начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Честит ми първи отказ :(

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Честит ми първи отказ :(

Мнениеот antri » 01 Сеп 2008, 09:56

ЕХ, колеги.. първият ми работен ден ми донесе и нещо новичко - отказче от АВ.. Ще споделя да ми олекне, но май все пак ще трябва да се бръкна с нови 160 левчета..
Историята е следната.. Имало едно време едно младо и неопитно девойче, кото си мислело, че в АВ работят само професионалисти.. /тука държа да отбележа, че като цяло съм очарована от любезността и адекватното отношение н аповечето от служителките там, но... в момента огорчението ми е на преден план../. От друга страна то също си мислело че сичко може, сичко знай, и си спретнало една кашаа..
Ай да не се отнасям.. Отивам значи преди две седмици с едно нищо и никакво ЕООД, да си го регистрирам с предварително проверено име.. Отивам да го запазя това име, и едно симпатично девойче - "Ааааа, не може!! Има тука една фирма с такова име.."
"Каква фирма, уважаема, нали съм проверила?"
"Мииии.. Едно ДЗЗД..."!!!!
"Хахаха.. Ама Вие сериозно ли говорите?? То и котката на съседката се казва така, ма нея я водят по име при ветеринарния..ДЗЗД-то - в БУЛСТАТ - а.. Как ще ми отказвате името на котката за вписване в ТР?"
Е, естествено, смутеното от мрънкането ми девойче се затича да проверява при колежки.. Еммиии.. по добре не, че да не станат някой ден и ДЗЗД - тата към ТР..Уфф...
"Ама допишете си едно БГ накрая..Защо да го правим на проблем?" - дава ми акъл момичето.
"Ама нали се сещате, че всички документи не са БГясани, да отида и да попъвам всичко наново ли??"
"А, защо, ей така с малко коректорче, и само си добавяте.."
Е, е така, и стана тя една.. Другата служителка /пак подчертавам - при нея съм била вече десет пъти, симпатяга и рядко ме е подвеждала/ попогледна, намести си очилата когато и подадох документите, и таман да каже нещо, и си я питам "Дали мога да подам такава мазаница??"
"А, че що да е мазаница, идеално си е.. Само ей и тука малко коректорче..Е, ама се престара, и така ще си мине.. Чудно, чудно.."
Е, какво да продължавам - имам си чисто нов съвсем мотивиран отказ:) Естествено бележката от банката не мога да корегирам, и съответно там паричките от капитала са внесени на "коренно различна" фирма.. Да пусна една жалба ли, или да си се посмея на глупостта и да се разделя с плануваният нов панталон за сноуборд.. :evil:
antri
Потребител

Мнениеот ch3oh » 01 Сеп 2008, 11:05

Ами....Хаярлия де е!
А сериозно - жалете. Все пак, ако Ви отхвърли жалбата, съдът трябва да Ви обясни кога се "персонифицираха" ДЗЗД-тата...
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот brymm » 01 Сеп 2008, 11:09

Да, но проблемът е друг, не е в съвпадението на имената, а в това, че документите са подадени за някакво име с БГ накрая, а капиталът е внесен за име без БГ.
Мотивът на подаващия да промени името и "увещаването" от страна на служителките е малко извън проблема.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот SashkoS » 01 Сеп 2008, 14:39

Уви, и двата проблема са основания за отказ.

Въпреки, че търсейки по права върху фирма, за другите дружества излиза регистър Булстат, ЗА ДЗЗД НЕ ИЗЛИЗА ИНФОРМАЦИЯ.
Интересно, как девойчето го е видяло?

При подаването правилно сте дописали името. Присъствах на такъв случай, хората си взеха документите, отидоха до банката да изтеглят капитала и наново да го внесат. Имаха проблем, че от банката поискаха документ с който ТР да ги уведоми, че имат право да изтеглят капитала, но такъв документ няма, освен разпечатката за дублирането, която служителката на ТР им даде, може и да е поставила един печат на ТР за тежест.

Също така, днес попаднах на отказ за вписване на нова фирма, понеже таксата е внесена на "ХХХ БГ", а дружеството по заявление е само "ХХХ". ДЛР си беше направило труда да провери че "ХХХ БГ" е запазена т.е. не е правописна грешка на банката.

Аз съм на мнение че жаленето ще е безрезултатно - има явно несъвпанедие на имената.
SashkoS
Потребител

Мнениеот antri » 01 Сеп 2008, 14:51

ЗА ДЗЗД НЕ ИЗЛИЗА ИНФОРМАЦИЯ.
Интересно, как девойчето го е видяло?

Амм.. Видя го.. И аз го видях като ми врътна монитора.. Но в сайта на ТР го нямаше..

Имаха проблем, че от банката поискаха документ с който ТР да ги уведоми, че имат право да изтеглят капитала, но такъв документ няма, освен разпечатката за дублирането

А сега.. За такава разпечатка не съм чувала, след малко отивам в ТР да си я искам.. А как ще стане, след като всичките ми документи са в ДЛР - тата? Голяма мешавица..

Също така, днес попаднах на отказ за вписване на нова фирма, понеже таксата е внесена на "ХХХ БГ",

Е, при мене обратното - внесена на "ХХХ", а се опитвам да регистрирам "ХХХ БГ".. Всъщност и аз трябваше да не подавам веднага, а да си изпипам нещата като бял човек, и да не се занимавам с мацаници.. Ама на - реших, че ДЛР - тата са разбрани хора, ко толкова :oops: Последното в кръга на шегата, естествено.
Всъщност донякъде и аз смятам, че обжалването ще е ненужна допълнителна разправия, ама така ми се искашеее... все пак ми е за първи път:)
Поздрави на включилите се :wink:
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 01 Сеп 2008, 14:57

Служителките имат разпореждане да правят справка и в Булстат, тъй като базата данни на ТР е непълна.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот Trapped » 01 Сеп 2008, 15:01

Абе не знам за отказа, ама тая чернокосата с очилата е страшна сладуранка. През юни и аз висях там по опашките на Търговския Регистър и ми изтекоха очите по нея. :oops:
http://www.lawsbg.com
Аватар
Trapped
Потребител

Мнениеот SashkoS » 01 Сеп 2008, 18:15

За antri:

За да изтеглите капитала, във вашият случай документът е отказът на ТР. Проблем става когато документите още не са подадени, а искате да си изтеглите капитала заради проблем с името.

При повторното подаване можете да посочите предишните документи, те са си валидни, просто поправяте нередностите с нови, допълнителни документи.

Интересно ми е дали, когато съществува ДЗЗД със същото наименование има конфликт на имената? Според мен да, но ДЗЗД не е търговец по смисъла на ТЗ, и дали има правно основание?
SashkoS
Потребител

Мнениеот brymm » 01 Сеп 2008, 19:37

SashkoS написа:Интересно ми е дали, когато съществува ДЗЗД със същото наименование има конфликт на имената? Според мен да, но ДЗЗД не е търговец по смисъла на ТЗ, и дали има правно основание?

Според мен твърдо нье. Не само защото ДЗЗД не е търговец (а този аргумент сам по себе си е напълно достатъчен, справка - котката на съседа) и дори не е самостоятелен субект, но и защото добавката "ЕООД" (примерно) е също част от името.
"Ребенком на чужбине плакал я, лишь гордое твое заслышав имя,
сегодня с поседевшей головой я слезы лью над болями твоими."
brymm
Потребител

Мнениеот laridi » 01 Сеп 2008, 19:53

Офф, този ТР, не стига и другото, но и с имената ни вкарват в разни филми.
На мен преди 3 седмици ми се случи следното: отивам да запазвам име на АД, беше доста специфично и така и не го открих като име на друга фирма в сайта на регистъра. Девойката от агенцията ми каза, че имало по Булстат 10 такива фирми и не мога да запазя това точно. Излизам звъня на хората - те безкрайно ядосани, защото искат точно това име, но ми дават ми 2 други варианта. Единият беше свободен и го запазих. Да де, ама моите хора няколко дни по-късно онлайн си поискали промяна на запазеното име и то пак с онова първото, което уж беше заето. И ето ви чудо срещу доплащане правят промяната и името било свободно :shock: :shock: :shock:
Отивам аз отново при дамите дето запазват именцата и след 5-10 минути хъкта-мъкта ми се казва, че хората, които приемали онлйн рикуестите нямали тяхната информация и затова са разрешили промяната. :roll: :roll: :roll:
Междувременно документите са внесени с това "уж" заето, но пък запазено легално име :cry:
На някой случвало ли му се е?
laridi
Младши потребител

Мнениеот slu4aen_n » 01 Сеп 2008, 21:57

Antri, нямаше да постановят отказ заради ДЗЗД-то. Проверката за права върху името се извършва в „регистърните дела, списъка на запазените фирми, постановените откази и подадените заявления” – чл.108, ал.3 от Наредбата. Регистърните дела включват електронните такива в Агенцията и хартиените в съдилищата.
Независимо, че при справки за права върху името се визуализират и данните в регистър БУЛСТАТ, няма отказ, който да е мотивиран с данни от този регистър. При съвпадение на фирми ДЛР винаги посочва номер дело и окръжен съд. Можете да обжалвате отказа, като представите с жалбата нов банков документ (с вярното наименование) за внесен капитал. Като имате предвид, че Агенцията ще изпрати жалбата на съда след около два месеца, а дължимата държавна такса е 80 лева, помислете дали си струва. По-добре подайте ново заявление.
slu4aen_n
Младши потребител

Мнениеот antri » 02 Сеп 2008, 09:42

Случаен, и аз съм убедена, че отказ нямаше да имам, дори и да бяха спретнали такъв, обжалването щеше да е къде къде по чисто... В моя случай не мисля, че има смисъл.. Твърде много документи окелпазаних..
Интересно ми е дали, когато съществува ДЗЗД със същото наименование има конфликт на имената? Според мен да, но ДЗЗД не е търговец по смисъла на ТЗ, и дали има правно основание?

Конфликт на имената не смятам, че трябва да има.. И не поради причината, че правнато форма е част от името.. Тя е само част от фирмата. Просто когато говорим за конфликт на имена, би трябвало да се визират една и съща категория субекти. Търговци, филмови актьори, металообработващи предприятия..
От друга страна, регистрирайки ДЗЗД, никой не проверява името дали не е заето.. Просто фърляш 15 лева ДТ и си имаш дружество.. И какво излиза - за търговските предприятие има ограничения, за ДЗЗД - не.. И ако искаш да си регистрираш Кока Кола ДЗЗД, никой няма да те спре..
Ааа.. ами ако от Кока Кола решат да се пререгистрират, след като някой си е направил горепосоченото ДЗЗД? Според §3 от наредбата ще има се наложи да си сменят името..
antri
Потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Сеп 2008, 23:52

Да, приемам че няма конфликт на имената, когато едно име се ползва от ДЗЗД.
Искам да обърна внимание, че запазването на име НЕ ГАРАНТИРА уникалността му. Тук са коментирани няколко случая на запазване на име, подаване документи с това име и отказ поради съвпадение с името на друга фирма.
Въобще трябва да се внимава с имената, колкото по-уникални, толкова по-добре.
SashkoS
Потребител

Re: Честит ми първи отказ :(

Мнениеот antri » 25 Ное 2008, 18:44

Държа да си добавш развръзката.. Малко се позамотах, и с риск да загубя още сто и шейсет левчета и част от убежденията си, пуснах наново фирмата с уж заетото от ДДЗД име. Излезе си без проблем.. :twisted: Само си се чудя на акъла за къффф ми беще да я слушам девойката от ТР и да олеквам 210 пари.. :evil:
antri
Потребител

Назад към Търговско право