начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

молба за помощ

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

молба за помощ

Мнениеот ka_petrov » 09 Дек 2008, 15:16

извинявам се ако се повтарям, но до момента изчетах почти всичко, което намерих по темата, но не открих моя проблем.

казуса е следния:
имам наето кафене, което е оборудвано с всички разрешителни за дейността. но една или друга причина трябва да го затворя, а договора ми изтича в края на 2010 г.
водих разговори с фирма, която желае да го наеме, но ние със съдружника не желаем да работят с нашия касов апарат, а и нямаме право да преотдаваме помещението.

въпросът е, може ли да сключиме договор за съвместна дейност, като за целта се използва помещението с нашите разрешителни за дейност, а колегите поемат финансовата отчетност, касовият апарат и касовата книга.
моля, ако някои има каквото и да е мнение, да го сподели, като цитира евентуално нормативите.

предварително БЛАГОДАРЯ
ka_petrov
Нов потребител

Re: молба за помощ

Мнениеот katerinakuch » 10 Дек 2008, 12:40

А какво каза адвокатът на фирмата?
katerinakuch
Активен потребител

Мнениеот ka_petrov » 11 Дек 2008, 13:34

лошото е, че адвокат няма. но се обърнах към юристконсулт и човека на първо четене, каза че това е прецедент с който не се е сблъсквал., при тази рецесия :oops: , ако трябва да платя и адвокатски хонорар :evil: , направо да затварям :(
ka_petrov
Нов потребител

Мнениеот juliet » 11 Дек 2008, 13:58

при тази рецесия , ако трябва да платя и адвокатски хонорар , направо да затварям
лошото е, че адвокат няма. но се обърнах към юристконсулт и човека на първо четене, каза че това е прецедент с който не се е сблъсквал., при тази рецесия :oops: , ако трябва да платя и адвокатски хонорар :evil: , направо да затварям :(

Ама, че наглост. Проблемът ви има разрешение, но аз няма да ви го дам, надявам се и никой във форума. При такова отношение от ваша страна, няма какво да очаквате. Отговора ще получите, когато влезете в някоя адвокатска кантора и потърсите юридически съвет, който ще ви бъде даден компетентно. Не става въпрос само за заплащането, а и зазапознаване подробно с проблема, което не може да стане във форума.
А не на последно място е и хонорарът, който вие смятате, че е излишно да давате. Искате да получите информация безплатно?
А когато влизат клиенти в кафенето ви и консумират, искате да си платят , нали?
juliet
Младши потребител

Мнениеот ka_petrov » 11 Дек 2008, 17:57

драга "juliet"

радвам се, че преписвате моят пост, сигурно с цел да го осмислите. :lol:
задада въпроса във форума, защото останах с впечатление, че е с цел хората да си помагат, а не да се зъбят на някой, че не иска да плаща хонорари.

апропо направих си труда да прегледам няколко ваши поста(въпроси) и там като гледам има много изчерпателни отговори на ваши съфорумни "колеги"

също така да отбележа драга, че въпроса не е за влизането в адвокатската кантора и за хонорара, който ще трябва да платя. сигурно сте моного далече от общинската разправия с обектите, така че и да платя пак сам трябва да се оправям :evil:

а за кафенцето, ако наистина имаше хора, който можеха да си платят, нямаше да пиша тук.

и още нещо драга, колко малки фирми занете, които имат адвокати??

моля не ме карайте да вярвам в приказката за вампирите!!
ka_petrov
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 12 Дек 2008, 16:44

Не съм убеден, че договор за съвместна дейност ще реши проблема. Всъщност истинското решение ви е ясно - или вие си продължавате, или прекратявате, а другата фирма си вади разрешителни.
Разбира се, има и други варианти, но няма как да се даде съвет без информация.

За останалото - да, тук е място за ВЗАИМОпомощ. Но не е място за безплатни юридически консултации, осъзнайте разликата.
juliet ви го е казала съвсем ясно - не е до парите. Просто, когато тук даваме съвет на юрист знаем, че ако му се даде насока или мнение, той ще разбере и сам ще събере две и две. На вас, ако ви се даде насока, само ще ви объркаме.

Идете при адвокат, изложете проблема и обсъдете варианти. Не е лошо да ги обсъдите и със счетоводител за да уточните евентуални бъдещи данъчни и документални задължения при един или друг вариант.
SashkoS
Потребител

Мнениеот ka_petrov » 17 Дек 2008, 13:42

Уважаеми "SashkoS",
сигурен бях, че има и хора с добри сърца и позитивна нагласа, който не мислят само за пари.
тъй като съм на етап да реша казуса, след вашата загатватваща ВЗАИМОпомощ, обещавам, да опиша детайлно действията, копйто е необходимо да се предприемат, по такива въпроси !!
Пожелаам Ви успехи и оставам

с уважение:
ka_petrov
ka_petrov
Нов потребител

Мнениеот ka_petrov » 19 Дек 2008, 13:42

както обещах ще опиша необходимите действия за този казус.

казуса:
нает магазин по договор с общината, срока е голям, а фирмата не може да се справи. има договорка с друга фирма за съвместна дейност но не може да го преотдаде.

както ми подсказа съфорумният колега " SashkoS" - договора за съвместна дейност е решението на проблема с една уговорка, не може разрешителните да са на една фирма, а финансовата отчетност на друга, поради факта, че санитарното разрешително и уведомлението за търговска дейност трябва да бъдат на лицето извършващо дейността.

та значи, сключихме договор за съвместна дейност, където договорихме всички особенности на експлоатацията. тук е мястото да спомена, че, преди да го напишете, фирмата(наела помещението) трябва да подаде до съответната района администрация "МОЛБА" свободен текст за това "да и бъде разрешена съвместната дейност с ............. в експлоатациявта на обект ............, находящ се на територията на ..................(съответната община/район)"
(след депозирането на молбата се прави среща с местния търговец и му се обяснява ситуацията- не е задължително)
защо е необходима молбата, след като получите положителна резолюция, изваждането на "уведомление за турговска дейност" - не може да ви буде отказано., а също така може и да я приложите към другите молби към ХЕИ, ДВСК/РИОКОЗ и т.н.
вмъквам тема за размисъл: какво ще стане ако и двете фирми нямат договорни отношения към общината - т.е са наемател на партиен клуб или на помещение предоставено на обществена организация??

едва след разрешението правете договор за съвместна дейност и не забравяйте да споменете, "че фирмата Х трябва да извади всички необходими разрешения за дейността и поеме финансовата отчетност и персонала"

давате на контрагента си копие от всички разрешителни + протоколите за измерване на микроклимат и т.н. и заедно с договора и копие от титула на основния договор - вади разрешителни на негово име, без да прави "проекти", като декларира, че няма промяна в конструкцията, по този начин спестявате доста.

мисля че това е всичко, ако съм ви билл полезен, за мен е удоволствие.

ако има някакви въпроси по детайлите - питайте стига да мога да отговоря.

пожелавам на всички Весела Коледа и Щастлива новата 2009 год.

Успех !!

ka_petrov!!
ka_petrov
Нов потребител

Назад към Търговско право