начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Въпрос за регистрация на ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Въпрос за регистрация на ООД

Мнениеот rrrymen » 24 Юли 2008, 13:59

Здравейте,
Казусът ми следния: регистрирано ООД от няколко години с двама съдружници, които се самоосигуряват. Същите двама човека регистрират ново ООД в Търговския регистър и двамата имат договори за управление с възнаграждение.
Въпрос: дали може да се подаде за регистация без Договор за управление или само с един договор?
rrrymen
Нов потребител

Мнениеот pachikrak » 24 Юли 2008, 15:23

Принципно договорът за упрваление не е задължителен елемент, необходим за регистрацията на едно дружество. Задължителните са посочени в ТЗ.
В съда ги регистрирах без това чудо. Сега вече в нищо не съм сигурна.
Но за мен този договор няма никаква стойност пред АВп, защото докато дружеството е в процес на регистрация пред АВп, този договор не може да се обяви в НАП и НОИ. А след регистрацията нищо не ти пречи да го промениш, прекратиш и т.н.
pachikrak
Младши потребител

Мнениеот rrrymen » 24 Юли 2008, 15:52

Благодаря за отговора.
Имам нов въпрос: Може ли след издаването на Удостоверението за регистрация, да се прекратят и двата договора за управление и трябва ли за да се обяви в Търговския регистър?
rrrymen
Нов потребител

Мнениеот pachikrak » 24 Юли 2008, 16:45

Договорите се обявават в НАП/НОИ, не в ТР.
Смяната на управител е подлежащо на вписване обстоятелство, а не неговата заплата, права и задължения.
Управителят се избира с ОС, и въз основа на него започва счетоводната част - сключване на договори, плащане на данъци и осигуровки и т.н.
АВп не я интересува дали твоя управител е редовен пред НАП и НОИ, а само дали е избран по предвидения в ТЗ ред.
Прекратяването на договора не е реда, по който се сменя упрвител според ТЗ, така че по този начин си в нарушение само пред НАП/НОИ.
Също и ако назначиш нов управител на договор, но нямаш протокол от ОС, на практика новия ти управител няма правата да представлява дружеството, защото това орешение не е взето и обстоятелството не е вписано по реда на ТЗ.
pachikrak
Младши потребител

Назад към Търговско право