начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Искам да увелича капитала в ООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Искам да увелича капитала в ООД

Мнениеот mmzz » 18 Ное 2008, 14:05

Искам да увелича капитала в ООД чрез довнасяне на парични вноски. От 5ооо на 30000.

Права ли съмза това че по НАБИРАТЕЛНА СМЕТКА следва да внеса 70%от 30000?
или трябва да се внесът 100%, или 70% от 25000?

Няма промени в управлението за което според мен не е необходимо да се прави нова Декларация съгласие, но дали е така?

От Заявленията А4 и Г1 ли се подават?
mmzz
Нов потребител

Re: Искам да увелича капитала в ООД

Мнениеот portokal » 18 Ное 2008, 14:11

Грешка.
Последна промяна portokal на 18 Ное 2008, 15:10, променена общо 1 път
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот kam74 » 18 Ное 2008, 15:01

не можете по коя и да е сметка, ако имате още набирателната по нея трябва да я внесете, ако ли не се открива нова.трябва ви удостоверение от банката, че сте го внесли.
трябва да внесеш 70 или 100% от 25 000 лв. и да определиш срок за довнясяне ако са 70%.
не знам за каква декларация говорите, но ви трябваи протокол от ОС
kam74
Младши потребител

Мнениеот ianeva » 18 Ное 2008, 18:09

mmzz написа:Искам да увелича капитала в ООД чрез довнасяне на парични вноски. От 5ооо на 30000.

Права ли съмза това че по НАБИРАТЕЛНА СМЕТКА следва да внеса 70%от 30000?
или трябва да се внесът 100%, или 70% от 25000?

Няма промени в управлението за което според мен не е необходимо да се прави нова Декларация съгласие, но дали е така?

От Заявленията А4 и Г1 ли се подават?

Сумата може да се внесе и на каса в дружеството - в АВ ще се представят приходните ордери. Никъде в Търговският закон няма изискване довнасянето на капитала да се извършва по банкова сметка, камо ли пък да се разкрива нова набирателна такава.
Никаква нова "декларация - съгласие" не е необходима. Необходимо е да се свика ОС /протокол/, да се приемат промените досежно капитала и да се отразят в дружествения договор. После си нарамвате заявленията, плащате си държ. такса, представяте си доказателствата по отношение на капитала, както и др. документи и си чакате вписването. Ако не можете да се справите или търсите адвокат или търсите нещо подобно в сайта на АВ - Търговски регистър, преписвате и каквото сабя покаже /поне ако имате отказ, ще се сърдите само на себе си/.
п.п. Портокал, какво си трила, ако не е тайна? :)
Аватар
ianeva
Потребител

Мнениеот octavia » 18 Ное 2008, 18:14

Лично аз при увеличаване на капитал винаги съм довнасяла сумата по разплащателната сметка на дружеството, като в основанието се записва "вноска от ....... за увеличаване на капитала". И никога не съм имала проблеми. Според мен е излишно да се занимавате с набирателни сметки и т.н.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот mmzz » 18 Ное 2008, 23:41

Благодая на всички които се включиха по темата.

Ще Ви помоля да коментирате дали 70% от 25 000 или 70% от 30 000 трябва да довнесем за увеличаване на капитала. Дружеството в момета е с капитал 5 000. Увеличаваме го на 30 000,00.

Предварително Ви благодаря!
mmzz
Нов потребител

Мнениеот portokal » 19 Ное 2008, 09:49

От разликата, естествено. Аз го бях написала, но понеже си изтрих целия отговор...

Също ми се струва излишно да се открива специална сметка, но реших, че може и да има логика в такова изискване - с цел да не се смесват преждевременно тези внесени от съдружниците средства с дотогавашното имущество на дружеството, да не би случайно да се окаже, че увеличението няма да бъде вписано.

Та това изтрих - че 70-те процента са от разликата (първите 5000 така или иначе трябва да са внесени изцяло или до 70%) и че няма нужда от набирателна сметка.
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот mmzz » 19 Ное 2008, 12:02

Благодаря!!!

Смятате ли, че с ПКО/приходен касв ордер/ АВ ще направи вписване, за увеличаване на капитала?

Внесохме 70% от разликата по разплащателна сметка, но се получава така че при учредяване на дружеството сме си внесли 5000,00 т.е 100% и сега 70% от довнасяната сума т.е
100% от 5000+70% от 25000, първите внесени по набирателна сметка, а вторите по азплащателна. Така смятам че няма да има проблем АВ да направи вписване, но се чудя дали да не приложа и ПКО за останалите 30%?

Подготвила съм А4 и Г1, но Г1, май не се подава за този случай, въпреки че чрез него се обявява Актуалния учредителен договор.
mmzz
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 20 Ное 2008, 00:06

Разбира се, че няма да имате проблеми с внасяне на капитала по сметката на дружеството. При първоначално създаване се ползва набирателна сметка, защото дружеството не съществува като такова и не може да има обикновена сметка на свое име. Набирателната може да се ползва само за внасяне на капитал и нищо друго.
Сега вече имате фирма, каса и банкова сметка и внасяте капиталът където ви е удобно. Все пак банката е за предпочитане - нещата са по-ясни и по-реални. ТР досега е признавал и касовите ордери, но у нас се смята, че касовият ордер винаги може да се изфабрикува и често това е основателно.
Останалите са написали, че 70% са върху разликата и аз се присъединявам. В крайна сметка общият капитал трябва да е внесен до 70%.
Подавате само А4, протокол от ОС, нов УА, Г1 не е необходимо.
SashkoS
Потребител

Мнениеот neonato » 20 Ное 2008, 02:04

Нормативно 70-те % от увеличението като облекчена възможност е уредено тук:

СЪДЪРЖАНИЕ НА ДРУЖЕСТВЕНИЯ ДОГОВОР

Чл. 115. Дружественият договор трябва да съдържа:
1. (изм. и доп. - ДВ, бр. 124 от 1997 г.) фирмата, седалището и адреса на управление на дружеството;
2. предмета на дейност и срока на договора;
3. (доп. - ДВ, бр. 38 от 2006 г., в сила от 01.07.2007 г. - изм. относно влизането в сила, бр. 80 от 2006 г.) името, съответно фирмата и единния идентификационен код на съдружниците;
4. (доп. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) размера на капитала. Когато при учредяването не е внесен целият размер на капитала, в договора се определят сроковете и условията за внасянето му. Срокът за довнасяне на целия размер на капитала не може да бъде по-дълъг от две години от вписване на дружеството, съответно от увеличаване на капитала;
5. размера на дяловете, с които съдружникът участвува в капитала;
6. управлението и начина на представителство;
7. предимствата на съдружниците, ако са уговорени;
8. други права и задължения на съдружниците.

Използването на набирателна сметка в банка като задължение за удостоверяване внасянето на капитала е уредено за акционерното дружество:

ВНОСКИ

Чл. 166. (1) (Изм. - ДВ, бр. 84 от 2000 г.) Паричните вноски се извършват по набирателна банкова сметка, открита от управителния съвет, съответно от съвета на директорите, на името на дружеството с посочване на вносителя, като разпореждането с внесените суми се извършва с единодушно решение на този орган.

Същото изискване има и за набиране на сумите при издаване на облигации:

ПРОВЕЖДАНЕ НА ПОДПИСКАТА (ЗАГЛ. ИЗМ. - ДВ, БР. 61 ОТ 2002 Г.)
Чл. 206. (1) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Набирането на сумите и предаването на облигациите се извършват чрез банка или инвестиционен посредник.
(2) (Изм. - ДВ, бр. 61 от 2002 г.) Лицата, които са записали облигации, внасят сумите в определена от дружеството банка по набирателна сметка. Сумите по тази сметка не могат да се използуват преди обявлението по ал. 6.

За увеличението на капитала на АД следва да се приложи същото изискване за банкова набирателна сметка, след като за удостоверяване на капитала при учредяването то е въведено изрично.
Ако са налице условията на ЗНА за приложение по аналогия на това изискване и към ООД/ЕООД, тогава ...............
neonato
Потребител

Мнениеот portokal » 20 Ное 2008, 10:31

Неонато, при учредяването друг начин няма.
Аватар
portokal
Старши потребител

Назад към Търговско право