начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Фирмена регистрация - дали е съвпадение на имена?

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Ще ми бъде ли отказана регистрацията от ТР?

Анкетата свършва на 09 Дек 2008, 19:41

Да
3
38%
Не
4
50%
Не съм сигурен/сигурна
1
13%

Общо гласове : 8

Фирмена регистрация - дали е съвпадение на имена?

Мнениеот enchev-st » 02 Дек 2008, 19:41

Здравейте,
ще регистрирам фирма (ЕООД), в момента все още си избирам името :)

Според вас ще може ли да се регистрира името "БИЗНЕС СОФТ", което е свободно и в новия, и в стария регистър. Проблемът е, че има следния запис в регистър БУЛСТАТ:
регистър БУЛСТАТ написа:БИЗНЕС СОФТ - ПЕТЪР ХРИСТОВ

Това предполагам е едноличен търговец, но не разбирам има ли дублиране, т.е. фирмата на този Петър Христов "БИЗНЕС СОФТ" ли се казва или е "БИЗНЕС СОФТ - ПЕТЪР ХРИСТОВ" ?

Питам в този форум, за да получа повече отговори, защото се консултирах с двама човека - единият казва, че може... другият, че не може :(

Прилагам screenshot от brra.bg > Справки > Права върху фирма:
Изображение
enchev-st
Нов потребител

Re: Фирмена регистрация - дали е съвпадение на имена?

Мнениеот enchev-st » 02 Дек 2008, 19:55

Не моля и не изисквам да ми регистрирате фирмата, нито ще ви вземам хляба. Плюс това сигурно ще се обърна към юрист/адвокат, който да ми направи документите за регистрация. В момента просто избирам име, което е важно за мен :P

Имам конкретен въпрос и моля за помощ ;)
enchev-st
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer3 » 02 Дек 2008, 20:11

Г-не,
Независимо от тиретата, търговската фирма не трябва да въвежда в заблуждение - например "Манчестър юнайтед - София" ПФК, "Кока кола - Бургас" ООД и така. Както добавянето, така и съкращаването е в спектъра на забраната -например ... Вие си го допълнете, не мога да се сетя, нещо като "Mercedes - Benz", а Вие сте си избрал "Mercedes - Енчев" - все пак има объркване.
Но е прието и допустимо, да има Бизнес софт Бургас, Бизнес софт Пловдив и само Бизнес Софт, така както има Топлофикация - София, Топлофикация - Русе.
Запазете име - 50 лв. и ще разберете отговора, или адвоката, ако е бърз и сръчен, ще направи заверко-документацията така, че в един и същ ден да се явите пред нотариус - управител, съдружници и да Ви регистрира и ще Ви спести 50 лв. Като Ви препоръчвам по-авансово плащане на адвоката, с оглед на светкавичен резултат.
ivan_lawyer3
Потребител

Мнениеот SashkoS » 02 Дек 2008, 21:51

Оппа... грешка...
Исках да отговоря че ЩЕ БЪДЕ ОТКАЗАНА РЕГИСТРАЦИЯТА, но натиснах другия отговор. Така анкета не се прави, не се задават въпроси съдържащи отрицание, така че отговор НЕ да означава всъщност ДА. Но както и да е.

Та ще ви откажат, но за да разберете защо, трябва да изчетете темите във форума от началото на годината. Надявам се и адвоката ви ще ги е чел, за да не сбърка и той. Изборът на име направете при адвоката - той ще провери нещата по-внимателно.
Само един бонус - запазването на фирма НЕ ГАРАНТИРА че няма да ви откажат вписване. А че ще ви откажат с това име гарантирам.
SashkoS
Потребител

Мнениеот enchev-st » 02 Дек 2008, 22:09

SashkoS, благодаря ви за информацията. Нямам права да променя анкетата :(

Бихте ли ми посочили теми, където е разискван проблема? :)

Интересно че намерих регистрирана по този начин фирма, като преди това е имало други с думата в името си. Вижте фирма "ВАСКОНИ" ЕООД, която е регистрирана след "ВАСКОНИ - Веселин Василев" и десетки други от типа "ВАСКОНИ - Име Фамилия" :roll:

По тази логика би трябвало и "БИЗНЕС СОФТ" ЕООД да може се регистрира, въпреки че вече има "БИЗНЕС СОФТ - ПЕТЪР ХРИСТОВ".
enchev-st
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 02 Дек 2008, 23:32

Аз знам правилния отговор. Имал съм 3 еднакви случая с вашия казус.

Ако адвоката Ви не знае, намерете такъв, който знае.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 03 Дек 2008, 11:40

Тъй като авторът пита конкретен въпрос и (по всяка вероятност) не цели да прескочи адвокатските услуги бих му оказал пълна помощ по конкретният проблем.
Ще му обясня защо не може да регистрира това име, ще му направя детайлна проверка по друг вариант, който си избере и ще му обясня какво още трябва да помисли преди да отиде при адвокат.

enchev-st - за целта трябва да преведете поне 10 лева за една от каузите посочени най-горе във всяка тема, ще ви дам мейл адрес на който да ми пратите сканирано платежно или каквото друго е удобно за доказателство. Срещу което аз ще ви извърша тази консултация.
Ваш ред е!
SashkoS
Потребител

Мнениеот enchev-st » 03 Дек 2008, 18:54

Всъщност избрах друго име, което е уникално. :)

Иначе относно плащането/даряването, щях да го направя, ако не си бях решил проблема с името. Дори вчера писах ЛС на DEKAH да му платя предварително по epay, за да ме консултира. Нека потвърди. А за Дарина съм дарил 50 лв мисля преди 3 години :)

Сега за адвоката, препоръчайте някой свестен софийски по търговско право, само да не е някакъв 50 годишен чичка ;) Само да не ми дадете линк към LEX СПРАВОЧНИКА, защото е пълна пародия. Никъде не пише даден адвокат в коя сфера е, изредени са в списък еднотипно, абсолютно БЕЗПОЛЕЗНО :(
enchev-st
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Дек 2008, 19:45

enchev-st - да, получих Вашето съобщение. Аз пари за консултации никога не съм взимал. Нямам и намерение да го правя. Просто форума не е мястото, в което се споделя такава информация. Регистъра е нов и има доста противоречива практика по определени въпроси.

А относно адвокат... мисля, че всеки адвокат ще ви свърши работа. Съветвам ви да попитате ваши познати, които се занимават с някакъв бизнес. Все ще ви насочат към адвокат разбиращ от тази материя.

Според ЗАдв. адвокатите нямат право на реклама и за това не са написани сферите, в които работим.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 04 Дек 2008, 11:55

Не мога да разбера как тръгна тая порочна практика с проверка за уникалност на фирмата в регистър Булстат.Не ми е известно дали имат откази поради съвпадение на желаната от проекто търговеца наименование и такова на гражданско дружество в регистър Булстат , но смело мога да кажа , че се обзалагам , че подобни откази ще паднат в съда при обжалване със сигурност.И да , има смисъл да се обжалва!Законът е пределно ясен и категоричен за това какво е фирма , кой може да има фирма , от кога възниква абсолютното субеkтивно право над фирмата и т.н.Дружествата по ЗЗД НЯМАТ ФИРМА!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот antri » 04 Дек 2008, 16:15

То в случая не става въпрос за дружество ЗЗД май, ама пък в АВ не са съвсем наясно кой е търговец, и кой само прилича:)
На въпроса - отказ нямаше да има.. Имах клиентка, на кото регистрирах ЕООД с абсолютно същото име, както и беве ЕТ-то, без името на търговеца,ест. Никакви проблеми. И други подобни случаи са се намирали, но този е показен:)
antri
Потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Дек 2008, 19:46

Ясно е, че ДЗЗД НЕ Е търговец и съвпадение на имената не може да е причина за отказ. Частично съвпадане на имена - "Алабала - Иванов", "Алабала - Петров", "Алабала Транскомерс" и т.н. също няма проблем.
В конкретният случай за "Бизнес Софт" ще има отказ но не поради посоченото съвпадение.
SashkoS
Потребител

Мнениеот antri » 06 Дек 2008, 19:43

Имахме малка дискусия по този въпрос преди време, и това е и моето становище:) Нищо, че заради такова съвпадение /с дружество по ЗЗД/ една от служителките ми отказа да ми запази име, от което последва отказ заради зле подготвена от мен документация.. В последствие ми регистрираха фирмата със същотот име, което отказаха да ми запазят :evil:
Но сега ми стана интересно - защо смяташ, че ще има отказ? освен ако няма фирма БИЗНЕССОФТ, не виждам основание за такъв :roll:
antri
Потребител

Мнениеот antri » 06 Дек 2008, 19:46

Само ще добавя - фирмата, която пререгистрирах като ЕТ, и регистрирах същото дружество -ДАНИ ВАЛЕНТИНО. Не ми се търси ЕИК, но по името ще е видно, че са регистрирани и двете фирми:)
antri
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 06 Дек 2008, 20:22

Аз посочвам на колегите, адвокати или практикуващи юристи, че единственият източник на провото е закона. Търговският закон брилянтно е разрешил възможните усложнения - името не трябва да те въвежда в заблуждение, че контактувайки с този търговец, си мислиш, че е онзи от рекламата, което си чел, ама в рекламата е друг, а ти си отишъл при друг.
Оттук - нататък се наложиха едни практики на лелките в съда - ето един пример за пълната независимост на съдебната власт, тя е независима и от закона и от себе си.
Обаче, понеже съдията те регистрира, нема мърдане.
Има една актуална и днес, публикувана в списание за юристи, среща на светилата на науката, по повод на вписванията в новия тогава търговски регистър. Там всичко е казано ясно и точно. А годината е 1989г. преди месеца на промяната. Там Таджер счита, че няма пречка името да съвпада, стига седалището да е различно. Защото в кореспонденцията, рекламата, търговецът трябва да сочи всичките си данни.
Аз мисля, че е прав Таджер. В българския език има около 10 000 постоянно използвани думи. Тъй като фирмите не се кръщават с възклицания "Ох", междуметия и др. такива, за човека избора е малък. То по тази логика за уникалност, трябва да забраним и еднаквите улици, но в различни градове - отде ще вземеш име за улица, ако всички са заети.
Приветствам по-разчупен подход на Търговския регистър, към тази тема. Ама те завалиите за една заплата се записаха в регистъра, а не да развиват теорийки.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот SashkoS » 08 Дек 2008, 13:38

antri ,
Ти сама си отговорила на въпроса си! :)
а за Дани-Валентино - ЕТ съдържа в името си името на физическото лице, а ООД в конкретният случай не.

ivan_lawyer - напълно съм съгласен, но за съжаление почти винаги вървим по пътя на най-малкото съпротивление и изпълняваме и изсиквания неупоменати изрично в закона.
SashkoS
Потребител

Мнениеот antri » 08 Дек 2008, 15:21

SashkoS , нали такъв е и случая на задаващия въпроса в началото на дискусията- той иска да регистрира дружество АБВ, а има ЕТ АБВ-Кирил Методиев.. :roll: Дружеството няма да съвпада напълно по име.. Понеже поддържаш становището, че ще има отказ, и ми стана интересно.. В моят случай си имаше старо ЕТ, и просто направихме ООД със същото име.. Отказ определено не последва.
antri
Потребител

Мнениеот antri » 08 Дек 2008, 15:27

Опс.. Бързам да се поправя - май по-бавно чета, отколкото отговарям... Дам, така съм съгласна, че отказ щеше да има.. Ама как се сещам без да искам за някои неща, а като се правя, че мисля- не ми се отдава :oops:
antri
Потребител

Мнениеот alegrina » 09 Дек 2008, 20:20

Извинявам се предварително, може би моя отговор някъде понапред вече е даден от някой колега, понеже не изчетох цялата тема.
Няма причина да Ви откажат, понеже името на ЕТ е част от задължителното съдържание на фирмата. Така че , "Незабравка" и "Незабравка - Пенчо Пенев" са коренно различни фирмени наименования.
alegrina
Потребител

Мнениеот p_n_n » 11 Дек 2008, 22:27

Здравейте,

Докато успея да се досетя :lol: , откъде накъде колегите antri и SashkoS да са прави и взех, че изпуснах срока на анкетата :D ..... Та, ако е възможно и моят отговор да се счита "ДА" - ще има отказ....

УСПЕХ
p_n_n
Потребител

Назад към Търговско право