представя някаква декларация, в частност такава по чл. 13, ал. 4?

Явно не съм задал въпроса правилно, защото мацката не ме разбра веднага какво я питам. На въпроса ми тя отговори с въпрос:

- Какво да заявява адвоката?
- Промени - отговарям аз.
- Адвокат не може да заявява промени, може само да запазва име.

Имаше голяма опашка зад мен и в интерес на общото благо се отказах от жаждата си за повече информация.
:shock:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2008, 17:14

ykovachev написа:Засега, от зор, макар и да съм твърдо убеден в това, че адвокатът нито трябва да подава декларация, нито да представя такава от несъстояли се заявители, просто цъквам чавката в края на заявлението, с пълното съзнание, че аз никаква наказателна отговорност не мога да нося за никакви уж верни или неверни обстоятелства.

Ако приемем , че трябва да се представя декларация , тогава в никакъв случай не става горното.Защото тя трябва да е подписана от търговеца , законът е изричен , а не е от адвоката заявител , иначе от зор заман и аз в А4 мога да драсна , че нося отговорност , да ходят да ме съдят после , ама няма да стане…………………
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 24 Юни 2008, 17:21

Там е работата, че когато директорът Х не е заявител, той няма как да декларира нещо в качеството си на заявител, защото не е такъв. Обаче дали тази логика ще се приеме - не знам. Аз съм убеден обаче в това, че изискване за директорска декларация си е чисто извращение. Ако тя беше задължителна, мъдрите глави в НС трябваше да напишат, че декларация се подава от законния представител, независимо дали е заявител. А аз в случая просто угаждам на чиновниците от ТР. И да добавя още: в момента "чавката" за деклариране се намира край следния текст:
"Декларирам истинността на заявените от мен обстоятелства, съответно приемането на представените от мен актове". В най-лошия случай аз наистина съм приел представените от мен актове, поне що се отнася до ГФО-тата, а в един случа наистина знам как са истинските обстоятелства относно една фирма, защото аз съм я правил и всичко е при мен, най-малкото на компютър имам документите, а повчето - и на копие. И защо да не мога да декларирам, ако реша?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 24 Юни 2008, 17:33

Обхват на проверката
Чл. 21. Длъжностното лице по регистрацията проверява дали:
…………………………
6. (изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) е представена декларация по чл. 13, ал. 4;

Явно стъпват върху това.Разписана е като императив във всички случай , а не например след 13 ал.4 и да продължава……..в предвидените от закона случай.
А новото 20 за изискване за нотариална заверка , тва откъде , изобщо някаква нормативна база за това??????????
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот gtni » 26 Юни 2008, 17:46

Колеги този закон е писан от Депутати, а не от учени, защото ако учените го бяха писали - първо щяха да го пробват върху опитни зайчета, а не върху нас. :D И все пак с оглед разпоредбата на чл.21, т.6, какво ви е мнението трябвя ли или не прословутата декларация по чл.14, ал.4 ЗТР, а за този запис какво ще кажете? чл.14 ал.5 "(5) Когато заявлението се подава от лице по чл. 15, ал. 2, т. 2, то представя декларация, че заявлението и приложените към него документи са предоставени от заявителя."
gtni
Нов потребител

Мнениеот Trapped » 26 Юни 2008, 17:48

Това е чл. 13. Значи днес питах една деловодителка за какво ми принтва и ме кара да подписвам такава декларация след като заявителят е заверил нотариално заявлението, а в него са посочени и приложенията /ГФО, протокол с печати на фирмата и пр./.

Момичето ми каза "не знам, нали ние сме тъпите деловодителки и искаме все неща, които не трябва, вие сте юристите, вие кажете". Аз отговор нямам, явно са на принципа - по-добре да има декларация и да не трябва, отколкото да няма и да трябва.
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот utinonabuti » 26 Юни 2008, 18:36

Боже колко мъка има по тоя свят...-рекъл героя на Йовков! Адвокат да се унижава и да пита служителка със средно образование как се прилага закон, втори да не знае кога един закон има нужда от тълкуване и пр....нямам думи ! Повече няма да чета тук,защото ме е срам за всички Вас,дори и да сте завършили ПУЦ ове.
utinonabuti
Младши потребител

Мнениеот Trapped » 26 Юни 2008, 19:20

utinonabuti написа:Боже колко мъка има по тоя свят...-рекъл героя на Йовков! Адвокат да се унижава и да пита служителка със средно образование как се прилага закон, втори да не знае кога един закон има нужда от тълкуване и пр....нямам думи ! Повече няма да чета тук,защото ме е срам за всички Вас,дори и да сте завършили ПУЦ ове.

На тия служителки шефът им е юрист с нужния по закон опит и стаж и вероятно вече да им е дал напътствия, а също и "безплатна консултация" как да се прилага закона. Обективно погледнато от значение е именно неговото тълкуване на закона, а Вашите "безплатни консултации", които сте им дали по пресния закон си остават едни добри пожелания.

Вашето тълкуване може и да е вярно, но неговото ще го бъде. И ако Вашето не е като тяхното - Вашите клиенти ще го отнесат. А понякога адвокатът е допустимо да се "унижава" за да са клиентите добре, пък характер и инат да показва и магарето знай... :wink:

едит: гледам, че колегата Ковачев ме е изпреварилв изводите, отн. клиентското благоденствие. :lol:
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Юни 2008, 19:37

utinonabuti написа:Боже колко мъка има по тоя свят...-рекъл героя на Йовков! Адвокат да се унижава и да пита служителка със средно образование как се прилага закон, втори да не знае кога един закон има нужда от тълкуване и пр....нямам думи ! Повече няма да чета тук,защото ме е срам за всички Вас,дори и да сте завършили ПУЦ ове.

Колега минавате границата на добрия тон.Хубаво е човек да е със самочувствие , но не и да е нагъл и да обижда.Вземете си бележка , като толкова добре сте разтълкували закона може ли да ни обясните , защо след като закона е стъпил върху принципа , че трябва да се декларира истинността на заявените обстоятелства , се получава така , че единствено когато заявител е адвокат това не е така??Мислите ли , че от голяма любов към адвокатите , ще дадат вратичка да се заявяват обстоятелства , без някой да поеме наказателна отговорност за тяхната истинност.На вас може да Ви е ясно , но закона е калпав и доста неясен.Междодругото , говорих вече с няколко ДЛР , харесва ни или не те тълкуват закона в смисъл , че декларация трябва да се прилага задължително.В този ред на мисли , да са ви честити отказите , а в съда успех,дано докажете тезата си!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Юни 2008, 19:50

Днес реших да мина през ТР и да подам заявление за регистрация на ЕТ. Един приятел ме помоли да му свърша тази услуга.

Вчера пуснах едно ООД за регистрация - всичко си беше нот. заверено (по стария ред) и изобщо не ми поискаха нищо.

Днес пак си нося ентусиазирано заявлението, нот. заверено и изведнъж ми сервират, че трябва да дам декларация по чл.15, ал.5. Отварям закона и прочетох - съгласих се с момичето. После ми каза: Ама Вие нямате пълномощно? Отново шах с пешката... Отварям пак закона, за да не се изкажа неподготвен и установявам, че трябва да имам и пълномощно, тъй като не спадам към лицата в ал.1, нито в ал.3. Какво съм чел... само аз си знам. ъ.... аз съм ПРИНОСИТЕЛ, а не заявител. Уж друга беше идеята на промените, но... явно тълкуванията на ДЛР са по-висши от закона. Декларацията е преглътнах, защото може да направя някаква измама с документите на човека, щото ние, адвокатите сме измамни копеленца... ама пълномощно чак. Ама какво пълномощно? Там пише "Изрично". Изпадам в дилема - моя човек на 200 км, чудя се дали трябва да е нот. заверено, но след прочит тук-там установих, че не трябва да е. Чудя се как да направя работата, че да не се разхождам пак в жегите. Служителката, намигвайки ми казва: "Напиши там някакво пълномощно и го подпиши". Да бе да... Усещам как продължавам да се потя като прасе, защото няма климатик и бях на ръба да тегля една ...... на някой. Идваше ми да извадя кочана, да "прасна" едно пълномощно и да подпиша клиента. Ама това не е изрично пълномощно, а договор за правна услуга. дрън, дрън, дрън... Пък и ДЛР-тата са странни птици - може да решат, че не е достатъчно изрично.

Прибрах се в кантората, написах пълномощно с права за представителство пред ВЕЛИКАТА агенция по вписванията и го пратих по мейла. Утре си го чакам и да видя дали ще успея да подам едно смотано заявление за регистрация на ЕТ.

Поне за успокоение разбрах, че тези пълномощни и декларации няма да са публични. Остана и да ни броят колко фирми сме регистрирали и да ни искат % от печалбата. И без това 25 процента признати разходи са ни много.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Юни 2008, 20:01

И това не е всичко.Днес майка ми беше върната от ТР(тя счетоводител , подава ГФО) , заявлението и нотариално заверено ,с тикче в кутийката с наказателната отговорност……………..обаче , трябвало и декларация по 13(4) и забележете……….търговеца или да я подпише лично v TR, или и тя с нотариална заверка.Умрях от яд , че се е върнала.Общо взето гавра в тоя ТР , като чуя декларация и подивявам.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 26 Юни 2008, 20:10

REVOLUTION написа:И това не е всичко.Днес майка ми беше върната от ТР(тя счетоводител , подава ГФО) , заявлението и нотариално заверено ,с тикче в кутийката с наказателната отговорност……………..обаче , трябвало и декларация по 13(4) и забележете……….търговеца или да я подпише лично v TR, или и тя с нотариална заверка.Умрях от яд , че се е върнала.Общо взето гавра в тоя ТР , като чуя декларация и подивявам.

О... това не е всичко. Подавахме 8 бр. такива. Искат я тази декларация от управителя и то нот. заверена. Счетоводителя псува като хамалин, щото само 3 от тези фирми плащат на тази държава над 4 мил. данъци годишно.

ТР бил улеснение за бизнеса.

:lol: :lol: :lol: :lol:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 26 Юни 2008, 20:14

DEKAH написа:ТР бил улеснение за бизнеса.

:lol: :lol: :lol: :lol:

:lol: :D :lol: :D :lol: :oops: :oops: :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот jojobba » 26 Юни 2008, 20:33

Декларацията по ал. 4 не ми я искаха на мен нотариално заверена!!!! що за своеволия в разли4ните градове???????? дано да не полу4им отказ, но аз също разпитах мнооооогоооо подробно преди да си направя бланки след новите промени (на пълномощно, декларации и т.н.), за да не пострада "негово вели4ество клиента" :-)
jojobba
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 27 Юни 2008, 15:56

DEKAH написа:...Поне за успокоение разбрах, че тези пълномощни и декларации няма да са публични....

... но "уви" сканират си ги наред :) ....
такива "злета", като хората от ТР не съм виждал никъде (или хайде да кажем почти никъде) ...
Без пълномощно (за "подател/приносител") - "йок докиментълъ не гъ зимами" - я си спазвайте закона ... да ама в закона пишело и че тея пълномощни няма да се публикуват - но от ТР защо ли да спазват закона ... важното е ние от "простолюдието" да си го спазваме, а държавата ... тя винаги е над закона ...

Писна ми вече от тая държавица ей ... явно ако не се заема да я "опрая" ... няма кой ...

П.П.: още един пример извън контекста - колеги, да знаете, че в деловодството на ВКС "не работят" по ЗАдв. (а по някакви "тайни" "устни" разпореждания на "ръководството" ;) )

... та няма смисъл да се ядосваме за ТР ... те там вече и "грешки" започнаха да правят (нали има "бърза опашка" за АД-та ... е да де ама някои служители явно не правят разлика м/у АД и ООД ;) ... и леекинко посгрешават понякога :) )
inspectora
Активен потребител

Мнениеот adiko » 27 Юни 2008, 17:09

колеги, извинявайте, но ако някой може да ме посъветва и за моите неволи в тр, ще съм благодарна... исках да пиша на лични, за да не занимавам форума моя лош късмет, но може някой да се е сблъсквал с нещо такова. от два часа се боря да подам по електронен път едно заявление за промени в съвета на директорите на едно ад (сменям двама от членовете с други двама), но в данните, които излизат автоматично, които от агенцията са попълнили при пререгистрацията (съответно са неактивни и аз не мога да променям) дава невалидна информация, защото не са попълнени датите на раждане на двама от членовете на сд (тези, които искам да сменя :cry: ) и като резултат не ме допуска да "подпиша"... от агенцията ми казаха да опитам пак и не могат да ми дадат повече информация... явно няма да стане по електронен път и ще се редя на опашките...
другото, което исках да попитам е, понеже ми излиза такса 60 лв за тази промяна (накрая при "преглед") - това означава ли, че те ми таксуват всеки от двамата членове като отделна промяна?
adiko
Потребител

Мнениеот ykovachev » 27 Юни 2008, 18:51

Пряк отговор не мога да Ви дам, но на базата на своя опит дотук с електронното подаване мога да кажа, че интерфейсът е направен малко по "компютърджийски". Когато се опитах в едно ООД да запиша, че то остава с едноличен собственик на капитала като ЕООД, интерфейсът ми даде грешка и не ме "пусна" до подпис. Как ли не опитвах, докато един компютърен специалист ми каза да залича с чавки двамата съдружници А и Б, при което отдолу да изпиша Б отново като трети и единствен съдружник с целия капитал. И... стана! От правна гледна точка е тъпо да не можеш да заличиш двамата съдружници и да впишеш едноличен собственик, но - предполагам, това е, защото формата е запомнила, че има ООД - забравяте за едноличен собственик! Може да се изпише само единствен съдружник. Ето защо - въоръжете се с търпение и изпробвайте всякакви възможни варианти, стига от тях да става ясно какво се променя...
Едва ли помогнах много, но основната идея е, че трябва да мислиш като програмист, а не като юрист...
ykovachev
Активен потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право