начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Заявител - адвокат - изисквания

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заявител - адвокат - изисквания

Мнениеот leator » 06 Юли 2008, 19:29

Здравейте,
Някой знае ли какви са изискванията на агенцията при подаване на заявления, когато заявител е адвокат?
Интересува ме практическата страна на въпроса - явно искат декларация за истинност (съгласно раздела им новини от 26.06).
Многократно им звънях и никой не казва - искат ли декларацията да е нотариално заверена или не?
leator
Потребител

Мнениеот ocean » 06 Юли 2008, 20:12

Декларация за истинността на заявените обстоятелства
Копирам това от сайта на АВ-Новини-30.06.:
Адвокатите не подават декларация за истинността на заявените обстоятелства, когато обаче заявителят е адвокат към заявлението задължително се прилага такава декларация подписана от представляващия търговеца - управител или изпълнителен директор. С приетите промени в Закона за търговския регистър на 30 май тази година, вече и адвокатите могат да подават заявления за вписване, заличаване или обявяване с изрично пълномощно. Съгласно разпоредбите на чл.13, ал. 4 от ЗТР към подаваното заявление си прилага и декларация за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. Декларацията, обаче трябва да е подписана не от адвоката, а от търговеца или друго лице в предвидените по закон случаи (чл.15, ал. 1, т. 1 и 2 от ЗТР).
Последна промяна ocean на 07 Юли 2008, 08:34, променена общо 1 път
Петък е време за приятелите. Джони, Джак, Джим и всички останали.
Аватар
ocean
Потребител

Мнениеот leator » 07 Юли 2008, 05:46

10x ocean,
обаче въпросът е дали ще искат да е нотариално заверена.
ясно че я искат, и аз чета новините на brra.
Редовно, искам или не :)
leator
Потребител

Мнениеот karelia79 » 07 Юли 2008, 10:30

Не трябва да е нотариално заверена. Поне до петък не са искали заверка.
karelia79
Потребител

Мнениеот leator » 07 Юли 2008, 14:21

Благодаря, karelia.
leator
Потребител

Мнениеот Emilia.Stefanova » 09 Юли 2008, 17:10

Според мен в Агенцията цари абсолютен хаос по повод изискваните декларации. В сайта им действително има поместени указания, цитирани по-горе от колегата, но в същото време по гишетата стоят разлепени стари такива, в които пък е указано, че при подаване на заявлението от адвокат такива декларации изобщо не се представят - такава беше и практиката в края на миналия месец. Въпросът ми всъщност е какво ще постанови ДЛ по вписванията в случаите, в които заявител е адвокат, има надлежно пълномощно, изготвено в съответствие с изискванията на Закона за адвокатурата, има дори и декларация от адвоката за истинността на заявените обстоятелства?
В същото време смятам че разпоредбата на чл. 13 ал 4 ЗТР - Към заявлението се прилага декларация, подписана от заявителя по чл. 15, ал. 1, т. 1 и 2 или ал. 3 , за истинността на заявените обстоятелства или за приемането на представените за обявяване актове. - позволява доста противоречиво тълкуване.
Според мен изобщо не е необходимо подаване на декларация, подписана от адвоката - заявител за истинността на ..бла бла.... В същото време законът изисква към заявлението да се приложи такава декларация и то от заявителя, но по чл. 15 ал. 1 т. 1 и 2 - да речем в най-често срещания случай от управителя. При изготвянето на такава декларация трябва да се има предвид, че в конкретния случай горкият управител нито е заявител по смисъла на ЗТР, нито е заявявал за вписване някакви обстоятелства, нито дори е видял какво заявление е подготвил неговия адвокат - за какво точно деклариране става въпрос? След като искаха точно такава декларация, да бяха написали, че тя трябва да бъде подписана от лицата по чл. 15 ал. 1 т. и 2 и ал. 3, а не от заявителя.
Ще се постановяват ли откази в такива случаи?
Въпросът е от изключителна важност за мен, тъй като непосредствено преди изтичане на месеца и публикуването на "новите указания" на сайта на Агенцията подадох за обявяване 10 бр. отчети на търговски дружества, всички със 100 % чуждестранно участие, като управителите ще бъдат отново в страната едва догодина.
Emilia.Stefanova
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Юли 2008, 17:29

Тъй, тъй... Моите отчети са само два :wink:
Вижте отказа по заявление вх. № 20080625165223.
Аз лично споделям Вашите аргументи относно декларациите и имам още такива. Направо съм написал наум вече жалба, ако доверителите ми поискат да обжалват.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Emilia.Stefanova » 09 Юли 2008, 17:38

И аз се каня да обжалвам, ако ми откажат!В дадения, обаче, за пример отказ има и друго, според мен по-съществено нарушение - ГФО не е приет от ОСА, съответно не са приложени всичките документи, установяващи редовното му свикване и провеждане. Интересно ми, ако няма за какво друго да се хванат, дали пак ще отказват (не че съм безгрешна, но ми се струва, че съм им представител всички останали документи!)
Emilia.Stefanova
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Юли 2008, 17:47

Е, тук вече (за свикване на ОСА и приемане на ГФО) смятам, че отсвирването би било основателно... В моя случай имам еднолични собственици, които с протоколи си приемат ГФО-тата. Ако мислите, че ще бъде от полза, дайте да натрупаме аргументи по евентуалните жалби, що се отнася до декларациите.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Юли 2008, 01:48

Аз за това си карам по старому-както си знам,с нотариална заверка на заявлението и спесимена на подписите.

Не ща да ме картотекират по регистъра,или пък още повече да усложнявам документацията на клиентите си.

Утре ще пускам документи за регистрация на нова фирма.Заявленията и спесимена ги заверих нотариално.
За всеки случай подготвих от името на управителя и Декларация по чл.13,ал.4 от ЗТР.Ако я поискат да си я прилагат.
А,за всеки случай въпреки нотариалната заверка изготвих и изричното пълномощно,щото вече не знам какво могат да ми поискат .

Като пусна документите ще оставя съобщение. :lol: :lol: :lol:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Юли 2008, 11:20

Гоше, за София без електронен подпис и пълномощно загиваш - 10 дена и повече в кашона, докато получиш входящ номер.... Те клиентите и така мрънкат, че е бавно :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 10 Юли 2008, 15:52

И ето още един отказ, засягащ същия адвокат-заявител, със същите по форма документи - по заявление № 20080626130919. Прави впечатление, че тук въобще не се коментира фамозната декларация, която трябва или не трябва да подава адвокатът и от кого да бъде. Впрочем, декларацията в случая е на адвоката. Няма ги ония странни разсъждения, базирани на "новината" в ТР от 30.06.2008 г. И правилно според мен. Поне да се заяждат за заявления, пуснати от 01.07. Но ако ще "режат глави" законосъобразно, следва да си променят наредбата и там да посочат изрично какво се иска, когато заявява адвокат, пък дори и то да е повече от написаното в закона. То и в ЗТР изчерпателното изброяване по наредба го пише като задължение на АВ, ама кой ти гледа в тая навалица :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот alissa » 10 Юли 2008, 18:10

Без да заверявам нотариално заявленията, само спесимена/ разбира се/
посочвам себе си като заявител, прилагам освен документите по ТЗ, декларация по чл.13 ал.4 ЗТР от собственика, пълномощно. Считам, че е достатъчно /и аз имам особено мнение по отношение на заявителя/. Ще видим какво ще стане. Досега нямам откази, но никога не е късно... :?
Нямахме никакви разногласия при приемането на документите.
alissa
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 10 Юли 2008, 18:32

Така-днес пуснах една нова фирма и една пререгистрирах.

Заявленията ми бяха нотариално заверени,имах и декларация по чл.13 ал.4 от ЗТР и т.нар изрично пълномощно /новите въведения/.

Като отидох в Службата по Регистрация-Шумен ме накараха да попълня от мое име и декларация по чл.13,ал.5 от ЗТР.За тази декларация не знаех,ама вече знам. :lol:

Като се прибрах реших да проверя в сайта на регистъра как изглеждат фирмите ми.И какво беше учудването ми като в електронното досие на фирмата си видях и изричното пълномощно,и декларацията по чл.13,ал.5 от ЗТР.

Доколкото знам данните на адвоката-пълномощник,който е извършил регистрацията /пререгистрация,обявяване/ по закон не би следвало да са видими и публични от сайта на Търговския регистър.!!!!

ДА-АМА НЕ !И сега цяла България може да ме види и как се казвам,и какво ми е ЕГН-то и личната карта,и къде ми е съдебния адрес и т.н.И на това му викам БЪЛГАРСКА ОПРАВИЯ!!!

За колегата Ковачев.понякога и в Шуменския регистър стават стълпотворения.В такива случаи правя разходка до близките Разград и Търговище.
По аналогия можете да използвате "опита ми",като отскачате до съседния Перник или Враца ,да го кажем :lol: :wink:
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 11 Юли 2008, 16:43

Колеги, да споделя актуална информация - "моите" два отчета са обявени и без декларация от законните представители. Вероятно това все още не се приема като сериозна нередовност, ако всичко друго е спазено.
Хубав край на седмицата. 8) Успех на всички (на ДЛР, които реагират компетентно на кашата от правила, също) :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот leator » 11 Юли 2008, 17:31

А моя ЕТ излезе без декларация по чл. 13.
Аз съм заявител - адвокат.
leator
Потребител

Мнениеот leator » 11 Юли 2008, 18:05

Е не е истина вече.
Гледам сега регистрация на ЕООД само с пълномощно, без никви тъпи декларации!

Явно някой е обжалвал, съдът е уважил и спират порочната си практика.

Е, да си бяха отменили указанията поне...
leator
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 11 Юли 2008, 20:18

leator написа:Е не е истина вече.
Гледам сега регистрация на ЕООД само с пълномощно, без никви тъпи декларации!

Явно някой е обжалвал, съдът е уважил и спират порочната си практика.

Е, да си бяха отменили указанията поне...

E баш си е истина.Ето линк към електронното досие на фирмата,която пуснах вчера :

https://public.brra.bg/CheckUps/Verific ... afd7221b4e
sarbijanac
Активен потребител

Мнениеот leator » 11 Юли 2008, 20:46

не, приятелю,
точно днес е излязла фирма БЕЗ декларация за истинност.
от заявител -адвокат само с адвокатско пълномощно.
Както е съгласно закона!
leator
Потребител

Мнениеот sarbijanac » 11 Юли 2008, 20:54

Вероятно декларациите по чл.13,ал.4 и ал.5 от ЗТР също са подадени,но те не следва да са видими от сайта на регистъра.

Също и изричното пълномощно не следва да е видимо и публично.

Това ми е мисълта-като трябва ще ги пишем,но да не бъдат "обнародвани" по начина,както е станало с регистрираната от мен фирма,на която съм оставил линк. :roll: :roll: :roll:
sarbijanac
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право