начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

апорт на вземане

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

апорт на вземане

Мнениеот angel123 » 26 Авг 2008, 09:37

При апорт на вземане- договор за заем на дружество, което предстои да стане съдружник с ООД, чийто капитал ще се увеличи с апорта, необходимо ли е сключване на цесия? Ако да някой може ли дами даде пример на такъв договор.
angel123
Нов потребител

Мнениеот angel123 » 26 Авг 2008, 11:20

как се уреждат отношенията между дружеството чийто капитал се увеличава с апортна вноска - договор за заем по който то е длъжник? Необходим ли е договор между кредитора-бъдещ съдружник и дружеството длъжник. Ако да какъв и имате ли пример?
angel123
Нов потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 12:17

Аз лично нищо не разбрах от въпроса ...
Я дайте еднин по един фактите (страни по договори, кой къде щеходи и какво ще прави) ... дружествата (лицата) ги обозначете с букви "дружество-А", "дружество-Б" и т.н. ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот angel123 » 26 Авг 2008, 12:48

дружество "а" има договор за заем с дружество "б". Дружество "Б" ще стане съдружник в "А" но вместо да плати дела си с пари ще направи апортна вноска на правото на вземане по договора. Наред с останалите неща за апортната вноска- оценяване ит.н. Трябва ли да има някакъв договор между А и Б относно прехвърляне на правото на вземане срещу записването на дялове. Договор друг от дружествения, в който това ще бъде упоменато. Ако да какъв договор и някой има ли образец.
angel123
Нов потребител

Мнениеот angel123 » 26 Авг 2008, 13:43

ахам а споразумение между "а" и "б" не трябва ли все пак да има?
ДА " А" става и кредитор и длъжник. Но в същото време "А" увеличава капитала си срещу нови дялове на "Б". Закона казва че апортната вноска се отбелязва в дружествения договор, апорт на вземане става чрез цесия/но в случая е малко по различен/.
angel123
Нов потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2008, 13:51

[i]" Задължението на съдружниците в дружеството с ограничена отговорност и на акционерите за вноски в капитала не може да бъде опрощавано освен при неговото намаляване, нито да се прихваща."[/i]
Това гласи чл.73 мисля ,че беше от търговския закон.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот kolman » 26 Авг 2008, 17:24

sunrise написа:" Задължението на съдружниците в дружеството с ограничена отговорност и на акционерите за вноски в капитала не може да бъде опрощавано освен при неговото намаляване, нито да се прихваща."[/i]

Задължението, [i]не и вземането.
Другото е в Чл. 73 : Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.

Така, достатъчно е договора, които с другите д-ти - молба, протокол и пр., оформя прехвърлянето на вземамето.
kolman
Потребител

Мнениеот sunrise » 26 Авг 2008, 18:43

kolman написа:
sunrise написа:" Задължението на съдружниците в дружеството с ограничена отговорност и на акционерите за вноски в капитала не може да бъде опрощавано освен при неговото намаляване, нито да се прихваща."[/i]

Задължението, [i]не и вземането. Другото е в Чл. 73 : Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.

Така, достатъчно е договора, които с другите д-ти - молба, протокол и пр., оформя прехвърлянето на вземамето.

Именно! Задължението на новия съдружник да направи вноска в капитала, не може да прихване със вземането си, което има към дружеството.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот red_sky » 26 Авг 2008, 21:19

sunrise написа:
kolman написа:

Задължението, [i]не и вземането. Другото е в Чл. 73 : Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.

Именно! Задължението на новия съдружник да направи вноска в капитала, не може да прихване със вземането си, което има към дружеството.

Чл. 73, ал. 3 ТЗ Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.
red_sky
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 26 Авг 2008, 21:47

sunrise написа:
kolman написа:

Ами то нищо не се прихваща в случая ;)
Представете си, че А прехвърля взелането си на Б (в случая със ДД, а не с дог. за цесия) ... Б обаче по "една случайност" се оказва длъжник по това вземане - е ;) - имаме "сливане" на качествата длъжник и кредитор, а не прихващане ;) ...
Вземането представлява вид ИМУЩЕСТВО и то се внася реално, с/у което се получават дялове, членствени права и т.н. ;)
Задължението за вноската е изпълнено! Внася се реално имущество, а именно - вземане ;) ... това, че страните по това вземане в един момент ще се окажат едно и също лице в случая не означава прихващане ;) ... прихващането не е възможно ако нямаме поне две лица (които да са и различни страни) по правоотношенията ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот angel123 » 27 Авг 2008, 09:11

Inspectore, thanks za otgovora, i na men tova mi izglejda logikata na zakona, no beshe dobre da polucha i potvarjdenie.
angel123
Нов потребител

Мнениеот kolman » 27 Авг 2008, 18:43

inspectora написа:
.......
Представете си, че А прехвърля взелането си на Б (в случая със ДД, а не с дог. за цесия) ... ......... в случая със ДД, а не с дог. за цесия) ...

Съгласен съм с вас, освен за това, 4е прехвърлянето е с ДД. Аргумент 73, ал (2) ТЗ ... Вноската на други права се извършва в предписаната от закона форма за тяхното учредяване или прехвърляне....
kolman
Потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 19:55

kolman написа:
inspectora написа:
.......
Представете си, че А прехвърля взелането си на Б (в случая със ДД, а не с дог. за цесия) ... ......... в случая със ДД, а не с дог. за цесия) ...

Съгласен съм с вас, освен за това, 4е прехвърлянето е с ДД. Аргумент 73, ал (2) ТЗ ... Вноската на други права се извършва в предписаната от закона форма за тяхното учредяване или прехвърляне....

Цък:

(3) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.
inspectora
Активен потребител

Мнениеот kolman » 28 Авг 2008, 14:16

inspectora написа:
kolman написа:
inspectora написа:
.......

Цък:

(3) (Доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Вноската на вземане се извършва с дружествения договор, съответно с устава, като вносителят прилага доказателства, че е съобщил на длъжника за прехвърлянето на вземането. Изискването за съобщение не се прилага, когато вземането е срещу самото дружество.

ОК. :oops:
Отпуска.
ПП. Пък бях цитирал точно този случай, за да се аргументирам в една друга тема. Резил.
kolman
Потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 15:03

kolman написа:
inspectora написа:
kolman написа:
inspectora написа:
.......

Цък:

ОК. :oops:
Отпуска.
ПП. Пък бях цитирал точно този случай, за да се аргументирам в една друга тема. Резил.

Случва се ... споко ... не може да знаем всичко на изуст ;) (нали за това са го написали хората ; )

П.П.:Винаги съм твърдял, че обучението (а и практиката) по право е било ефективно не когато сме научили кое как е и как става, а тогава, когато сме научили кое къде да прочетем ;) (а като нямаме "под ръка" съответното "четиво" винаги рискуваме да сгрешим ;) )
inspectora
Активен потребител

Re: апорт на вземане

Мнениеот tihonov_ » 21 Ное 2008, 12:06

Отварям отново темата, защото ми се струва интересна. Предстои ми увеличаване капитала на едно АД. Имам ЮЛ "А" - акционер в АД "Б". А има изискуемо вземане към Б, в резултат на незаплатени материали, доставени от А на Б. Сега А иска да предизвика увеличаване на капитала на Б и да увеличи участието си в него като за целта извърши апорт на вземането си от Б... С което качеството на кредитор и длъжник на Б се сливат... Притеснява ме, повече факта, че вземането може да бъде оценено от ВЛ и не според очакванията на А, а пък нали се сещате, че те винаги бързат и това би ме върнало отново в стартова позиция на процедурата по увеличаване на капитала. :oops: А и дали за ограничаване правото на предпочтително придобиване на нови акции на останалите акционери, ще е достатъчно Съветът на директорите да се обоснове с факта на извършване на вноската именно на това вземане от точно този акционер... Звучи много неразумно...
tihonov_
Младши потребител

Назад към Търговско право