начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

съсобственост на дял и как да се отрази в А4

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

съсобственост на дял и как да се отрази в А4

Мнениеот zvezda » 11 Яну 2009, 17:20

Колеги, един от съдружниците в ООД е починал и на негово място искат да влязат 4-ма наследници, като придобият в режим на съсобственост 36 наследствени дяла от капитала на ООД . Интересува ме следното:
1. Достатъчно ли е да посоча, че наследниците придобиват в режим на съсобственост 36 наследствени дяла или трябва да конкретизирам идеалните им части, напр. по 1/4 за всеки от тези 36 дяла?
2. Как да опиша това в А4 в полето "размер на дяловото участие" - нали всеки един наследник притежава в съсобственост всеки от 36-те дяла от капитала. Мога ли да разделя условно общата стойност на тези 36 дяла на 4 равни части и в полето да напиша полученото участие на всеки в лева?
Надявам се някой да е правил подобно вписване :)
Всичко, от което се нуждаеш, е любов.
zvezda
Потребител

Re: съсобственост на дял и как да се отрази в А4

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2009, 16:56

Колега, мисля че пропускате един важен елемент в казуса си. А той е протокол от ОС на съдружниците по повод смъртта на един от тях. Та... на това ОС ще се реши точно как ще стане заместването на общия наследодател, при какви квоти и какви съответни части от капитала на ТД ще се придобият от наследниците. Възможно е да се реши и някой от наследниците да продаде ид.си част на друг... всичко е възможно.

Когато изясните тези въпроси ще си отговорите сама как да попълните заявлението.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 12 Яну 2009, 21:34

Колега, има решение на ОС и то е, че 4-мата наследници приемат дяловете на наследодателя си в режим на съсобственост, т.е. тези 36 дяла се притежават в идеални части от 4-мата(а не всеки един да има по 9 дяла). Въпроса ми беше по - скоро, как ще се отрази това технически в заявлението.
zvezda
Потребител

Мнениеот DEKAH » 12 Яну 2009, 23:50

Мда... интересен казус, който е по-скоро технически. Щом наследниците са взели решение съвместно упражняване на правата по наследения дял, то няма как да бъдат записани в заявлението...

Според мен, понеже не можем да впишем 1/4 ид. част от 36 дяла на стойност 1800 лв, трябва да измислим нещо друго. 36-те дяла са делими и могат да се разпределят по равен брой м/у наследниците (9 дяла на стойност 450 лв.). Ако наследството беше 1 дял на стойност 2000 лв... тогава щеше да е интересно.

Утре ще се консултирам с познат. Стана ми интересен казуса от техн. гледна точка.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 13 Яну 2009, 10:09

Благодаря за усилието. И аз се чудя дали да пристъпя към делба на дяловете. Но пък не ми се иска да го правя само и единствено защото няма друг начин да се запише в А4 дяловото участие :roll:
zvezda
Потребител

Мнениеот SashkoS » 13 Яну 2009, 13:26

Според мен в случая е по-добре да се поделят дяловете. Това не е неделим обект (примерно апартамент). Може би от правна страна е възможно да имат обща собственост върху 36-те дяла, но това усложнява нещата - не може всеки да се разпорежда със своята част, а трябва всички заедно.
По същият начин ако станат съсобственици на 4000 лева, ако някой реши да си купи примерно обувки с тези пари, трябва съгласието на останалите и тези обувки стават общи. :)

П.П. Това е само мое мнение, не претендирам за коректност от правна точка.
SashkoS
Потребител

Мнениеот DEKAH » 13 Яну 2009, 18:58

Колега, имам отговор на вашия въпрос. В заявлението записвате САМО имената на съсобствениците и егн-тата им. Полето за попълване на размера на дяла е незадължително.

Така или иначе ДЛР няма да гледа заявлението, а документите към него.

Няма да имате проблем. Успех!
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот zvezda » 13 Яну 2009, 21:34

И аз стигнах до същото решение :D
Благодаря!
zvezda
Потребител

Мнениеот DEKAH » 13 Яну 2009, 21:45

Исках да кажа, че вие няма да имате проблем. С ДЛР няма да е така. Хич няма да им е приятно да мислят по казуса ви.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право