начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Търговски регистър - грешки.

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговски регистър - грешки.

Мнениеот DEKAH » 08 Юли 2008, 14:33

Правих променаване на ООД в ЕООД. Не ми бяха заличили стария управител и сега са вписани двама управители, въпреки че изрично бях отбелязал заличаване на стария управител. Добре, че не е толкова фатално за клиентите, та не се наложи да се занимавам с глупости.

Сега - пуснал съм едно ЕТ. Името е "Ватинка", а служителката го е въвела - "Ватикана". Прегледах си документите, за да видя дали грешката не е моя, но навсякъде съм си писал "ватинка".

Сега се чудя какво да го правя.
Дано да го поправят служебно, че хич не ми се занимава. Вършех услуга на позната. Да не се обади папата и да протестира :)

Дали този текст ще ми свърши работа?

Грешки и непълноти
Чл. 27. Грешки и непълноти, допуснати при вписване на обстоятелства, заличаване на вписвания или обявяване на актове, включително при несъответствие между данните, отразени в заявлението, и данните в приложенията към него, се отстраняват чрез ново вписване, съответно обявяване.
Отговорност при грешки и непълноти
Чл. 28. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г.) Агенцията отговаря за вредите, причинени от допуснати грешки и непълноти при пренасянето на информацията от заявлението или актовете по чл. 14 в търговския регистър. Такива грешки и непълноти се отстраняват служебно.

Липсва практика по въпроса, но... може да я попълним. Няма лошо.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 08 Юли 2008, 14:56

Аз бих пробвала с една молба за служебно отстраняване по чл. 28. Не вярвам да откажат корекцията.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот DEKAH » 08 Юли 2008, 15:35

ianeva написа:Аз бих пробвала с една молба за служебно отстраняване по чл. 28. Не вярвам да откажат корекцията.

Янева, не съм подавал такава молба до сега. Утре ще прескоча на място за да се консултирам с ДЛ, или някой познат служител.

Ще дам резултати. Мисля, че ще са полезни за всички колеги, който се занимават с това чудо на бъдещето "Търговски регистър"
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ianeva » 08 Юли 2008, 16:31

Аз също не съм имала подобен случай, така че с удоволствие ще проследя развитието на тази тема, ако споделите нещо.
р.р. В момента колега - юрисконсулт на АД ще пробва нещо подобно, но там кашата е много по-голяма. Вписва оттегляне на прокура в ТР, като същевременно се вписва и новия прокурист, както и други промени. Да, ама не. Промените са вписани, но стария прокурист си стои като такъв, новия - никакъв го няма, просто "пропуснали да го впишат и да заличат стария" - цитираното е тяхно обяснение. Уж обещали да го оправят служебно, но как точно аз все още нямам информация.
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот e.i.t. » 08 Юли 2008, 16:50

На мен лично ми се случи вече два пъти, едно след друго.
При първия път отидох и аз да подам молба за поправка на грешката, но не ми я приеха. Длъжностното лице по вписванията в първия случай видя грешката в името и само я поправи. Но втория път - регистрираха дружеството с грешното име и се наложи да подам искане за изправяне на грешка. Направиха корекцията за два дни.
e.i.t.
Младши потребител

Мнениеот alissa » 08 Юли 2008, 22:46

Молбата се казва искане и мисля, че я има някъде в сайта на търговския регистър. Сезирането се извършва от заявителя. Самото отстранява на грешки и непълноти се извършва с ново вписване.
Законът дава възможност на ДЛР служебно да поправи грешките и непълнотите.
Нямам практика, просто така пише в книжките с които се образовам
/автори са Деяна Андреева, Николай Янев и Милена Милева/.
alissa
Потребител

Мнениеот bilbobegins » 09 Юли 2008, 10:19

Здравейте,

аз имах случай с допусната грешка по вина на служител в ТР, но беше още в зората на търговския регистър, някъде февруари месец. Подадохме молба за отстраняване на служебно допусната фактическа грешка, подписана от представляващия новорегистрираноти дружество и стана в рамките на седмица корекцията. Молбата беше в свободен текст, за някакви изизквания не знам, като и пред мен са подавали подобни молби за корекция , написани в момента :)

Успех при борбата с бумащината!
bilbobegins
Младши потребител

Мнениеот meritta » 09 Юли 2008, 13:22

Здравейте!
Аз имах 2 случая на допуснати грешки. Първият беше относно ООД с управител и прокурист- и за двамата беше вписано едно и също ЕГН- това на управителя. Подадох заявление в свободен текст, в което описах каква е грешката и как да се корегира /написах правилното ЕГН на прокуриста/.
При втория случай грешките бяха няколко: правеше се пререгистрация на ООД и едновременно с това промяна- единия от двамата съдружници прехвърляше дела си на другия и така дружеството стана ЕООД, освобождаваше се управителя и едноличния собственик на капитала ставаше управител. При вписването се оказа че имаме едно ЕООД, което имаше едновременно едноличен собственик на капитала и съдружник, имаше двама управители, а не 1. Отново спретнах заявление в свободен текст с описание на грешките. И в двата случая грешките се отстраниха с ново вписване в рамките на няколко дни /тогава документите се разглеждаха след около 2 месеца, но тези вписвания се направиха бързо/.
meritta
Младши потребител

Re: Търговски регистър - грешки.

Мнениеот donna » 07 Юли 2009, 19:35

Колеги не мога да намеря на сайта на ТР Искането за поправяне на непълноти и грешки , някой би ли ми помогнал с някакв образец. В ТР на място имат такива образци и ти дават ,но предпочитам да ида с готово напечатано.
donna
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 08 Юли 2009, 14:14

Дона, пишеш го свободен текст ...
/освен ако вече не са утвърдили образец/
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sunrise » 08 Юли 2009, 14:57

На мен ми бяха объркали името преди на едно ООД. Подадох си молбичка, девойката,която е приемаше, видя сканираните документи и потвърди ,че грешката е тяхна. Според нея обаче , щяло да се забави ,защото "ходили тези молби до Директора в София". И наистина забави се два месеца. По едно време се оказа, че по тяхните си книги било оправено, ама като влезеш в интернет излиза старото име. Подадохме пак молба с копие от първата и така , оправиха го. Бяха си "турили" две букви и после два месеца ги махаха. :lol:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот stillminkova » 08 Юли 2009, 15:32

Не е свободен текст. Аз ползвах това в сайта на ТР.
Ето го искането за поправяне на грешки:
На главната страница на сайта на ТР има в дясно бутон: "Удостоверения за актуално състояние, вписвания, обявявания, преписи". Натискате там и в ляво ще видите: "Искане за изправяне на грешка".
Аватар
stillminkova
Младши потребител

Мнениеот donna » 08 Юли 2009, 15:44

Благодаря!
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 08 Юли 2009, 15:45

Благодаря!На мен са ми пропуснали да опишат целият предмет на дейност, това е межд,увпрочем непълнота.
donna
Старши потребител

Мнениеот inspectora » 08 Юли 2009, 16:12

stillminkova написа:Не е свободен текст. Аз ползвах това в сайта на ТР.
Ето го искането за поправяне на грешки:
На главната страница на сайта на ТР има в дясно бутон: "Удостоверения за актуално състояние, вписвания, обявявания, преписи". Натискате там и в ляво ще видите: "Искане за изправяне на грешка".

Това е електронната форма!!!
Искането /ако си го подаваш на хартия/ си е свободен текст ;)
/по закон следва да се утвърди образец от ИД на АВ ... не знам дали вече има такъв, но поне до преди около два месеца нямаше/

... както и да е ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 08 Юли 2009, 23:59

Е да,ама такова чуди като при мен не сте имали.

Скоро правих промени в обстоятелствата на ЕООД.Едноличния собственик на капитала си назначи двама управители.
При обработката на документите Длъжностното лице нещо е преценило,че не е наред и ми "друсва" един тлъстичък отказ.
Малко по-късно ,обаче се усеща,че е "сгафил" и без да чака обжалване или евентуално ново подаване на документи ПОСТАНОВЯВА вписването на промените.

Та така ,за тази промяна в обстоятелствата едновременно имах и отказ,и вписване /без допълнителна намеса от моя страна/.За този случай доста се чудиха и служителките в местната ни служба по регистрация,но и те не можаха да си отговорят що така е станало ? :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот Nala6 » 03 Авг 2009, 21:59

Здравейте колеги,
За съжаление и при мен настъпи "сблъсък" с ТР. До сега всичко вървеше добре с него, но ето че дойде и моят час да се чудя какво да правя. Последно трябваше да пререгистрирам едно АД, като едновременно с това се впишат и промени в обстоятелствата (смени в СД, включително нов изпълнителен директор). Действах с адвокатско пълномощно от новия изпълнителен директор, тъй като старият вече изобщо не е в СД. Подадох едновременно заявление А5 за пререгистрация и за вписване на промени. За зла участ, обаче, незнойно как двете заявления са разпределени за произнасяне на две различни длъжностни лица и така никой от тях не е гледал документите в тяхната цялост. Този който е гледал заявлението за пререгистрация ми е постановил отказ, защото съм упълномощена от новия изпълнителен директор, който е различин от този, посочен в удостоверението за актуално състояние за пререгистрация от окръжния съд. Длъжностното лице изобщо не е обърнало внимания, че съм приложила протокол от ОС на акционерите и от заседание на СД и т.н., с които е избран нов представляващ дружеството. В интерес на истината имам пълномощно и от предишния изпълнителен директор, но той вече няма правомощия да заявява вписвания...Другото длъжностно лице, пък ми е отказало, защото няма партида по която да впише иначи коректните промени.... Абсурд! И сега се чуда какво да правя. Дали да обжалвам отказите, за което настояват местните служители на АВ, или просто да подам наново заявленията с надеждата, че този път ще ги обработва едно длъжностно лице и ще стане ясно кой кой е в това дружество...!
Nala6
Младши потребител

Мнениеот sarbijanac » 04 Авг 2009, 01:19

Ако имате търпение да изчакате супер бързия ни съд жалете.

Ако ли пък не - подайте си заявленията наново с новата таксичка.
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот donna » 04 Авг 2009, 01:46

Случая си е за жалене ще спечелите ,но колегата е прав ,че ще отнеме време,пък сега е и съдебна ваканция .
Не съм съгласна със заплащане на таксите втори път ,защото както знаеме и по ГПК и по АПК при нередовност пропуските се отстраняват в 7 дневен срок.
Тъй като въпроса с тия такси е супер наболял , а държавата си събира пари ,то не е зле да поискаме писмено отговор от директора на АВ ,становище по въпроса при нередовност на документите следва ли да се даде 7 дн. срок за изправене на нередовностите ,както си беше по старото регистърно производство или ще се плащат нови такси .

Що се отнася до случая не е зле АВ да си оправи софтуера и материалите по едно фирмено дело да се регистрират от едно лице ,а не от няколко .
donna
Старши потребител

Мнениеот sarbijanac » 04 Авг 2009, 05:50

Трябва да им се коригира оная Наредба № 1 и да се даде възможност при нередовни документи в 7 дн.срок да се отстраняват нередности без да изгаря държавната такса.

А това трябва да се свърши от народните избранници :lol: :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право