начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Смяна на едноличния собственик на капитала

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Смяна на едноличния собственик на капитала

Мнениеот renka_82 » 14 Окт 2008, 15:37

Здравейте,
Имам нужда от малко помощ, защото до сега не съм се сбъсквала с подобен казус и не съм наясно как точно да постъпя. Ще съм ви много благодарна, ако някой от вас ми помогне или поне ми даде насоки как да постъпя.
Казуса е следния: Имаме едно дружество ЕАД (акциите са на приносител), на което едноличния собственик на капитала е чуждестранно дружество, което действа чрез своя пълномощник тук в страната. Въпросното дружество желае да прехвърли собствеността си на друго дружество, което от своя страна да стане едноличен собственик на капитала (и то е чуждестранно). Въпроса ми е следня, как следва да стане това прехвърляне? Издадените временни удостоверения, трябва ли да бъдат обезсилени и на тяхно място да бъдат издадени нови или да се джиросат направо на новата фирма?
Благдоаря ви предватително!
renka_82
Потребител

Re: Смяна на едноличния собственик на капитала

Мнениеот octavia » 14 Окт 2008, 15:57

Акции на приносител не се джиросват, а се прехвърлят с простото им предаване. Свикайте общо събрание и запишете, че със 100 % от акциите се явява еди-кой си, от името на дружеството-купувач. За ТР това е достатъчно (естествено добавете всички други документи, напр. покана в ДВ и т.н.).
За дружествата ако не е достатъчно - направете им договор за прехвърляне на акциите, за да имате документ, в който да е псочена и цена, това е за тяхна сигурност. В ТР не представяйте договора, не е необходимо.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот octavia » 14 Окт 2008, 15:59

П.П. И никакви временни удостоверения не е нужно да обезсилвате!
Офтопик: Аз ли съм малоумна, или вече не можем да си редактираме мненията?
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот renka_82 » 14 Окт 2008, 16:17

Много ви благодаря за бързите отговори :D
Тя май работата е малко объркана там и сега ще се опитвам да ги оправям ;)
Те поименните се джиросват :oops: ама кой да мисли преди да пише.
renka_82
Потребител

Мнениеот renka_82 » 14 Окт 2008, 16:31

Само да допълня, че нямаме издадени акции, а има времемнни удостоверения, едното от които веднъж е джиросано, имало е прехвърляне и след това от АД е станало ЕАД, а сега едноличния собственик на капитала на ЕАД-то иска бъде сменен.
renka_82
Потребител

Назад към Търговско право