начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

продажба на кооперация

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

продажба на кооперация

Мнениеот yavor77 » 08 Окт 2008, 13:18

Може ли да се продаде земеделска кооперация от оод, чрез сделка по чл.15 от ТЗ
yavor77
Младши потребител

Re: продажба на кооперация

Мнениеот portokal » 08 Окт 2008, 13:29

Ми кооперацията е търговец, така че защо да не може, ама какво е това "земеделска кооперация от оод"?
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот portokal » 08 Окт 2008, 13:50

Ми ако не значи "има ли кооперацията търговско предприятие и може ли да го продаде", тогава не знам какво значи.
Ма и мен ООД-то много ме смущава, де. Може да е искал да каже "на ООД", т.е. то да е купувачът.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот yavor77 » 08 Окт 2008, 14:51

Става въпрос може ли оод да закупи търговското предприятие на земеделската кооперация. Въпросната кооперация ще остане да съществува, но всички нейни права и задължения ще преминат към оод -то, т.е важното в случая е собственост на ниви, сключени арендни договори и т.н. да преминат към оод-то. Целта е оод-то да плати определена сума и да стане собственик на кооперацията и след това да обработва и ползва земите.
yavor77
Младши потребител

Мнениеот portokal » 08 Окт 2008, 14:59

Кооперацията не може да се продаде на ООД-то,
виж предприятието на кооперацията
що да не може да се продаде...

Каранедев, надявам се, че това не е към мен? ;-) 8)

Става въпрос може ли оод да закупи търговското предприятие на земеделската кооперация.

Ами отговорихме ти. Требе да може. ;-)
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот d_d » 08 Окт 2008, 16:03

На теория може, но на практика аз имам отказ за вписване на такова обстоятелство, като това беше във фирмено отделение. Отказът бе потвърден и при обжалване от първата инстанция. На втора инстанции хората се отказаха.
d_d
Потребител

Мнениеот yavor77 » 09 Окт 2008, 15:19

Благодаря на d_d за информацията. И аз имах големи съмнения въпреки че теоритично е възможно, практически ми се струва неосъществимо, просто възникват прекалено много въпроси за последващо решаване - примерно управление на кооперацията, за променливите дялове на кооператорите и т.н. Пък и трябва да се има предвид, че в закона за кооперациите изрично е уредено единствено т.нар. "преустройство" на кооперациите...
Имах идея и за договор за аренда на търговско предприяие, но в крайна сметака мисля да се насоча към друго решение на проблема - просто да се преарендоват зем. земи кооперцията на оод-то.
yavor77
Младши потребител

Мнениеот portokal » 09 Окт 2008, 15:25

...просто възникват прекалено много въпроси за последващо решаване - примерно управление на кооперацията, за променливите дялове на кооператорите и т.н.

Не виждам откъде могат да възникнат подобни въпроси. :roll: Нищо не се променя в устройството, управлението и т.н. на кооперацията и въобще на търговеца, прехвърлящ предприятието си - той просто продава свое имущество (и "фактически отношения" ;-)).
Пък и трябва да се има предвид, че в закона за кооперациите изрично е уредено единствено т.нар. "преустройство" на кооперациите...

Същото. Нищо се променя при кооперацията като устройство и т.н. Не я преобразуваш или нещо такова. Тя си се запазва в същия вид, само че се променя имуществото и.
Каранедев го каза: няма как да продадеш кооперацията, както ти се изразяваш. Продаваш търговско предприятие, което се състои от - в чл. 15 от ТЗ пише от какво.

D_d, а какви бяха мотивите за отказа?
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот yavor77 » 09 Окт 2008, 15:57

portokal, много си прав, но на теория, представи си всичко това как се осъществява на практика, колко проблеми ще възникнат и на които трудно ще може да се намери бързо и точно решение, още повече че става на въпрос за сериозни суми и хората търся най-вече сигурност и точни практически реални отговори. Не знам дали имаш представа как е в тези кооперации, какви са специалисти всички кооператори и какви са злоупотребите, да не говорим за "местното феодално величие" - председател на кооперация. От моя скромен опит мога само да заключа, че човек трябва да страшно внимателен в такива случаи и аз това се опитвам да направя. Благодаря ти и на теб за помощта.
yavor77
Младши потребител

Мнениеот d_d » 09 Окт 2008, 21:34

"Според Закона за кооперациите е недопустимо прехвърлянето на предприятието на кооперацията на купувач - търговско дружество" ---- Това са всички мотиви.
Обжалването на отказа бе от друг колега , който е изключително добър и се надявах да доведе нещата докрай. Колегата се е позовал и на Решение № 3/2000 на Конституционния съд. ЕИК на дружеството е 123674571. В регистъра има сканирани само част от нещата.
d_d
Потребител

Мнениеот ggari » 09 Окт 2008, 23:20

Изглежда, че има основание в това: "Според Закона за кооперациите
е недопустимо прехвърлянето на предприятието на кооперацията на купувач - търговско дружество"
ТД да не може да си купи предприятие на кооперация.. когато се погледне например в частта членство при преустройство, а също и при прекратяване на кооперация:

Чл. 38. Членовете на кооперациите, които са се слели или влели, стават членове на новата кооперация, а членовете на кооперацията, която се е разделила или отделила - членове на една от новообразуваните кооперации.

Чл. 40. (1) Кооперацията се прекратява:

..4. при сливане или вливане в друга кооперация..
ggari
Младши потребител

Мнениеот portokal » 13 Окт 2008, 11:12

Цитираните текстове нямат никакво отношение към случая според мен. Тук няма сливане, вливане, разделяне, отделяне и т.н. Разглеждай го като продажба на имущество.

Не знам дали имаш представа как е в тези кооперации, какви са специалисти всички кооператори и какви са злоупотребите, да не говорим за "местното феодално величие" - председател на кооперация.

Като бивш публичен изпълнител имам известно впечатление от задлъжнелите кооперации и феодалните им шефове, но това няма връзка с отговора на въпроса, мисля. :oops: Предполагам, че при добро желание от всякакъв вид сделка може да се забърка каша, не само от прехвърлянето на предприятие.
Ако то все пак не е подходящо, помисли каква точно сделка (имам предвид и отговора на Каранедев) може да ти свърши най-добра работа, и успех. :)
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Търговско право