начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Регистрация на фирми?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 10:28

Margit написа:Остана сега да докажете, че регистрацията на фирма е въпрос на правото и готово - веднага се съгласявам с Вас. :)

Нямам никакво намерение да Ви доказвам каквото и да е повече ;)
Обяснил съм как сама да си изясните въпроса "що е то въпрос на правото" ... и съответно си доказвайте каквото си искате ...

... и за Ваше "успокоение" регистрацията на ФИРМА изобщо не е въпрос на правото ;)
(предполагам всички колеги ще потвърдят ;) )

П.П.: дано да сте наясно какво е "фирма" все пак ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 27 Авг 2008, 12:29

inspectora написа:
Margit написа:Остана сега да докажете, че регистрацията на фирма е въпрос на правото и готово - веднага се съгласявам с Вас. :)

Нямам никакво намерение да Ви доказвам каквото и да е повече ;)
Обяснил съм как сама да си изясните въпроса "що е то въпрос на правото" ... и съответно си доказвайте каквото си искате ...

... и за Ваше "успокоение" регистрацията на ФИРМА изобщо не е въпрос на правото ;)
(предполагам всички колеги ще потвърдят ;) )

П.П.: дано да сте наясно какво е "фирма" все пак ...

И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът- на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?
Margit
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 27 Авг 2008, 12:41

Margit написа:И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът - на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?

... апф ...
... и да Ви обяснявам за разликата между "регистрация на фирма" и "дейност по регистрация на фирмИ" от гледна точка на закона няма да ме разберете ... дерзайте ...
... и да Ви обяснявам разликата между "регистрация на фирма" и това, което питащия имаше предвид - пак няма да ме разберете ...

Очевидно с Вас няма как да си говорим "по въпросите на правото" - просто изобщо не сте наясно за какво става въпрос ... (нищо, че доста самоуверено квалифицирате цитираното понятие, както и доста други термини непонятни за Вас ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 16:50

inspectora написа:
Margit написа:И аз това казвам- не е въпрос на правото. И тогава остава въпросът - на какво почиваше твърдението, че който се занимава с тази дейност и не е адвокат и/или юрист нарушава нещо си?

... апф ...
... и да Ви обяснявам за разликата между "регистрация на фирма" и "дейност по регистрация на фирмИ" от гледна точка на закона няма да ме разберете ... дерзайте ...
... и да Ви обяснявам разликата между "регистрация на фирма" и това, което питащия имаше предвид - пак няма да ме разберете ...

Очевидно с Вас няма как да си говорим "по въпросите на правото" - просто изобщо не сте наясно за какво става въпрос ... (нищо, че доста самоуверено квалифицирате цитираното понятие, както и доста други термини непонятни за Вас ...)

Ясно! Няма да разбера, защото не съм юрист сигурно и като така съм малоумна, не като вас великите юристи :lol: :lol: :lol:

Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен- малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви! Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 16:58

ianeva написа:
Margit написа:
ianeva написа:
Margit написа:

А за обезщетението от несвършил работа адвокат съм чувала, но не съм чувала някой да е потърсил такова, че и да е го е получил :D

Но все пак това обезщетение съществува като законова възможност. А какво е обезщетението, което Вие или друг, подобен на Вас, може да предложи, ако е сътворена манджа с грозде? :) Не се заяждам, просто питам, винаги ми е било любопитно.
ykovachev, тъй като изключително много ценя мненията Ви, ще си позволя да Ви дам един съвет: недейте да се хабите в подобен род спорове. Вашата сила е другаде - Вие сте юрист, занимаващ се с търговско право. Вие също така сте и единственият човек в този форум, който имаше доблестта, търпението и прочие, да се занимава с предложения за подобряване работата именно на този прословут ТР и то предприемайки конкретни действия. Тъй че нЕма да се хабите!

"А какво е обезщетението, което Вие или друг, подобен на Вас, може да предложи, ако е сътворена манджа с грозде? :) Не се заяждам, просто питам, винаги ми е било любопитно."

Вие сте юрист и ми задавате на мен такъв въпрос?! :shock: :lol: :lol: :lol:

Тц, никакъв юрист не съм. Питам от чисто любопитство. А и защото до момента една такваз пишман регистраторка коства на едни хорица 463 лева /такса по вписване в ТР на АД/ плюс нЕкой лев за заверка на подписи и др. Е, ще им позадържат и капиталеца малко, няма как. Иначе и отказа щяла да тръгва да обжалва, щото "тия глупаци от ТР нищо не разбират от АД-та". Та затуй питам, за идеи...
п.п. Някога поне тая "гилдия на регистраторите" бяхте по-скромни - ЕТ, ООД, копи - пейст и как беше Вашият израз "носене на заявленията до ТР", обаче и на АД сте минали, е, сопрете се малко. :lol: :lol: :lol:.
Искам искрено да Ви благодаря, че ме просветихте относно това, що е то процесуално представителство и има ли почва у нас, никога не е късно човек да научи нещо ново. Сега, вярвам, е време някой от колегите юристи да влезе в темата и да обясни на Вас, що е то ГФО /счетоводен баланс, ОПР, ОСК, справки и прочие/, след това може да преминем на ВОД и други въпроси на ДДС и така, мисля, всички ще се обогатим. Колеги, очаквам вашето съдействие в тази насока.
Такива ми ти работи!

Ми аз като не съм юрист не знам точно :roll: , ама гледам фирмите, като не си изпълнят една на друга договорите се съдят. На същото основание трябва да е, госпожо, дето не сте юристка, пък юристите са Ви колеги :lol: :wink:

А относно гафовете с регистрациите не се учудвайте, госпожа, че някоя си неюристка изгорила някого с 400-500 лева! Аз познавам хора изгорени от юристи със стотици пъти повече и то само по една простичка регистрация, направена, не като хората. Явно процента на гафовете расте пропорционално на повишаване на квалификацията.
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 17:01

ykovachev написа:Уважаема,
Вие май все още не вдЕвате кво е "фирма", м?

Ми не вдевам. Пък и така като гледам никой от юристите тук не казва "регистрация на търговец". Всички му викате "фирма" за по-лесно и аз така. Нали от Вас гледам, че сте най-умни от всички. :lol: :wink:
Margit
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:03

Уважаемата не само, че не може да "вдене" за какво иде реч, ами и не осъзнава, че и "попълването на заявлението-бланка" съвсем не е толкова елементарна работа, колкото изглежда и съвсем не се състои от едно просто нанасяне на данни, защото си няма и идея какво всъщност представлява самото заявление от правна гледна точка ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:06

Margit написа:Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:

Това колко пъти и на какъв език да Ви го обяснявам, м?
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:12

Margit написа:
ykovachev написа:Уважаема,
Вие май все още не вдЕвате кво е "фирма", м?

Ми не вдевам. Пък и така като гледам никой от юристите тук не казва "регистрация на търговец". Всички му викате "фирма" за по-лесно и аз така. Нали от Вас гледам, че сте най-умни от всички. :lol: :wink:

Изобщо не става въпрос за това, кой е по-по-най ... става въпрос, че някои хора се опитвате да правите нещо, от което си нямате представа ... да - научили сте "стереотипа", както и много хора са го научили в това число и юристи, които обаче, за разлика от останалите освен "стереотипа" знаят какво правят ... (естествено, че все пак има и кплеги, които също не знаят за какво иде реч, но се разбрахме вече, че във всяко стадо ...)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:20

Хайде от мен да мине - малко по-подробно (но за последен път) ... дано разберете:
Margit написа:Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен - малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви!
- това вече го обясних подробно ...

Margit написа:Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
- никакво нарушение не вършите ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 28 Авг 2008, 17:37

ykovachev написа:Инспекторе, нЕма смисъл... И ти, и аз: сме лоши, надути, гадни, прогнили хайдукатчета и юристчета... Дори да те разбере, ама НЯМА, няма да ти хване вяра, ще реши, че я лъжеш, та да й навредиш нещо :wink:

хи хи хи

Т'ва юристите мноо нагли копеуенца значи. Искат всичката пара за себе си.

Сега сериозно.

Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.
След като го измисля окончателно и намеря правните основания за това ще направя едно предложение, което считам, че ще е в полза не толкова на юристите, от колкото на самите граждани ползващи юридически услуги.
В момента идеята ми е в процес на съгласуване и разботка с колеги, но да видим до къде ще я докараме.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 17:41

DEKAH написа:Сега сериозно.

Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.
След като го измисля окончателно и намеря правните основания за това ще направя едно предложение, което считам, че ще е в полза не толкова на юристите, от колкото на самите граждани ползващи юридически услуги.
В момента идеята ми е в процес на съгласуване и разботка с колеги, но да видим до къде ще я докараме.

Ами то вече има подета инициатива в тая насока - битката е на доста голямо ниво (имам предвид все "едри риби" са и от двете страни на барикадата) пък да видим как ще се развие случая ... щото то на дребно знаете, че си е вятър работа ... един духнеш - те изскокнали 5 на негово място ... ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:04

inspectora написа:Уважаемата не само, че не може да "вдене" за какво иде реч, ами и не осъзнава, че и "попълването на заявлението-бланка" съвсем не е толкова елементарна работа, колкото изглежда и съвсем не се състои от едно просто нанасяне на данни, защото си няма и идея какво всъщност представлява самото заявление от правна гледна точка ...

Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:17

ykovachev написа:Едно си баба знае, едно си бае. Пешо бил кофти пич, щото имал примерно средно образование и свивал по 500 лева всеки месец, което било лошо. Ама той Пешо си е живо ангелче, я да видиш по-кваалифицираните как крадат, те по принцип свиват по повече... Те бай дефолт са много по-кофти пичове от Пешо, щото са квалифицирани. Ама туй конкретика, туй факти - бля-бля, дъра-бъра, ала-бала. Що да сочим конкретни факти, като можем да обобщаваме ей така, все едно сме врътнали пет ракии на масата и бистрим политиката и нещата от живота...
Увжаема,
спри да слагаш клишета и етикети на тази или онази група хора с определена квалификация (е, в случая - адвокатите и май въобще юристите, като гледам, поразшири обхвата на оплюването), щото това е абсолютно лапацалене.
Дай конкретно. Покажи ми например аз колко "фирми" съм прецакал. Колко - другите колеги. Ако се поровиш, ще разбереш кой съм и какъв съм. И тогава, като дадеш данни, че над 50 % от адвокатите го правят това, дето го бълнуваш, шъ ти призная плюнките за реални критики. А сега са просто... плюнки.

Наистина е гадно, когато се обобщава, нали? Но, когато представители на вашата гилдия обобщава това не се забелязва. Каквото повикало, такова се обадило.

А относно Вашата личност нямам нищо против, но и честно казано не ме интересува толкова, че да тръгна да ровя и да се интересувам. Вярвам Ви, че сте квалифициран.

Моята теза беше съвсем друга и държа да я припомня- няма законова забрана човек без юридическо образование да се занимава с тази дейност, но както във всяка друга работа и с нея трябва да се занимат хора, които могат да я вършат. Това, че някой не е юрист, не означава, че не може да я върши, защото, ако този някой не дава консултации по правни въпроси за това как да се прави договора на едно ТД в тази работа няма нищо друго освен чисто административна работа. Така казва и АПК, който позволява пред административни органи всеки да може да бъде представляван от други лица, извън посочените в ГПК. По същия начин и това, че някой е юрист не значи, че може да се занимава с дейност по регистриране на търговец /щом държите да бъдем точни/, ако няма представа от това и до сега се е занимавал само с бракоразводни и наказателни дела.
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:20

inspectora написа:Хайде от мен да мине - малко по-подробно (но за последен път) ... дано разберете:
Margit написа:Ама все пак много искам да се опитате да ми обясните на мен - малоумната, с какво точно наказание ще ме накажат и кои органи, ако извършвам дейност по регистрация на фирми! Моля Ви!
- това вече го обясних подробно ...

Margit написа:Ей така- идва Иванчо, попълвам му документите, човекът си носи договора, носим го в АВ и после му даваме документчето. Какво нарушение върша и по кой закон, м? :wink:
- никакво нарушение не вършите ...

Благодаря! Най-накрая се разбрахме, че нарушение няма. Това беше целта. :P

Живи и здрави!
Margit
Младши потребител

Мнениеот Margit » 28 Авг 2008, 18:22

ykovachev написа:Инспекторе, нЕма смисъл... И ти, и аз: сме лоши, надути, гадни, прогнили хайдукатчета и юристчета... Дори да те разбере, ама НЯМА, няма да ти хване вяра, ще реши, че я лъжеш, та да й навредиш нещо :wink:

Ааааа, тук не сте прав, г-н Ковачев. Аз вярвам на юристите. Не на всички, вярно. Само на тези, които в годините съм проверила и, които наемам и им плащам. :)
Margit
Младши потребител

Мнениеот gery » 28 Авг 2008, 18:30

Не знам на какво вярвате и на какво не, но наистина мисля, че поведението ви е меко казано неуважително! Истината е, че може да се справяте с регистрации на ЕТ-та, но едва ли ще се справите с вливания, разделяния и въобще с по-сложната материя на търговското право! В крайна сметка пазара отсява! Отделно, че всеки трябва да знае възможностите си! Прекаленото самочувствие е вредно, най-вече за клиента!
gery
Потребител

Мнениеот prnedev » 28 Авг 2008, 18:51

DEKAH написа:Колеги, по повод зачестилите питания на лица, които упражняват нашата дейност (без значение по какъв повод - дали "шефа" ги е накарал или търсят далавера) смятам да "разлаем кучетата" по този повод.

Декан, като му дойде времето и трябва популярност, с удоволствие ще помагам ;-)
prnedev
Активен потребител

Мнениеот inspectora » 28 Авг 2008, 19:04

Margit написа:Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:

С това "избихте рибата" и само показахте, че не само, че се опитвате да изкарате "законно" незаконното (което е основния ни спор по темата), а и че нищо не вдявате от "регистрация на търговец" (по този въпрос аз лично не съм вземал отношение лично към Вас, но сега ми давате сериозен повод да го направя) ...

А нямам намерение да Ви ограмотявам и да Ви обяснявам за "простото попълване на бланката" ;)

... дето има една приказка: "Трябва поне малко да разбираш от едно нещо, за да разбереш, че нищо не разбираш ... а щом нищо не разбираш, то това няма как да го разбереш (че нищо не разбираш), колкото и да ти се обяснява ..." ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот red_sky » 28 Авг 2008, 20:42

Ами, Вие уважаеми юристе, като вдявате защо не вземете да ми обясните колко сложна работа е простото попълване на бланката и какво представлява самото заявление от правна гледна точка, ама не само за регистрация на търговец, ами какво представлява простото попълване на бланка с искане за издаване на удостоверение за наследници в общината например и какво точно представлява от правна гледна точка, както и простото попълване на бланка за започване на дейност на осигурител и какво представлява от правна гледна точка и т.н., и т.н.?

Взе да става комично! :lol: :lol: :lol:[/quote]

Ще падна :shock:
"Регистраторите" вече и услугата "изваждане на удостоверение за наследници" ли предлагат? :lol:
Разкрихте ни още един аспект от многоликата си същност и от разностранните си интереси! :lol:
И тия бланки кво ги правите после, че ми стана интересно?

П.П. "Простото попълване на бланките" вие като най-наясно с "въпросите на правото" би трябвало най-добре да знаете, но споделете с нас все пак, какво според вас означава това от правна гледна точка? :roll:
red_sky
Младши потребител

ПредишнаСледваща

Назад към Търговско право