начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Промяна в ООД???

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна в ООД???

Мнениеот dibby » 04 Дек 2008, 20:49

Здравейте,
прехвърлям дяловете си в ООД, в което сме 2 съдружници. Освен нотариално заверения договор, какво заявление трябва да се подаде в Търговския регистър, за вписване на обстоятелства в ООД, за вписване на обстоялества относно преобразуване на търговско дружество или и двете/ а може и нещо друго/
Благодаря Ви, предварително!
Нов потребител

Re: Промяна в ООД???

Мнениеот antri » 05 Дек 2008, 10:25

E, стига де.. да си направите пререгистрация или да си регистрирате сами ЕТ - ок, най- много да загубите трийсе- петдесет лева.. Но преобразуване :roll: Едно е да си лепнеш лепенка сам, друго да се зашиеш..
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 05 Дек 2008, 11:11

Процедурата, която сте започнали не е лесна. Не е само "елементарно" прехвърляне на дялове и преминаване на ООД в ЕООД. Има доста неща, които трябва да се направят и то в хронологичен ред. Процедурата не следва само ТЗ, но и от дружествения договор на ООД. Без да сме го видяли не можем да ви отговорим какво се предвижда в такива случаи.

Иначе процедурата по вписване на промени пред ТР не е трудна, но трябва да имате всички необходими документи.

Съветвам ви да се обърнете към адвокат.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот shany83 » 05 Дек 2008, 15:53

Ако си прехвърляте дяла на другия съдружник в ООД,освен нот.заверения договор,с който се прехвърля дяла,и,който се вписва,би следвало да има първо,(докато е още ООД)Протокол от Общото събрание,където да се вземе такова решение,да се впише-освен горепосочените документи,необходимо е копие от картата за регистрация по Булстат и актуалния ,новия дружествен договор ,след това за преобразуването на ООД в ЕООД-необходими документи-Заявлението,решението за преобразуване; съгласията по чл.264г, ал.2; новият учредителен акт-за ЕООД,спесимени,декларации...и всичко това в Агенцията...
shany83
Потребител

Мнениеот dibby » 05 Дек 2008, 19:37

Mnogo Vi blagodarq za nasokite, qvno sam se zabludil che shte stane lesno i barzo. Sega mi iznikna druga ideq, shte se radvam ako otnovo mi dadete savet. Shte bade li po lesno ako prehvarlim moq dql na treto lice, za da spestim preobrazuvaneto ot OOD na EOOD i kakva 6te e togava procedurata?
dibby
Нов потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Дек 2008, 19:55

Нищо, ама нищо не спестявате.
Настоятелно ви съветвам да споделите всичките си идеи с адвокат. Не е въпросът до попълването на документите -- става дума за ваша собственост, която по съответен начин продавате на друго лице.

Безразлично ли ви е как ще стане това?
SashkoS
Потребител

Мнениеот octavia » 05 Дек 2008, 20:30

1. Срамно е колеги да употребяват термина "преобразуване" от ООд в ЕООД или обратно, а се случва често във форума. Никакво преобразуване не е това. Правната форма на дружеството си е същата.
2. Няма никакво значение дали ще прехвърлите дяловете си на друг съдружник или на трето лице, поне що се отнася до бързината или сложността на процедурата. В първия случай: договор за прехвърляне на дяловете, следва протоколно решение на новия, вече едноличен собственик, за приемане на нов учредителен акт (задължително) и за разните промени, ако ще има такива (например адрес или предмет на дейност, и т.н.). Ако ще има нов управител, прибавят се неговия спесимен и декларация по член така-и-не-го-научих-наизуст от ТЗ. Новия учредителен акт се прилага също.
Във втория случай: протокол от ОС, на който се взима решение за приемане на нов съдружник, следва договор за прехвърляне на дяловте, още един протокол от ОС - за приемане на нов дружествен договор, и самия нов дружествен договор. Ако ще има нов управител - спесимен и декларация.
Ако прехвърлителат или приобретателят на дяловете са юридически лица, прилага се и протоколно решение на управителния орган на юридическото лице, с което се дава съгласие за закупуване/продажба на дяловете.
Заявленията, които ще Ви трябват, са А4 и Г1.
И независимо от подробния отговор, консултирайте се с юрист, защото всеки от тези документи има тънкости, които едва ли знаете.
Dip trip, flip fantasia
octavia
Младши потребител

Мнениеот dibby » 05 Яну 2009, 11:55

Благодаря на всички за съветите Ви! Обърнах се към юрист, който да подготви документите. Тарифата която ми обяви е 300лв, тази цена според вас добра ли е?
dibby
Нов потребител

Мнениеот punisher » 05 Яну 2009, 12:40

Тарифата която ми обяви е 300лв, тази цена според вас добра ли е?

Това не е форум за одобряване или неодобряване на хонорар на колега.Но все пак ще ви дам отговор,за да прецените дали сте се бръкнали повечко.
Хипотеза първа-ако колегата е само юрист,тарифата е повечко.Защото той не плаща наем на офис,консумативи,оборудване,абонамент за Апис или Сиела,интернет,осигуровки,задължения към съответната колегия,евентуално заплата на адвокатски сътрудник.
Хипотеза втора-ако колегата е адвокат,сумата е добре.Всичко изредено в хипотеза първа с обратния смисъл важи за адвоката.Освен това така определените минимуми за възнагражденията важат само за адвокатите.
Дано съм ви била полезна! :D
punisher
Потребител

Мнениеот djigit » 13 Яну 2009, 19:05

Здравейте,
имам следната ситуация:
В ООД с двама съдружници, единия от съдружниците прехвърля 20 от притежаваните от него 50 дяла.Подготвил съм всички документи, но имам проблем с А4 относно:
1.Полето "Съдружници" - според мен в него трябва да се запишат само имената на съдружника-продавач, като се посочи и оставащите му дялове и съдружника- купувач, като се посочат закупените от него дялове.Пак според мен не трябва да се посочва името на третия съдружник - при него нищо не се променя т.е. остава си със същото дялово участие.
2.Полето прехвърлител и правоприемник и по конкретно за размера на дяловете - смятам че е правилно да се запише делът който се продава/купува т.е 20.50 лв= 1000лв.
Благодаря предварително за отговорите
djigit
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 13 Яну 2009, 19:09

Джигит, ако беше прочел наредбата щеше да знаеш какво и как да попълниш.

:mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот djigit » 14 Яну 2009, 00:09

Декан благодаря за изчерпателния отговор.За пореден път се убеждавам, че в този форум се подвизават все доброжелателни и готови да помогнат хора.....хубаво си бях решил да не пиша (и само да ви гледам сеира от типа кой е по -по- най )ама на днес какво ме прихвана............та да ти отговоря - преди да задам въпрос винаги си правя справка с законите и наредбите и като не ми е ясно питам........а ми се струва, че няма юрист който да знае всичко(с изключение на голяма част от Форумците-всезнайковци тук)....както казва Тодор Колев в един филм ОТ-ДО, От-До......айде лека Ви вечер, че оспамихме темата пак

П.П Не мога да разбера практиката в този форум.Защо е необходимо вместо да отговаряте конкретно на поставените въпроси, да демонстрирате колко сте велики? Ами то е като телевизията скъпи Съфорумници- като не Ви харесва, сменяш канала(в нашия случай не даваш никакво мнение).Ей затова един навремето прекрасен форум ще си отиде в най-скоро време.Е може и да си го заключите само за професори, декани и.т.н ..и като се замисля май така ще е най-добре
djigit
Младши потребител

Мнениеот antri » 14 Яну 2009, 10:55

Здравейте,
имам следната ситуация:
В ООД с двама съдружници, единия от съдружниците прехвърля 20 от притежаваните от него 50 дяла.Подготвил съм всички документи, но имам проблем с А4 относно:
1.Полето "Съдружници" - според мен в него трябва да се запишат само имената на съдружника-продавач, като се посочи и оставащите му дялове и съдружника- купувач, като се посочат закупените от него дялове.Пак според мен не трябва да се посочва името на третия съдружник - при него нищо не се променя т.е. остава си със същото дялово участие.
2.Полето прехвърлител и правоприемник и по конкретно за размера на дяловете - смятам че е правилно да се запише делът който се продава/купува т.е 20.50 лв= 1000лв.
Благодаря предварително за отговорите

1. Тука не виждам защо държите да впишете само двамата съдружници. Обстоятелството е "Съдружници", това че не се променят всички, не значи, че не трябва да впишете цялото обстоятелство. Когато сменяте в обстоятелство "Седалище и адрес на управление" само улицата, без града, нали все пак вписвате целия адрес?
2. Така е - вписва се делът, който се прехвърля.
antri
Потребител

Мнениеот djigit » 14 Яну 2009, 13:05

Здравей Antri,
Благодаря за мнението. Наскоро променях състава на СД в АД, при което в заявлението записах само новите членове.......та по тази логика ми се струва, че и тук трябва да впиша само имената на двамата съдружници, за които са настъпили промени.
djigit
Младши потребител

Мнениеот antri » 14 Яну 2009, 13:29

Имам си любима тема - Хитовете на ТР. Това, че веднъж е иминало вписване, не значи, че практиката на всички ДЛР е еднаква :wink: Мнението ми беше продиктувано от елементарната логика, на която все още вярвам, че трябва да е опряно всичко.. въпреки нередките случаи, опровергаващи това ми верую :evil:
antri
Потребител

Мнениеот punisher » 14 Яну 2009, 13:50

Колега djigit, в полето съдружници си попълнете всички съдружници.А по отношение на дяловете попълнете точно както е в друж.договор и протокола от общото събрание.
punisher
Потребител

Мнениеот antri » 14 Яну 2009, 18:14

punisher, въпросът е досежно графата "ПреФърлени дЕлове", там доколкото ми е ясно се пишат именно цитираните:) Демек не се пишат след преФърлянето колко има.. А под именУванията на съдружниците - да, по акт, протокол, и прочие, колкото са си.. Или бъркам :roll:
antri
Потребител

Мнениеот djigit » 15 Яну 2009, 14:57

ОК. Ясно е че ДЛР работят по различни стандарти - веднъж вписват едно обстоятелство по един начин, друг път -по друг.Все пак сме в България , няма как.В тази връзка(а и като порагледах вписванията от тази година) ми изникнаха още два въпроса:
1.В моя случай, новоприетия съдружник няма да е управител и според мен заявлението трябва да се подаде от управителя, а не от новия съдружник(освен ако не е пълномощник).
2.Установих, че приемането на съдружник веднъж се вписва само с едно решение на ОСС(с него се приема новия съдружник и се приемат промени в ДД във връзка с това), а друг път- с две решения на ОСС(в първото-ОСС се събира по повод постъпилата молба, разглежда я,приема съдружник и и посочва между кои лица и за какви дялове ще се скл. договор за продажба на дялове. Второто ОСС е с дата следваща датата на сключване на договора за продажба на дялове, в него участва и новоприетия съдружник и се взема решение за промени на ДД с оглед на сключения договор.)В този случай аз смятам че правилният вариант е с две решения на ОСС. :roll:
djigit
Младши потребител

Мнениеот antri » 15 Яну 2009, 15:36

Хм.. По първият въпрос - несъмнено управителят извършва вписването.. По вторият - склонна съм да се съглася, че може да има две решения - на ОС-я със съответните съдружници, но.. мисля, отново следвайки желаната логика.. Реално, ако разглеждаме практически нещата, нищо не пречи съдружниците - настоящи и бъдещи, да са се събрали на едно събрание.. Надали в реалността се събират по три пъти за сходни решения.../изключвам колко рядко всъщност се събират :wink: / Така че не смятам, че би бил проблем събранието да е само едно, протоколът съответно също, и решението да е подписано от всички съдружници - бивши и бъдещи.. Все пак имаме съдружници, които трябва, а не изброени съдружници които НЕ трябва да се подписват.. :mrgreen: Аве разсъжденията ми не винаги са обосновани като хората, ама засега тая ми логика върши работа..
antri
Потребител

Мнениеот djigit » 15 Яну 2009, 16:04

В ситуацията с едно решение на ОСС новия съдружник даже и да присъства на събраниято, в кое точно качество подписва решението, при положение че към датата на събранието няма сключен договор за продажба на дружествен дял?
Ако се спазва хронологията на извършваните действията ми се струва че правилния вариант е с две ОСС- второто с всички съдружници.
djigit
Младши потребител

Следваща

Назад към Търговско право