начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

предмет на дейност

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

предмет на дейност

Мнениеот rossita77 » 10 Яну 2009, 12:39

Здравейте, съдружника на ООД-то , в което работя би искал да извършваме счетоводно-консултантски услуги, но те не фигурират в предмета на дейност на дружеството. Предполагам трябва да се подаде А4 в ТР , но дали има изискване за нивото на квалификация на служителите , за да се осъществява такава дейност?
rossita77
Младши потребител

Re: предмет на дейност

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Яну 2009, 13:45

Мисля, че дори не е необходимо и А4, тоест можете да си извършвате услугите и без промяна на дейността, тъй като тя не е задължително да е изчерпателна и да включва всички дейности.
Мисля, че счетоводството не изисква предварителен лиценз, просто отчетите се правят или от управителя на фирмата - клиент, или по договор.
Вече за по-сложни одити, би трябвало дипломиран счетоводител.
Но няма задължително изискване фирмата - клиент да има счетоводител.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот portokal » 10 Яну 2009, 13:55

По принцип търговецът може да извършва всякаква дейност, но точно за счетоводството в Закона за счетоводството има изискване в предмета на дейност да е вписано нещо си.
За самата промяна на предмета на дейност изискване за нивото на квалификация на служителите няма - има изискване (както сигурно знаеш) за квалификацията и стажа на съставителя на отчет.
Citrus sinensis от семейство Седефчеви
Аватар
portokal
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Яну 2009, 14:11

Ако ще извършвате дейност като "Специализирано счетоводно предприятие", трябва включите в предмета на дейност организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети по реда на Закона за счетоводството.
В смисъл фирмата ви ще се подписва като проверител, а не служителите в нея, поотделно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rossita77 » 10 Яну 2009, 15:08

Благодаря Ви за мненията, но нека да уточня какво има предвид собственика, за да съм по-ясна. Той има намерение да сключва договор за счетоводно консултантско обслужване с други фирми, като в него се уточнява ,че ще се води текущото счетоводоство и ще им се съставя годишния счетоводен отчет , като за целта може да ползва както наетите по теудов договор при него лица така и да сключва договори с трети лица за изпълнението предмета на дейност на договора. По отношение на последното - идеята е , че докато аз не придобия изискуемия по Закона за счетоводството стаж за съставител на годишен отчет, ще ползваме услугата на трето лице, което отговаря на изискванията и въз основа на договор между нас и третото лице ще съставя и подписва отчетите. Договора е по ЗЗД.
rossita77
Младши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Яну 2009, 15:15

Регистрацията ви трябва да е като специализирано счетеводно предприятие, според мен, тоест трябва да разширите предмета на дейност.
Закона за счетоводството не изисква допълнителна регистрация в данъчното или в някакъв регистър, но е вероятно в други закони да се изисква.
Закона за счетоводството има и изисквания към проверителите - там е дадено достатъчно подробно.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот punisher » 10 Яну 2009, 15:35

Той има намерение да сключва договор за счетоводно консултантско обслужване с други фирми, като в него се уточнява ,че ще се води текущото счетоводоство и ще им се съставя годишния счетоводен отчет , като за целта може да ползва както наетите по теудов договор при него лица така и да сключва договори с трети лица за изпълнението предмета на дейност на договора.

Задължително се променя предмета на дейност на дружеството.Това не е просто услуга-продажба на бонбони,Закона за счетоводството е уредил подробно кой може да извършва такива услуги,още повече да се съставят и заверяват годишни отчети.
А как ще се промени предмета на дейност-при адвокат.Не е само заявление А4.
Само не мога да разбера в това ООД,вие rossita77 как така се наемате да вършите и юридическите работи???И договора не е по ЗЗД.
То виновен е не този,който дава баницата, а този,който я яде. После да не се оплаквате,че длъжността ви е комплексна и вършите всякаква работа за същата заплата.
punisher
Потребител

Мнениеот rossita77 » 10 Яну 2009, 16:36

Уважаеми punisher, съгласна съм с Вас напълно, не е в моя полза, но ми се налага, а и не вземам малка заплата, така че не се оплаквам. При мен въпроса беше насочен не толкова по отношение на необходимите за подаване документи в Търговски регистър, съпътстващи промяна на обстоятелствата, а по-скоро във връзка с фактологическата и законова обоснованост да съществува допълнение в дейността.
Благодаря на ivan_lawyer за това, че откликна, без да се поучава... Все пак този форум е създаден с някаква цел, а аз мисля че го ползвам по предназначение :)
rossita77
Младши потребител

Мнениеот punisher » 10 Яну 2009, 17:14

Много обичам счетоводители да ме поучават и да се опитват да ми обясняват за предназначението на форума за юристи.
Давам ви напълно безплатна консултация- Не се занимавайте с неща,които не разбирате,защото отговорността от неблагоприятните последици е огромна.Приемете съвета ми напълно сериозно.Аз никога не се опитвам да си мисля,че мога да понапиша измеждудругото и един годишен финансов отчет.И знаете ли защо-защото аз не съм счетоводител и затова всичките си клиенти ги препращам към счетоводител,а не "ламтя" аз да ги взема.

NB!Много е важно човек да знае докъде се простират възможностите му. :!:
punisher
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Яну 2009, 18:04

Сега за този въпрос едва ли ще назначат юрист.
Нали Търговския регистър затова се префасонира, за да може безболезнено да пререгистрираш.
Иначе принципът е да си имаш познат адвокат и между другото да го питаш и за това - едва ли ще откаже. А и едва ли 100-на лева са много пари за една консултация, ама нейсе.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот rossita77 » 11 Яну 2009, 10:25

Ще приема забележките ти punisher. В споровете се ражда истината...
rossita77
Младши потребител

Мнениеот kalahan2008 » 11 Яну 2009, 18:07

portokal написа:По принцип търговецът може да извършва всякаква дейност, но точно за счетоводството в Закона за счетоводството има изискване в предмета на дейност да е вписано нещо си.

Сигурно е това:
7. (изм. - ДВ, бр. 105 от 2006 г., в сила от 01.01.2007 г.) "Специализирано счетоводно предприятие" е всяко лице, регистрирано по Търговския закон или по законодателството на друга държава - членка на Европейския съюз, или държава - страна по споразумението за Европейското икономическо пространство, в чийто предмет на дейност е включено организиране на счетоводно отчитане и съставяне на финансови отчети по реда на този закон.
Адвокат: (INFJ)
https://www.16personalities.com/infj-personality
kalahan2008
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2009, 13:53

Променя се предмета задължително!

"Специализирано счетоводно предприятие за организиране на счетоводно отчитане и съставяне на годишни, междинни и други финансови отчети по реда на Закона за счетоводството на български, смесени и чуждестранни фирми"

успех със самоубочението.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот rossita77 » 12 Яну 2009, 15:01

Самообучението е важен фактор за развитие на мисленето и знанията на човека, но не трябва да става самоцел.Трябва да се следят законите, нормативните актове и фактологията им да се тълкува внимателно!
Съжалявам ако с въпросите и непрофесионалните си писания съм обидила адвокатското съсловие, съгласна съм , че "всяка жаба трябва да си знае гьола", но в моя не чак толкова дълъг житейски и трудов опит съм се убедила, че теорията е само база, която понякога (в зависимост от материята) може да се усвои и без съответното образование.
rossita77
Младши потребител

Назад към Търговско право