начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Регистрация като свободна професия

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Регистрация като свободна професия

Мнениеот twist » 02 Дек 2008, 13:45

Знайно е кои лица са така наречените "упражняващи свободна професия":

За лица, упражняващи свободна професия и/или занаятчийска дейност по регистрация, се считат тези, които упражняват дейност на основание на предварителна регистрация, определена с нормативен акт - нотариуси, адвокати, експерт-счетоводители, лицензирани оценители, експерти към съда и прокуратурата, медицински специалисти и др., които плащат патентен данък и не са еднолични търговци; които извършват професионална дейност на свой риск и за своя сметка - дейци на науката, културата, образованието, архитекти, икономисти, инженери, журналисти и други физически лица, упражняващи свободна професия, регистрирани с ЕИК по регистър БУЛСТАТ, извън горепосочените, както и застрахователните агенти, съгласно чл. 165, ал.2 от Кодекса за застраховането.

Ако не си деец на науката, културата, образованието, архитект, икономист, инженер, журналист, а просто имаш желание като физическо лице да извършваш дейност за свой риск и за своя сметка и имаш някакъв агентски договор с контрагент от чужбина, попадаш ли в категорията други физически лица, упражняващи свободна професия и дали ще може да бъде направена регистрация в регистър БУЛСТАТ?
twist
Младши потребител

Re: Регистрация като свободна професия

Мнениеот twist » 02 Дек 2008, 21:56

59 човека видели въпроса и нямат практически опит по него или не смеят (не желаят) да изкажат мнение?
Моля ви, ще ми е интересно мнение на юрист по въпроса, дори и да не категорично.
twist
Младши потребител

Мнениеот neonato » 03 Дек 2008, 01:11

neonato
Потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 12:26

Надявам се да разбираш от майтап :D
Това е отговор на истински юрист - много думи, но не по същество.
Иначе благодаря за отделеното внимание по въпроса.Все пак :)
Явно тези, които правят регистрация по БУЛСТАТ в качеството на упражняващи свободна професия рядко ползват услуги на адвокат. Освен човекът да се пробва сам и ако не друго, ще научим какво мислят по този въпрос служителите от АВ. Защото пък не си вдигат телефоните, посочени в сайта им, за да ги питаме.
twist
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Дек 2008, 12:54

twist,
И аз го бях недогледал в началото - пишеш "...и имаш някакъв агентски договор с контрагент от чужбина". Така че препратката е ТОЧНО по темата. Поздравления за Неонато, че го е нацелил.

А иначе, чисто теоретично кой може да се регистрира в регистър Булстат като свободна професия - всеки който представи документ за професионална квалификация и лелките там му го признаят и го регистрират. Имам такива случаи.

П.П. Неуместно е да се сърдиш и жалваш че не получаваш точно такъв отговор какъвто ти се иска, след като го искаш безплатно.
SashkoS
Потребител

Мнениеот sunrise » 03 Дек 2008, 13:01

По-скоро попадаш под ударите на закона, защото ще извършваш търговска дейност. Апропо, за какво агентство става реч? :roll:
sunrise
Активен потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 13:05

SashkoS, при толкова усмихнати емотикончета защо реши, че се сърдя.
Абе всъщност сърдя се, но не на участниците във форума, а на служителите от АВ, които не си вдигат телефоните.
А, да, и на ситуациите, при които лелките (ти го каза) ще преценяват какво е това "други", записано в нормативните актове, и имам ли необходимата професионална квалификация да извършвам тези "други" дейности.
twist
Младши потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 13:31

sunrise, това е попадението в десятката
Чак пък да попадна под ударите на закона!!!! Нали съответен служител е преценил дали имам право да се регистрирам като свободна професия или не.
Ако ще извършвам инцидетнти услуги с личен труд на български дружества, не е необходимо да се регистрирам, защото има механизъм как да бъде узаконен доходът ми - Сметка за изплатени суми, удържани от възложителя осигуровки и авнсов данък и деклариране на сумите - аз в ГДД, той - по изискванията на ... някакъв член от ЗДДФЛ. Ако обаче ще извършвам инцидетни услуги на чуждестранни лица на територията на България - примерно да прекопая градината, да разходя кучето, да въведа информация във фирмен сайт.... и получавам възнаграждението си от тях по личната ми банкова сметка, как да постъпя? Те нямат задължение да ме осигуряват. Аз наистина извършвам услуги с личен труд, който дори не е необходимо да е високо квалифициран.
Моето притеснение не е, че ще попадна под ударите на закона, а че ако ми откажат такава регистрация няма начин да декларирам доходите си.
twist
Младши потребител

Мнениеот sunrise » 03 Дек 2008, 15:08

sunrise, това е попадението в десятката
Ако не си деец на науката, културата, образованието, архитект, икономист, инженер, журналист, [url][url]а просто имаш желание като физическо лице да извършваш дейност за свой риск и за своя сметка и имаш някакъв агентски договор с контрагент от чужбина[/url][/url], попадаш ли в категорията други физически лица, упражняващи свободна професия и дали ще може да бъде направена регистрация в регистър БУЛСТАТ?
Вервай ми , така е! С това, дето си го намислил, няма как да се измъкнеш.
Прочети какво сам си написал:"Упражняващи свободна професия". Това не е като да прекопаш градинката на съседката. И не е инцидентна дейност. А тогава сигурно , ще се окаже ,че си е точно търговска дейност . А пък какво е това, не е работа на лелите в БУЛСТАТА и тяхното мнение по въпроса въобще не е меродавно и не Ви освобождава от задължението Ви да се регистрирате като търговец.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 15:17

Мда, за комисионерската и посредническата дейност прочетох, че трябва да се регистрирам като търговец :)
Истината е, че ще въвеждам информация в сайт за онлайн търговия. Новопостъпилите оферти. От къщи, от домашния си компютър. Информацията ще ми идва по мейла. Това определено е работа с личен труд, не е ли така?
Счетоводителите в техния сайт почти единодушно (с малки изключения) ми казаха, че не биха ме регистрирали като лице, упражняващо свободна професия за тази ми дейност.
Добре че не зависи от тях :)
Ще видим какво ще стане. Най-важното засега е да се разберем с хората за заплащането. За данъците ще мислим след това, без да ги забравяме напълно и до момента на споразумението :)
twist
Младши потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 19:33

Няма да ти мине номера - да вършиш търговска дейност под " чуждо прикритие "...

Туй към мен ли беше?
Два въпроса: Въвеждане на данни в сайт е търговска дейност, а не услуга, извършвана с личен труд?
Пред кого няма да ми мине "номера"?
Ако мине пред служителите на АВ, кой ще ми търси отговорност за това, че получавам законни доходи под тази форма?
О, да, ето и трети въпрос (той може да ви хареса). Ако ми откажат регистрация, някой от вас ще се наеме ли да ми изготви обжалване на отказа и срещу какво възнаграждение?
twist
Младши потребител

Мнениеот Melly » 03 Дек 2008, 21:10

Този личен труд защо ли ми прилича на труда, полаган от т.н. "домашни брокери", щото и той човечецът работи от дома си, но с привилегията от време на време да си бърка боба......плюс ред други битовизми? :roll:
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот twist » 03 Дек 2008, 21:35

:)
"Аз не съм съгласен с това, че вие говорите, но аз до последно ще защитавам правото ви да говорите."

Това го е казал ...- сигурно сте го учили в университета.
Не бъркам боб, че ми е противопоказен. Но не мисля, че е противозаконно да правя от къщи това, което смятам да правя. Във вашите учебеници друго ли пише?
Между впрочем бизнесът от къщи става все по-модерен в световен мащаб. Може да си има недостатъци, но има и предимства. А във време на криза е по-добрият вариант от чоплене на семки.
Хаха, и мен ме бива в празните приказки :D
twist
Младши потребител

Мнениеот ykovachev » 03 Дек 2008, 21:51

Ами като опряхте само до празните приказки, да взема да я заключа тая тема - и без друго питате за свободна професия и твърдите, че не е търговия - кво прави тогава в "търговското право"?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот Melly » 03 Дек 2008, 21:52

twist написа:Между впрочем бизнесът от къщи става все по-модерен в световен мащаб.
Може да си има недостатъци, но има и предимства. А във време на криза е по-добрият вариант от чоплене на семки.

Това ти го казваш, нали?

Е, да ги приказваш на друг, а и прекрачваш границата на добрия тон :evil:

Защото БИЗНЕС = занятие, дело, работа, търговия :!: :idea:
(справка :arrow: Речник на чуждите думи - издателство Г.Бакалов, 1946)
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Търговско право