начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

запис на заповед(пак)

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

запис на заповед(пак)

Мнениеот zipper » 20 Дек 2008, 00:13

Здравейте,
изчетах почти всички теми за запис на заповед в форума ви (и доста извън), но поради тънкоста на материята не мога да кажа, че останах доволен от това което съм научил и реших да отворя поредната тема за ЗЗ.

Тези дни ще се срещам с един приятел, който има да ми връща известна сума пари. Бави ме вече бая време, но не бяга и не казва, че няма да ми ги върне. Сигурен е, че ще има парите след 3 месец и аз му предложих да напише ЗЗ, за да съм спокоен и аз и да не го търся през ден. Обясних му какво точно е (до колкото аз го разбирам де :oops: ,той се съгласи. Смятам да му предложа да напише следното (доброволно разбира се :lol: ):

Код за потвърждение: Избери целия код
            ЗАПИС НА ЗАПОВЕД

Аз долуподписаният Иван Иванов Иванов, ЕГН 6565656565, лична карта номер 12754687, издадена на 01.01.2000 от МВР-София, с постоянен адрес град София........, като ИЗДАТЕЛ на настоящия запис на заповед НЕОТМЕНИМО и БЕЗУСЛОВНО се задължавам да платя на ...........(3те ми имена и същите мой данни от личната ми карта като горните)...... или на негова заповед, сумата от .......(цифри и букви)..... Падежът на задължението е до три месеца след датата на издаване на този запис на заповед.

Дата на издаване ............
Място на издаване ...........
Подпис на издателя ..........

Имам няколко въпроса:

1. Има ли смисъл да включвам "без протест" и "без разноски". Неразбрах какви точно са + и -, при условие че се целя с падежа на ЗЗ да е от типа описан в ТЗ под чл. 486 ал.1 3. на определен срок след издаването; (далеч съм от юрист, цялата ЗЗ съм си я съчинил от разни примери из нет-а и си нагласях работитем 100% съм объркал някаде нещо).

2. Какво точно се има предвид под "място на плащане" в нашият случай?

3. Искам пак да отбележа, че целта ми е да ми плати сумата в 3 месечен срок. Така ако не ми я плати в този срок, аз трябва ли да предявявам нещо към него преди да предприемам следващата стъпка?

4. Ако искам да ми плати сумата направо по банков път (в определения срок) как точно трябва да включа това в ЗЗ.

5. Трябва ли на ЗЗ да има някакъв номер някаде? (това ми се струва тъп въпрос, но ги виждах наляво надясно в други примерни ЗЗ и съм длъжен да попитам, а и незнам къде каква стара информация съм чел и дали нещо което си мисля, че е така вече не е така...)

Мерси на всички отзовали се! :)
zipper
Нов потребител

Re: запис на заповед(пак)

Мнениеот vili_spasova » 20 Дек 2008, 09:41

Дам, пообъркали сте малко нещата...
Ако наистина държите да си приберете парите, дайте още малко на някой колега /може да е адвокат, може дори да е СИ или пък нотариуса, ако решите да се "презастраховате" :wink: /.
Така наистина ще си спесетите времето, което ще отиде за ровене из нета, чуденки и питанки по сайтове.
Като успокоение мога да Ви кажа, че ако ЗЗ е направен от колега, който разбира имате 100% шанс да получите Заповед за изпълнение и ИЛ по новото Заповедно производство и то в най- кратки срокове.
След което следва да с обърнете към ЧСИ, който ще Ви насочи и ще Ви съдейства да си приберете вземането, ако разбира се Вашият длъжник има някакво имущество или работи по ТД/
Успех.

/Ние също си плащаме хляба в магазина, не ни го дават без пари :wink: /
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот zipper » 20 Дек 2008, 16:38

Благодаря ти за стандартният отговор в този форум с който ми помогнахте 0 процента.

Ако се намери някой, който има време и желание да помогне online моля да пише.

Аз ако имах финансовата възможност да се консултирам с адвокат щях да го направя нямаше да ровя 3 часа в интернет. Отделно съм се разбрал с човека в понеделник в 10 часа сутринта, а всичко това става от петък 8 вечерта и не знаех дали изобщо мога да намеря адвокат (аз и да можех просто в този период няма да имам възможност да се консултирам с него поне до сряда когато ми превеждат парите). А и като цяло си мислех, че за такъв документ който целият ще го пише моя "приятел", няма да е нужна "чак" консултация с адвокат, а по-скоро една готова примерна форма и тук там нещо сменено в зависимост от специфичната ситуация. Та ако някой мисли да помогне моля да пише директно по темата. На всеки които идва да търси помощ тук му е ясно, че с консултация при адвокат ще стане по-бързо и по-сигурно, но не всеки може да има тази възможност.
zipper
Нов потребител

Мнениеот dimist » 20 Дек 2008, 16:51

Ние адвокатите, много се радваме на такива като тебе- сега ще си спестиш една скромна сума, след време ще трябва да платиш значително повече.
Късмет.
dimist
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 19:17

Няма гаранция, че консултация при адвокат ще ти е 100 % полезна.
Още повече, че трябва да платиш и такса за консултацията, отделно за написването на документа, а има и възможност за грешки.
В този образец има грешка относно падежа - според мен не може да има такъв падеж - в срок до три месеца. Длъжникът ти все пак трябва да знае кога да плати точно, защото ти може да сконтираш полицата и да я продадеш на трети лица, които длъжникът не познава.
Значи денят на падежа - от когато се дължи плащането трябва да е определен така - или на 30.март 2008г., тоест точно определен ден, или примерно Нова година (всеки знае датата) или примерно - на предявяване - тоест ти трябва да потърсиш длъжника и да му кажеш, че си търсиш парите. Така определен падежа от теб, има силата на договорка с длъжника.
Ако обаче посочиш падеж по - такъв начин - в срок от три месеца, като че ли анулираш самия запис на заповед.
Клаузите "без разноски"/"протест", те освобождават от протест при нотариус, ако на падежа не ти платят, така че ги включи обезателно, ако не искаш усложнения - няма минуси при тях, по-скоро длъжникът има интерес да няма допълнителни клаузи.
Номер на записа се слага, ако се правят преписи от същия - например подписват ти два-три записа, за да не ги загубиш (единия ще държиш на едно място, другия на друго), но всички те са един и същ - плаща само по единия, другите не са валидни, ако се плати по единия запис. Горе на запис може да се сложи отново датата на падежа, за прегледност.
В самия текст, задължително се повтаря думите "запис на заповед", освен в заглавието.
Не взимай консултации от нотариус, те са недостатъчно компетентни.
Така изготвен документа ти е достатъчно защитен.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zipper » 20 Дек 2008, 19:56

Благодаря ти ivan_lawyer, много ми помогна. Радвам се, че се намери някой да помогне конкретно по темата, а не да обяснява защо адвокатите и те били хора и те трябвало да имат работа (то си е така, въпроса е че това всеки го разбира, и няма смисъл в всяка тема да се коментира от разни личности).

dimit - след време като трябва да платя значително повече, се надявам да не става въпрос за 1 листче хартия за ЗЗ. Ако някаде в живота ми се стигне до съд и ми трябва адвокат бъди сигурен, че няма да се представлявам сам в съда и пак ще се опре до вас. Без вас неможе, но пък за щяло и нещяло адвокат с консултации по 50 лв и нагоре не е за всеки.

Благодаря ви още веднъж.
zipper
Нов потребител

Мнениеот taen » 20 Дек 2008, 21:00

Zipper, нямаш никаква, ама наистина никаква представа какви последствия може да има от това "листче хартия". :mrgreen:

За цената на адвокатските услуги - можеш да се запознаеш с наредбата за минималните размери на адвокатските възнаграждения. И забележи, това са минималните възнаграждения, като един адвокат не може да извършва услуги за по-малко.

И... един съвет. Не вярвай на всичко, което пише в някой форум. Без да визирам конкретни личности, съм срещал съвети от представящи се за адвокати, на които съвети всеки студент по право би се смял от сърце. :wink:
taen
Младши потребител

Мнениеот zipper » 20 Дек 2008, 21:45

Преди да напиша отговора си (предния нали..) попрочетох мненията на ivan_lawyer и на мен лично ми се стори компетентен. Дори и да е в грешка някаде все пак е единственният който се опита да ми помогне.

Пак ще кажа за моята ситуация: в момента имат да ми дават парите, а аз в момента нямам ЗЗ. Така, че с каквато и да е ЗЗ едва ли бих могъл да бъда в по-лоша ситуация от тази да нямам даже и някакъв опит за ЗЗ. Самият факт, че чеовека ще знае, че е подписал такъв документ ще ми гарантира, че ще направи всичко възможно да спази датите. Той както мен не е юрист и съм убеден, че не се е консултирал с такъв (та той даже незнае какъв примерен ЗЗ ще му представя).

Да, искам ако се наложи да го представям някаде да има сила този документ(затова и помолих тук за помощ и чета вече 2ри ден всичко в нет-а за ЗЗ, инче просто щях да хвана първата примерна и да замествам), но към днешна дата предпочитам да си спестя минималната такса за адвокат при условие, че даже нямам възможност в момента да отида при такъв.

И мисля, че въпроса с адвокатските възнаграждения го разрешихме. Знаем и вие сте хора. Но не е нужно някой от вас докато си практикуват адвокатската професия да отварят от време на време този сайт и да пускат коментари от рода "иди при адвокат никои няма да ти го напраи тва за без пари" и т.н. Като не ви се казва нещо смислено по темата на човека който я е отворил (не става въпрос за мен тук, това е в всяка втора тема до колкото виждам), просто не коментираите, на всеки му е ясно, че ако отиде при адвокат ще му се свърши работата, но някой за да постне тук той сигурно си има разни причини. Немисля, че за една ЗЗ всеки божи ден всеки човек трябва да ходи при адвокат и ако тук неможе да се намери поне 1 човек да помогне на някой с една ЗЗ (или нещо друго толкова "просто" за даден студент по право/адвокат(който може би с кеф помага на хората), просто незнам защо ми препоръчаха да търся помощ в този форум (един съсед, студентче по право).

АА и ако някой все пак му е интересно с какъв ЗЗ ще се излагам... това е краиният вариант за сега :):

Код за потвърждение: Избери целия код
                           ЗАПИС НА ЗАПОВЕД
                                                                                                            Без протест и без разноски.

Аз долуподписаният Иван Иванов Иванов, ЕГН 6565656565, лична карта номер 12754687, издадена на 01.01.2000 от МВР-София, с постоянен адрес град София ........, като ИЗДАТЕЛ на настоящия запис на заповед НЕОТМЕНИМО и БЕЗУСЛОВНО се задължавам да платя, БЕЗ ПРОТЕСТ и БЕЗ РАЗХОДИ ЗА ПОЕМАТЕЛЯ, на ...........(3те ти имена , данни от личната ти карта)...... или на негова заповед, сумата от .......(цифри и букви)..... Падежът на паричното задължение е на ….. Мястото на плащане е гр. София...

Дата на издаване:  няква дата
Място на издаване: някво кафе
Подпис на издателя: някъв подпис

П.С. Наближават празници, та реших и аз да помогна с малко, а не само да търся помощ тук. Та пратих едно СМС-че на 1117 за Българската коледа. Хайде ако не помагате с легалните въпроси поне помогнете и вие с някои друг СМС :)
zipper
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 22:04

Няма проблеми да се търсят съвети по форумите, стига да не е много тежък имотен проблем.
Правото не е нито високо-технологична дейност, нито някаква жизненоопасна дейност. Виж да давам съвети по интернет за свързване на бушони - това е опасно.
Целта е все пак минимална профилактика на гражданите, за да не се губи връзката със законите. Този който пита по форумите, едва ли ще се затърчи по адвокатските кантори, особено ако не познава някой адвокат. Освен това става дума за сума пари, които едва ли си струват тежка артилерия - аз повече съм съгласен да дам един съвет анонимно, отколкото да организирам срещи с клиенти, които да ми дадат малка сума пари - така се олеква доста. По едно време бях определил за всякакви съвети и т.н. твърда сума - половината на 100 лева. Повечето хора обаче не могат да отговорят на такава тарифа, а на мен не ми се иска да олеквам, тъй като за адвоката материалът е самият човек - трябва да му вдъхваш увереност до последно, че е попаднал на способен специалист, иначе се разконцентрирва.
А има и нещо друго - законите не са частна собственост на адвокатите. Нямаме взаимна изгода, ако направим неясни законите за гражданите, защото хората ще се отдръпнат изобщо от правото - например последните измами с участието на адвокати, или този Краси Апостолов, който си определя хонорар 10 000 лева, уж за услуги, които всеки от нас знае, че са фиктивни.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 20 Дек 2008, 22:12

Това го преработи така:
вместо
НЕОТМЕНИМО и БЕЗУСЛОВНО се задължавам да платя, БЕЗ ПРОТЕСТ и БЕЗ РАЗХОДИ ЗА ПОЕМАТЕЛЯ, на ...........(
НЕОТМЕНИМО и БЕЗУСЛОВНО се задължавам да платя, БЕЗ ПРОТЕСТ и БЕЗ Разноски, на ...........
Без разноски е израза, така е по закон, по-добре го ползвай така. Не променяй нищо повече по документа.
Място на плащане е обикновено адрес в град София, ул. и т.н. - реален адрес, не ми се струва да е добре кафене. Начин на плащане - уговорете се устно, или на отделен лист, че плащането ще е по банкова сметка, ИБАН и т.н. Няма значение как ще ти плати парите - той трябва да доказва с разписка, че е платил.
Продължавай с даренията, това е добро начинание, мисля че парите се харчат правилно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Дек 2008, 00:28

Менителницата си има и езикови параметри.
Според мен такава глупост - NA ZAPOVED - няма да напише никой трезвен мъж.
Дори да се приеме, че има такава менителница, бих пледирал за временна опияненост, като ще моля снизхождение. Абе, в съда приемат всичко - менителница, подписана от олигрофен. Защото, олигофренията не е болест, а състояние. Но, в крайна сметка съдът е прав.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zipper » 21 Дек 2008, 00:50

Мерси още веднъж ivan_lawyer. Ще го направя както препоръчваш, няма какво да споря с закона:). Мен като е "БЕЗ ПРОТЕСТ и БЕЗ Разноски, на ....." ми звучи някак си двусмислено, защото в общи линии става "се задължавам да платя без разноски".

П.С. А сега ми дойде на акъла ако го направя "БЕЗ ПРОТЕСТ и БЕЗ РАЗНОСКИ ЗА ПОЕМАТЕЛЯ, на ....." примерно, така изразът БЕЗ РАЗНОСКИ си присъства както е по-закон и се премахва двусмислието или няма смисъл да издребнявам чак толкова.
zipper
Нов потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 21 Дек 2008, 01:06

Не променяй повече оригинала, който си написал първоначално, нищо няма да промени.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот zipper » 21 Дек 2008, 01:36

Мерси.
zipper
Нов потребител

Мнениеот bradshow » 22 Дек 2008, 18:07

ЗДРАВЕЙТЕ, ZIPPER,

Действащ адвокат съм и ми стана интересно като прочетох Вашият случай. Според мен за Вас не е удачно да изпълзвате запис на заповед, защото с новия ГПК ще срещнете сериозни затруднения при така зействащото заповедно производство. Само една думичка "възразявам" ще достатъчна да Ви направи труден пътя към събиране не дадената на заем сума, защото заповедта за изпълнение се обезсилва и няма да влезе в сила.
Ето защо Ви предлагам да използвата спроразумението като форма, но подписите, положени от страните да са нотариално заверени. Так ще си имата достоверна дата и сигурност, която записа на заповед в заповедното производство вече няма.
Успех
bradshow
Младши потребител

Мнениеот vili_spasova » 22 Дек 2008, 18:14

Колега bradshow - почитания!
Абсолютно сте прав /а/ за възражението по ЗЗ!
1 .Ако се подпише споразумение, обаче нотариусът вероятно ще калкулира на мат. интерес, което пък би ускъпило процедурата;
2. Според мен може и договор за заем .... :roll:
Лека почивка
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 22 Дек 2008, 19:05

E нали и извлеченията от документи, също имат процедура по изпълнение, каква е разликата. Освен това, ако някой се опъва и възразява, просто влиза в закъснителните лихви, които са много сладки - например един дълг се удвоява адокато приключи делото. Освен това и адвокотски разноски. А и какво ще възразяваш по запис на заповед. Освен това има и една подробност, че ако не възрази по изпълнителния лист, като че ли записа на заповед се превръща във влязло в сила решение (и по него тече 5-годишна давност). Но и другия вариант е приемлив, особено като се има предвид конкретната ситуация.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот vili_spasova » 23 Дек 2008, 08:02

Здравейте колега ivan_lawyer!
Вчера получих от РС ЗИ и ИЛ и оттам - при ЧСИ.
Основанието 410 - вземания по фактури./тук беше интересно, че някои от фактурите бяха частично погасени, и общият им брой беше над 30../
Затова се наложи при попълването на Заявленето да ползвам електронния вариант, за да опиша подробно фактурите като номера, стойности и кои са частично погасени, освен това, за да се презастраховам, преснимах издадените фактури, копие от УАС на длъжника и едно на кредитора, пълномощно, поисках си и да ми присъди съдът направените разходи за ДТ, както и юрисконсултско възнаграждение. вече трябва да са му възбранили имота...
Длъжникът има право да възразява и на ЧСИ, на да си помисли на какво основание... :roll:
Не си въобразявай!
vili_spasova
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 23 Дек 2008, 08:53

Е, добре де, нали има оспорване на заповедта (определението) за издаване на изпълнителния лист.
Иначе съм съгласен, че новият ГПК е в пъти по-добър от предишния, по отношение на събираемост.
А това, че записа на заповед е обезмислен, е пресилено твърдение, макар че критиките срещу тази система са още от 1913 г. (мисля тогава за пръв път има такава реформа в ЗГС).
Странно, защо новия проект на ГПК не се съобрази с критиките на Кацаров, Павлова и други.
Явно зорлем ще направят адвокатите милионери.
ivan_lawyer
Старши потребител

Назад към Търговско право