начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Запазено име и отказ за вписване в ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Запазено име и отказ за вписване в ТР

Мнениеот ms7171 » 24 Юни 2008, 20:03

Здравейте! Не съм юрист и се нуждая от спешна помощ. Получих отказ за регистрация на фирма "МП Трейд"ООД след като дори си бях заплатила таксата за запазване на името. Отказът е заради това, че имало вече регистрирана фирма "МПТРЕЙД"ЕООД. Разликата в имената е само в наличието на интервал. Питането ми е дали грешката е при проверката за запазване на името или при отказа. Не са ли различни двета имена. Намирам в справката за права върху фирми например, че има "ЕМПИ" и "ЕМ ПИ". Къде мога да намеря какви са изискванията за имената на фирмите. Предварително Ви благодаря за съдействието.
ms7171
Нов потребител

Re: Търговски регистър

Мнениеот Гост » 25 Юни 2008, 10:10

ms7171 написа:Здравейте! Не съм юрист и се нуждая от спешна помощ. ...........

1. Я вижте какво пише на заглавието на форума !...
"ФОРУМ за ЮРИСТИ ... и след това ?!
Или и не можете да четете ?
2. Спешната помощ я закриха ! ....

3. Това , което искате / търсите , се нарича БЕЗПЛАТНА ЮРИДИЧЕСКА КОНСУЛТАЦИЯ, каквато не Ви се полага !
Обърнете се към адвокат !

karanikolov написа: ………………………………………..
А Лютият протестирал срещу безплатните консултации!!!
……………………………………………………………………….
Определено подкрепям ЛЮТИЯ..

law_master написа: …..И ДА ЗНАЕШ ЧЕ ЗА ПИТАНЕ СЕ ПЛАЩА. :evil: :evil:

zelen написа: .........- поумняването е болезнен процес и насила няма да се случи. Всеки трябва да се опари от безплатната помощ, за да разбере, че безплатно е само сиренцето в капана за мишки.
Гост

"Извинение"

Мнениеот ms7171 » 25 Юни 2008, 10:57

Бързах и затова нямах време да търся подходящ форум за въпроса ми. Грешката е моя, че си помислих че мога да очаквам от хората това което им давам. Никога не съм отказвала помощ или консултация стързани с конпютърната техника (областта в която работя) търсейки облаги от това. Но явно хората сред адвокатите са се свършили. Жалко за Вас.
ms7171
Нов потребител

Мнениеот ykovachev » 25 Юни 2008, 11:03

Е, не вадете генерални заключения от един пост. Ако в АВ са Ви запазили това име, след което са Ви порязали с отказ, смятам, че най-разумно е да обжалвате отказа. Така или иначе сте се доверили на съответната служба, която е запазила името и сте се набутали да правите регистрация именно под запазеното име. Най-добре е обаче да се консултирате с колега-адвокат по аспектите на обжалването (дано не сте изпуснали срока). Не че е невъзможно да се упражнявате самостоятелно, но става въпрос за специфична жалба все пак.
Успех!
П.П. Тъй като съм изборен модератор в този раздел, промених заглавието на темата Ви, тъй като не даваше точна ориентация за въпроса и се дублираше с други теми. Ако желаете, изберете друго, но нека да насочва към въпроса и да не повтаря заглавия на скоро пуснати теми.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 25 Юни 2008, 11:13

Задължително обжалвайте отказа пред съда!

Обжалване
Чл. 25. (1) Отказът подлежи на обжалване пред окръжния съд по седалището на търговеца или клона на чуждестранен търговец в 7-дневен срок от връчването му.
(2) (Доп. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Жалбата се подава чрез агенцията. Агенцията изпраща незабавно на съда подадената жалба заедно с приложенията към нея, постановения отказ, заявлението и приложенията към него, както и доказателства за връчването му
(3) При липса на технологична възможност на съда да приеме по електронен път документите, посочени в ал. 2, те се възпроизвеждат на хартиен носител и се изпращат на съда, заверени от служител на агенцията.
(4) (Изм. - ДВ, бр. 59 от 2007 г., в сила от 01.03.2008 г.) Съдът разглежда жалбата в състав от един съдия в закрито заседание по реда на глава двадесет и първа "Обжалване на определенията" от Гражданския процесуален кодекс. Решението на съда подлежи на обжалване в 7-дневен срок от съобщаването му пред съответния апелативен съд, чието решение е окончателно.
(5) При отмяна на отказа съдът постановява решение, с което дава задължителни указания на агенцията да извърши исканото вписване, заличаване или обявяване.

Според мен има аргументи за успех , а ако съдът не уважи жалбата , може да се мисли за ангажиране на отговорността на АП , за изплащане на обезщетение.

Успех!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот ms7171 » 25 Юни 2008, 11:27

Благодаря Ви. Извинявам се за прибързаното заключение за адвокатите по горе. Ще обжалвам решението и ще съдя агенцията за нанесени щети. Сега като чета във форума видях, че има и други такива случаи. Това е някакъв абсурд. Да си платиш за запазване на името и да получиш отказ след това. Все още не мога да повярвам че се случва и затова мисля, че сгрешилия трябва да си понесе отговорността. Но това ще го оставя на адвокатите. Не мисля да се упражнявам сама. Още веднъж благодаря.
ms7171
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 27 Юни 2008, 11:29

Въпросът за имената на фирмите беше повдиган и по-рано.

Факт е че ТР разглежда имената "МП Трейд" и "МПТРЕЙД" като еднакви. Всякакви интервали и препинателни знаци като тирета се изключват при проверката за уникалност.

Не съм много наясно с нормативната обоснованост на този подход, но ако е правомерен, не може да се иска регистрация с това име, освен може би някакво обезщетение за това че са позволили запазването на фирмата.

Винаги при проверка на име търся и възможни други варианти на изписване и съветвам да не се използват "Трейд" "Комерс" и "Груп".
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Юни 2008, 16:00

Ковачев, Революшън,
Отказът и да го жали ... няма да бъде постановено вписване ... ;)
Името се повтаря и ТЗ е категоричен ...
Пътят е друг ... по друга линия ;)
inspectora
Активен потребител

ТР

Мнениеот ms7171 » 01 Юли 2008, 20:45

Днес бях в агенцията и служителката там отказва да ми запази името "ЕМ ПИ ТРЕЙД" защото имало "ДЖЕЙ ЕМ ПИ ТРЕЙД" и "ЕМ ПИ ЕН ТРЕЙД". Смаяна съм. Служителката е същата която ми запази "МП ТРЕЙД" при наличието на "МПТРЕЙД". Явно се страхува от нов отказ. Мисля да настоявам, защото разликата в имената е очевадна. Какво ще ме посъветвате. Тя иска да добавя цифра на края на името, но аз не мисля защото е тъпо, а нали името на фирмата в края на краищата е част от лицето на фирмата.
ms7171
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Юли 2008, 13:22

Както виждам, преди час са се съгласили да ви запазят името.

Това което казвате е своеволие, защото не е служителката която приема документите човекът който може да отказва. Тя е длъжна да приеме това което и давате, пък има кой да отказва.

А аз да попитем вие преди да подадете заявлението - проверихте ли дали няма "ЕМПИ ТРЕЙД"!!?! А?

Споко... аз проверих - няма...
Но явно че запазването на името не гарантира проверка на уникалността и е защита единствено при спор - ако двама решат да запазят име - първият печели.
SashkoS
Потребител

ТР

Мнениеот ms7171 » 03 Юли 2008, 09:53

Правих проверки за ЕМПИ ТРЕЙД, ЕМПИТРЕЙД и всички разновидности за които се сетих. Ако пак получа отказ ще си потърся добър адвокат. Обжалвах отказа на "МП ТРЕЙД". Мисля и за дело срещу агенцията, но първо да ми тръгне фирмата, че вече много ме забавиха.
ms7171
Нов потребител

Назад към Търговско право