начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

чл.15 от ТЗ - прехвърляне на търговско предприятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

чл.15 от ТЗ - прехвърляне на търговско предприятие

Мнениеот sylviatd » 11 Яну 2006, 14:48

Здравейте колеги - ето какво не съм правила - сделка за прехвърляне на предприятие по чл.15 от ТЗ. Не ми е ясно само как се уведомяват кредиторите и длъжниците за извършено прехвърляне. Трябва ли документ за такова уведомяване пред съда по вписването. В моя случай няма длъжници, нито кредитори, съдружниците прехвърлят предприятието защото не развива дейност в момента.

Благодаря предварително! :D
sylviatd
Младши потребител

Мнениеот ekostova » 11 Яну 2006, 17:33

Написвате едно заявление до фирмено отделение от името на купувача, да бъде вписана промяната в търговския регистър, публикувате в ДВ. Това е . Кредитори и длъжници се уведомяват само при ликвидация. С продажбата на предприятието Вие продавате всички активи, пасиви, фактически отношения, те да се осведомяват. Затова е ДВ.
ekostova
Потребител

Мнениеот sjenkova » 11 Яну 2006, 23:37

уважаеми колега, прехвърлянето на търговско предприятие става с договор с нотриална заверка на подписите на страните. В него се посочва цената на сделката, ако има недвижими имотив активите на предприятието също се описват подробно. След товасе прави заявление до окръжен съд фирмено отделение за вписване в търговския регистър на прехвърлянето. Прилага се договорът и декларация по чл.264 от ДОПК на прехвърлителя, съответно решенията за регистрация на страните/ако са юл/. След вписването на прехвърлянето в търговският регистър, ако има недвижими имоти договорът се вписва със съответните приложения и в имотния регистър.
sjenkova
Младши потребител

Мнениеот sjenkova » 11 Яну 2006, 23:39

уважаеми колега, прехвърлянето на търговско предприятие става с договор с нотриална заверка на подписите на страните. В него се посочва цената на сделката, ако има недвижими имотив активите на предприятието също се описват подробно. След товасе прави заявление до окръжен съд фирмено отделение за вписване в търговския регистър на прехвърлянето. Прилага се договорът и декларация по чл.264 от ДОПК на прехвърлителя, съответно решенията за регистрация на страните/ако са юл/. След вписването на прехвърлянето в търговският регистър, ако има недвижими имоти договорът се вписва със съответните приложения и в имотния регистър.
sjenkova
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 12 Яну 2006, 14:55

Аз искам да попитам колежката sjenkova понеже виждам че е наясно и с промените по ДОПК.
Дали сте чували нещо за у-нието по чл.20 ДПК, което се издаваше когато се прехвърля ЕТ и то се заличава после. По скоро дали има ДОПК такова което да го замества? :roll:
marsidi
Потребител

Мнениеот zvezda » 12 Яну 2006, 16:03

Декларация по чл.264 ДОПК не е нужна, ако не се прехвърлят недвиж. имоти или МПС с предприятието.
Нужно е уведомление по чл.77 от ДОПК (бившия чл.20 от ДПК).
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Мнениеот marsidi » 12 Яну 2006, 17:52

Благодаря за информацията, наистина ще ми е полезна :D , как ли ще изглежда това уведомление и дали НАП знаят :shock:
Чл. 77. (1) В случаите на заличаване от търговския или друг регистър при съответния съд на едноличен търговец или прекратяване на юридическо лице, както и при прехвърляне на предприятие по чл. 15 от Търговския закон или преобразуване по реда на глава шестнадесета от Търговския закон, териториалната дирекция на Националната агенция за приходите се уведомява преди внасянето на искането за вписване на съответното обстоятелство в съда.
(2) Доказателството за уведомяване на териториалната дирекция по местонахождение на окръжния съд, извършващ вписването по ал. 1, се прилага към внесеното в съда искане и е условие за разглеждането му.
А, за декларацията по чл.264, ал. 1 - да и тя ще ми трябва защото има и недвижим имот. :roll:
marsidi
Потребител

Мнениеот sylviatd » 13 Яну 2006, 11:21

Изглежда доста сложна процедура .... По добре да се заобиколи чрез постепенно изкупуване на дружествените дялове от новия собственик.
sylviatd
Младши потребител

Мнениеот marsidi » 25 Яну 2006, 13:55

sylviatd написа:Изглежда доста сложна процедура .... По добре да се заобиколи чрез постепенно изкупуване на дружествените дялове от новия собственик.

Не можеее, това е ЕТ. :roll:
marsidi
Потребител

Мнениеот antri » 15 Юли 2008, 12:25

Хм.. мен пък ме интересува друго, свързано с темата.. Дали ако след подаването на тази декларация/уведомление по чл.77 към НАП, изпратят към АВ информация, че ЕТ-то има задължения, може да ми бъде отказано прехвърляне и заличаване? Според мен не би трябвало, защото прехвърлям самото предприятие, а задълженията си остават за търговеца - физическо лице. Имам предвис задължения към НОИ, не данъчни.. Права ли съм, или има и друго мнение? :roll:
antri
Потребител

Мнениеот antri » 31 Юли 2008, 10:27

Айде да вдигна малко темата :)) Тъй тъй ще прехвърляме едно предприятийце, обаче ЕТ-то си има кола на лизииинг.. Доколкото е информирана моя милост, такова МПС е собственост или на лизинговата компания, или на съответния търговец, докато не бъде изплатено. Смятате ли, че в този случай трябва да подавам и декларация по чл. 264, ал.2 от ДОПК? Според мен не е необходимо, но ако някой има друго мнение, моля да го сподели:) Успешен ден на всички
antri
Потребител

Назад към Търговско право