начало

Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й Тълкувателното решение: Давността тече за всяка вноска по кредита от падежа й

помощ! нямам акт 16 вече 3 години

Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

помощ! нямам акт 16 вече 3 години

Мнениеот gala81 » 15 Яну 2009, 14:19

Здравейте,
Моля за помощ. От 3 години живея в сграда без акт 16, още 4 апартамента и 5 офиса също ползват сградата. Строителят все отлага този въпрос за акта и вече 3 години живеем така, всичко е завършено, имаме отделни електромери, които се засичат и си плащаме, вода също. Проблема мисля, че е в трафопоста за който той отлага да дава пари за да се изгради, но не съм сигурна. Възможно ли е да нямаме и акт 15, чета във форума, че трябвало да е подписан акт 15 от собствениците, но аз не съм подписвала нищо. Какво мога да направя в случая, повечето собственици са си в чужбина, наемателите нямат интерес засега,защото реално няма проблем засега, всички си живеем... но аз искам да направя нещо, защото не мога така, той мисля няма намерение да взима този акт!!!някой трябва да направи нещо, с адвокат или друго лице да се посъветвам?
gala81
Нов потребител

Re: помощ! нямам акт 16 вече 3 години

Мнениеот georgi07 » 15 Яну 2009, 14:31

Задължението на строителя приключва с Акт 15.Да, възможно е и да няма такъв акт.Също така е възможно и да има, но без да се видят документи, нали разбирате...
На следващо място трябва да видите коя категория е строежът.Сградата не ми се струва голяма и е много вероятно да не ви трябва изобщо Акт 16 , а обектът да бъде приет от Общината.Тук режимът е регистрационен.Та ако имате Акт 15 всеки съсобственик може да поиска от Общината да му бъде издадено Удостоверение за въвеждане в експлоатация.
Но ако наистина има проблеми с трафопоста сградата няма да бъде приета.Трабва да потърсите среща със строителя.Има ли фирма за строителен надзор на обекта?Ако има при него също може да потърсите информация.
В заключение:правилно искате да приключите с процедурата, защотото сега може и да няма проблем, но за в бъдеще нищо не се знае.Все пак в момента по закон нямате право да живеете в апартамента.
georgi07
Потребител

Мнениеот gala81 » 15 Яну 2009, 14:38

Благодаря за отговора! Ще изчакам да ми прехвърли гаража с нотариален акт, в момента го купувам и мисля да действам нещо. Коя категория е не знам, трета или 4-та мисля, 4 етажа е, в нотариалния акт пише ли го? Строителен надзор дали има нямам идея, как да разбера. Строителя не дава никаква информация, само повтаря- ще стане.... и нищо, от питане и разговор ефекта е 0!
Трафопост няма изграден!!! не че има проблем , просто го няма, така знам. Какво да направя? Явно строителя има връзки, така съм чувала с главния архитект и не се притеснява. Мисля си за жалба към ДНСК или какво да предприема?
gala81
Нов потребител

Мнениеот georgi07 » 16 Яну 2009, 14:04

Не мога да разбера вашето участие в сградата.Ако мислите да купувате гараж и нямате предварителен договор, капаро и др. по-добре се откажете.
Жалба не ви съветвам да пускате защото това ще доведе до забрана ползването на цялата сграда, включително и вашия гараж.
georgi07
Потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 16 Яну 2009, 14:57

С две думи - 60 лева е пълната цена за консултация при адвокат (стига да Ви приеме), в пакета е включен 1 час безплатни разговори на всякакви теми с адвоката Ви, той ще Ви насочи или към дело или към друга процедура, а в случай, че се налага преглед на документи и съставяне на експертно заключение, се заплаща допълнително. Направените от Вас разходи се поемат от отговорното за причинения хаос лице - стига да имате такива правни опции в сключения договор или в относимия закон.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот gala81 » 16 Яну 2009, 14:58

Здравейте, благодаря първо. Аз съм собственик на апартамент в сградата, но сега реших да закупя и гараж, имам договор за него на изплащане, което смятам да издължа до м. март. За затварянето на сградата аз съм ок, имам къде да се преместя да живея. Това е проблема- дали с жалба ще постигна някакъв резултат и само към ДНСК ли трябва да е адресирана.
gala81
Нов потребител

Мнениеот naughty » 20 Яну 2009, 17:08

"Това е проблема- дали с жалба ще постигна някакъв резултат и само към ДНСК ли трябва да е адресирана."

ще оставите ли съседите си на улицата?

За акт 16 наемете фирма по контрол на строителството, и с много пари ще ви издадат заветния акт ако всичко останало е в норма
naughty
Потребител

Мнениеот mina1111 » 01 Фев 2009, 23:13

За да се въведе в експлоатация една сграда е необходим набор от документи. Вероятно вашият строител има затруднение с набавянето на някои от тях. Никоя сграда не се въвежда в експлоатация без да са изпълнени външни ВиК и ел.връзки. Най-често проблем е ел.захранването, особено когато съществуващия в близост трафопост няма капацитет. Понякога Енергоснабдяване изисква подмяна на машините с по-мощни или,когато тази възможност е изчерпана-изграждане на нов трафопост. Проверете как стоят нещата.Ако строителят ви мотае и не ви казва истината,вземете одобрените проекти по част"ЕЛ" и отидете в Енергоснабдяване.
А относно акт образец 15 - той се подписва от всички участници в инвестиционния процес:проектанти,строител,възложител,строителен надзор и отразява физическото завършване на строежа.Ако към датата на подписването му притежавате Нотариален акт /строителят ви е прехвърлил собствеността на фаза "груб строеж"/вие го подписвате като възложител,ако преди това не сте го опълномощили да ви представлява пред съответните органи до снабдяването с удостоверение за въвеждане в експлоатация.
mina1111
Младши потребител

Мнениеот debora_1969 » 02 Мар 2009, 12:00

Аз не съм адвокат, но скоро се нанесахме в апартамент в ново строителство. Ако всички имате партиди към Софийска вода, всяко помещение е с отделен кл.номер, значи би трябвало да имате минал акт.16 и издадено разрешение за ползване-ако е от ДКВР, или удостоверение за въвеждане в експлоатация-ако е от Общината. Ако няма представени такива документи, партидата е само за главният в-р и се води на инвеститора. Да не говорим, че към енергото няма да имате отделни партиди ако строителят не е платил таксата за присъединяване, защото при нас се оказа че не достатъчно да имаш разрешение за ползване на електрозахранването на жилищна сграда. Имахме такова издадено на 23-07-08, но партиди към енергото имаме от м.11/2008. Не ни приемаха документите, докато строителя не си приключи нещата при тях. Връщаха го сто пъти за различни неща въпреки разрешението. До м.11/2008 бяхме на строителен ток, фактурите идваха на името на инвеститора. За да имате партиди и в двете институции и нещата да не са наред, значи ващият човек яко е плащал къде ли не, или е представял нелегитимни документи! Нямам обяснение!
debora_1969
Нов потребител

Назад към Строителство и регулация