начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Внасяне на капитала на ООД-въпрос

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Внасяне на капитала на ООД-въпрос

Мнениеот elenkova-pesheva » 07 Ное 2008, 18:54

Здравейте Колеги,

Имам следното питане, за което от АВ София не могат да ми дадат отговор :evil:

1. При регистражция на ООД следва да се внесе капитала, минимум 5000 лева. Законът дава възможност да се внесе 75 5 / при последните изменения на ТЗ 35% от капитала/. Ако се внесат тези 75/35% и ООД се регистрира може ли да се изтегли сумата или трябва да се довнесе сума до размера на целия капитал 100% и след това да се тегли сумата?

2. Ако регистрира ООД-то при внесен % от капитала, предполагам в УАС, ще пише внесен капитал.... и съответната сума, която е внесена?

Благодаря на отзовалите се. :)
elenkova-pesheva
Нов потребител

Re: Внасяне на капитала на ООД-въпрос

Мнениеот nevin_alibriam » 07 Ное 2008, 19:12

Да, мисля че ще можеш да завъртиш парите, в смисъл да ги изтеглиш и да внесеш от същите остатъка до пълния размер на капитала. По-скоро от банка ще ти отговорят, примерно тази с която работиш.
По повод на втория ти въпрос. Да, в учредителния акт пише каква част от капитала е внесена и в какъв срок (най-много двугодишен) следва да се внесе остатъка. Тогава обаче трябва да подадеш ново заявление А4, бележка за внесения капитал, протоклно решение на общото събрание, актуален учр. акт, където пише, че е внесен пълния размер на капитала и да внесеш ДТ - 30 лв. Успех!
nevin_alibriam
Потребител

Мнениеот elenkova-pesheva » 07 Ное 2008, 19:35

Благодаря за бързия отговор :lol:

А имам още един въпрос, ако капитала е внесен частично 35/75% дружеството може ли да фунционира и да извършва търговска дейност?
Четейки съдебната практика би трябвало да може, но понеже не съм се сблъсквала практически с този проблем, ако някой знае, ще се радвам да сподели мнение. :oops:
elenkova-pesheva
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 09 Ное 2008, 00:29

Голяма каша ви е в главата госпожо... :)

35% още не е станало. Минимално внесеният капитал си е 75% от записаната сума.

Сумата разбира се, че може да се изтегли. НО! Това са пари на дружеството. Собственикът може да ги "завърти", може ако ще да отиде и да ги изпие в някое заведение още същата вечер, но това противоречи на устава и на икономическите правила. Не че не се прави.

Елементарната логика изисква всеки който прави предприятие да си намери счетоводител и юрист - ако не на щат, поне като консултанти.
SashkoS
Потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Ное 2008, 17:14

Нека да уточним - процентът засега е 70.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот antri » 10 Ное 2008, 13:57

http://www.scci.bg/modules.php?op=modlo ... =0&thold=0

Ама тази новинка защо не я виждам в ДВ?
antri
Потребител

Назад към Търговско право