начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Данък върху наем на пенсионер с над 50 % инвалидност

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Данък върху наем на пенсионер с над 50 % инвалидност

Мнениеот jekata » 24 Яну 2009, 16:31

Здравейте !
Казусът е следния : имаме апартамент прехвърлен от баба ми и дядо ми на нас със сестра ми. По нотариален акт е наш апартамента, но те имат право да взимат наема. И двамата са със над 50 % инвалидност. В договора за наем не е упоменато кой от тях трябва да взима наема. Последният е в размер на 300 лв.
Питането е следното : баба ми и дядо ми би следвало да подадат декларация, има ли значение кой от двамата, ако пенсията им е 300 и наема пак толкова следва ли да плащат данък, какви разходи се признават и всякакво инфо по случая ще ми бъде полезно?

Благодаря предварително !
jekata
Младши потребител

Re: Данък върху наем на пенсионер с над 50 % инвалидност

Мнениеот prnedev » 25 Яну 2009, 05:36

По нотариален акт е наш апартамента, но те имат право да взимат наема.

Въпреки, че не обичам гадаенето, погледнете следите текстове:
ЗДДФЛ чл.13 ал.1 т.6, чл.17, чл.18 ал.1, чл.31 ал.1, чл.32.
Ако и двамата са ползватели подават се две данъчни декларации - за всеки от тях.
prnedev
Активен потребител

Назад към Данъчно право