начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

Производство по чл.74, ал.2 ДОПК

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Производство по чл.74, ал.2 ДОПК

Мнениеот palimsest » 11 Ное 2008, 12:00

Почитаеми колеги,

преди няколко дни установих, че насрещена- моя равнопоставена страна в спор, свободно оперира с данъчно-осигурителна информация, вероятно придобита на основание чл.74, ал.2 ДОПК, за нуждите на което, аз не съм давал писмено или каквото и да е разрешение.
Въпросът ми е отправен до колегите, които имат някаква информация по какъв начин е нормативно регулиран процеса на предоставяне на данъчно-осигурителна информация на трети лица, с разрешението на данъчния субект(например в повечето кредитни институции този момент е разрешен с предоставяне на достъп до информационната система на НАП/НОИ, но това е допустимо едва след предоставяне на да декларирано съгласие Банката да се "порови" от името на кредитоискателя в системата на НАП).

Ще съм благодарен на всякакви мнения!
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Производство по чл.74, ал.2 ДОПК

Мнениеот ch3oh » 11 Ное 2008, 12:26

Аз съм го правил със съдебно удостоверение, но боравенето далеч не беше "свободно".
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 11 Ное 2008, 12:32

В случая не се касае за постановено предоставяне на информацията, а за злоупотреба на институция, която има договор(вероятно или на друго основание) с НАП и нейните служите, които разполагат с персонални УЕП, правят справки за целите на дейността на дружеството им, но аз не съм давал никакво разрешение за целта, смятам, че са злоупотребили с дадената им принципна възможност да разглеждат осигурителна информация на нарочно упълномощили ги тяхни потенциални клиенти....
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот ch3oh » 11 Ное 2008, 12:52

Може би, не успявам да вникна в казуса, но ми се струва, че нерегламентираното използване с подобна информация може да бъде предмет на друго дело.
ch3oh
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 11 Ное 2008, 12:58

[quote="ch3oh" ]Може би, не успявам да вникна в казуса, но ми се струва, че нерегламентираното използване с подобна информация може да бъде предмет на друго дело.[/quote]

Със сигурност е предмет на друго производство, въпросът ми ...по-скоро е дали някой има някаква информация относно правилата по които НАП предоставя на трети лица такава инфо, а те се задължават да я ползват според закона...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Назад към Данъчно право