начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Прехвърляне на търговско предприятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Прехвърляне на търговско предприятие

Мнениеот ZIZU » 20 Авг 2008, 16:02

Здравейте, въпросът ми е следния: Когато прехвърляме търговско предприятие, регистрано по Търговския регистър, примерно ЕТ-то от бащата на сина, трябва ли и синът да бъде регистриран също като ЕТ, защото днес ми споменаха нещо такова-което според мен си е чисто безумие.....
Въпреки че са изготвени всичките нужни документи, то това си е голям проблем според мен ако е истина. Моля ви да споделите опита и мнението си, защото този регистър си е пълен батак според мен.
На отзовалите се предварително благодаря.
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 20 Авг 2008, 16:14

Преди време, при посещение в регистъра в Бургас, една служителка обясняваше същата безумна идея на гражданин. Опитах се , да и обясня, че няма как да регистрира в случая синаЕТ и да му прехвърлят това на бащата , защото закона не разрешава две ЕТ.
Железният аргумент :"Ами на нас така ни казаха" е непробиваем. Не зная какво е развитието на нещата впоследствие, дано някой колега е правил нещо такова и ни светне. :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот n_ikito » 20 Авг 2008, 16:25

Ами иначе няма да може да се осъществи вписването по чл.16 ТЗ по партидата на правоприемника. Не трябва да се смесва предприятието и ЕТ. ЕТ може да си прехвърли предприятието, без да се заличи и да образува ново предприятие.
n_ikito
Активен потребител

Re: Прехвърляне на търговско предприятие

Мнениеот sunrise » 20 Авг 2008, 16:31

ZIZU написа:Здравейте, въпросът ми е следния: Когато прехвърляме търговско предприятие, регистрано по Търговския регистър, примерно ЕТ-то от бащата на сина, трябва ли и синът да бъде регистриран също като ЕТ, защото днес ми споменаха нещо такова-което според мен си е чисто безумие.....
Въпреки че са изготвени всичките нужни документи, то това си е голям проблем според мен ако е истина. Моля ви да споделите опита и мнението си, защото този регистър си е пълен батак според мен.
На отзовалите се предварително благодаря.
.
Очевидно , тук се има пред вид не търговското предприятие,а ЕТ.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот ZIZU » 20 Авг 2008, 16:48

Ок, но за какво са го направили тогава, това заявление В1??? Или трябва да се изготви такова и за двамата???
Иначе регистрацията по Търговския регистър е излязла, изготвеное уведомление по 77 ал.1 ДОПК, декларациите по чл. 13 от ЗТР, декларация от сина, Договор за прехвърляне, образец от подписа....
Или според вас да си изготвя- договор за покупко продажба или???
и още нещо: ТЗ Чл. 60. (1) Фирмата на едноличния търговец може да бъде прехвърлена на трето лице само заедно с предприятието му. Съгласието за прехвърлянето на фирмата трябва да бъде дадено съобразно чл. 15, ал. 1 .
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот ZIZU » 01 Сеп 2008, 09:47

Миналата седмица в петък ги подадох така документите, а сега ще чакаме, за да видим с какво становище ще се представят. А като се поразрових в справките на документите без партида, тоест тези които още се обработват видях че има още 5 или 6 с В1, но колко от тях са ЕТ не мога да кажа, не ги прегледах всичките.
ZIZU
Младши потребител

Мнениеот ZIZU » 05 Сеп 2008, 11:34

Днес като проверих, и видях, че имам мотивиран отказ, в който е написано, че за да се осъществи прехвърляне правоприемникът трябва да има партида- т.е регистриран като ЕТ. "Съгл. чл.6, ал.2 ЗТР с факта на прехвърляне на ТП за приобретателя възниква задължение за вписване в ТР. Приобретатателят е следвало да поиска вписването си като ЕТ по ново дело в съответствие с разпоредбите на чл.2, ал.2 ЗТР. Поради тази причина следва приобретателят да поисква вписване на това обстоятелство по нова партида."
И какво се оказва в случая, че приобретателят трябва да се регистрита като ЕТ, което най малкото желаеше. После като се регистрира като ЕТ, доколкото си спомням след прехвърлянето в срок от 6 месеца управляваше прехвърленото...........
А какво става със старата фирма, която искат да се запази, заличават я и после....... Тоест няма никакъв смисъл от това при ЕТ. Това си е лично мое мнение, колкото и да съм в час с материята. Защото в случая ще има повече проблеми, разходи и главоболия. По добре да встъпи като наследник в бъдеще.
Ама пред мен стои въпросът и си се чудя, те искат да се запази старото, поради ред обясними и необясними причини.
А сега???
ZIZU
Младши потребител

Назад към Търговско право