начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Регистрация на ЕТ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация на ЕТ

Мнениеот ivi0707 » 18 Сеп 2008, 14:19

Здравейте!
Интересува ме:
1. Мога ли да регистрирам ЕТ фирма, при положение, че в момента работя на държавна работа, където съм осигурявана?
2. Каква е процедурата за регистрация на ЕТ: институции, необходими документи...
3. Може ли след като се регистрира фирмата да бъде назначено лице по граждански договор в нея и трябва ли да бъде осигурявано?
Предварително Ви благодаря!
ivi0707
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 18 Сеп 2008, 14:26

:D :D :D
Баничките се купуват от баничарницата ;)
Тука нямаме ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот vili_spasova » 18 Сеп 2008, 16:03

Не правете самодейност, потърсете колега, спец. по търговско право, който ще Ви консултира, ще Ви каже срока за регистрация, необходимите документи, р-ра на таксите, както и своя хонорар, и при какви условия може да назначавате и кой на гр. договор.
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот law_master » 19 Сеп 2008, 10:10

По-добре е ЕООД вместо ЕТ, а и капитала вече е 500 лв.
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 19 Сеп 2008, 10:15

law_master написа:По-добре е ЕООД вместо ЕТ, а и капитала вече е 500 лв.
Тъй ли?Това от кога или като в известния виц за пушача , който казал , че е отказал цигарите и на въпроса колко време е направил , отговорил:”Утре и вдругиден стават два дена”.
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот law_master » 19 Сеп 2008, 11:00

Грешка, 5000 е, но пак ЕООД е по добре от ЕТ
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 19 Сеп 2008, 13:51

Хе, хе...
И аз подскокнах от стола, като прочетох за 500 лв... "брех, изтървал съм..."
По отношение дали ЕТ или ЕООД - няма еднозначен отговор, така категорично не може да се отговори.

По въпросите:
- ако няма ограничения в институцията която работите - можете.
- процедурата е Заявление с необх. допълващи документи в ТР. Ако искате по метода проби/грешки, ако искате с адвокат.
- по отношение на това кой може да се назначава - след регистрация на фирмата си намерете счетоводител, който да се занимава с това и всичко останало. Е, може и пак с проби/грешки, но тук бият през ръцете и то яко...
SashkoS
Потребител

Re: Регистрация на ЕТ

Мнениеот donna » 21 Сеп 2008, 01:42

ivi0707 написа:Здравейте!
Интересува ме:
1. Мога ли да регистрирам ЕТ фирма, при положение, че в момента работя на държавна работа, където съм осигурявана?
2. Каква е процедурата за регистрация на ЕТ: институции, необходими документи...
3. Може ли след като се регистрира фирмата да бъде назначено лице по граждански договор в нея и трябва ли да бъде осигурявано?
Предварително Ви благодаря!

Въпросът е не дали можете да регистрирате ЕТ ,а дали няма да останете без работа ,няма проблем да регистирате ЕТ , но имате друг проблем, ако работите по трудово провоотношение Чл. 107а. КТ АЛ 1
2. е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик

Ако сте в служебно правоотношение ,тоест държавен служител
Чл. 7. ЗДС (2) Не може да бъде назначавано за държавен служител лице, което:

2. е едноличен търговец, неограничено отговорен съдружник в търговско дружество, управител или изпълнителен член на търговско дружество, търговски пълномощник, търговски представител (прокурист), ликвидатор или синдик;
donna
Старши потребител

Назад към Търговско право