начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Заявител по смисъла на чл15,ал.1,т.2 ЗТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заявител по смисъла на чл15,ал.1,т.2 ЗТР

Мнениеот palimsest » 30 Яну 2009, 20:18

Заявител
Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
1. ........;
2. друго лице в предвидените по закон случаи;

очевидно става въпрос за регистрация от името на търговеца чрезлице или лица,които го представляват по закон..., или това са необходимите представители на ТД,кооперации..., които управляват или представляват тези субекти на регистрация.

Когато говорим за ЕТ, и като отчитам правната природа на ЕТ-то, ако се позовем на факта, че е физическо лице, чиято правосубектност е увеличена или обогатена със способността да участва в търговския оборот, то не може ли да се твърди, че нормата дава възможност на ЕТ-то да бъде представлявано от друго физическо лице,"в предвидените по закон случаи", а именно пълномощник (чрез изрично пълномощно за целите на ЗТР)

ясно е, че може да се позовем на института -прокура, но след като не е дефинирано ограничително, че става въпрос за ТЗ, защо да не се позовем на ЗЗД-института пълномощие
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Re: Заявител по смисъла на чл15,ал.1,т.2 ЗТР

Мнениеот DEKAH » 30 Яну 2009, 21:51

palimsest - онзи ден и при мен възникна същия въпрос, породен от промяната на заявленията. След като добавиха поле, за уточняване на качеството на заявителя се зачудих кои са тия лица "предвидени по закон".
Ами... прокуристи, синдици и ликвидатори - това са предвидените по закон лица.

Пълномощник-заявител може да е само адвокат с изрично пълномощно, оформено според ЗА.

Ако търговеца (респективно представителя му) желае да извърши регистрацията пред АВ чрез пълномощник-преносител, то остава реда с нот. заверка на заявлението, (чл.15, ал.5) като на него се слага отбелязката "Търговецът" и изрично пълномощно на основание чл.15, ал.2, т.2. Т.е. пълномощникът може да е САМО преносител на документите, не може да е заявител, тъй като чл.15 определя реда за ПОДАВАНЕ на заявление, а не за неговото попълване.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 30 Яну 2009, 22:00

Деки, аз прочетох и мисля, осмислих закона...благодаря за подробно развитата теза, която не се отличава особено от моите твърдения, но целта ми бе да се замислим върху принципна възможност ограниченията да отпаднат...аз също се замислих доста с оглед новите бланки!

може и доста лаически да се стори, но умишлено си предизвиках отказ, които ще обжалвам, за да опитам едно мое твърдение.
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 30 Яну 2009, 22:07

Интересно ми е да го видя този отказ. Все още не си изложил идеята си. Какво точно целиш и къде смяташ, че е пропуска в наредбата. Според мен закона си е ясен и категоричен. Няма място за съмнение.

Ще се радвам да го обсъдим. Ако искаш и на ЛС. Няма про.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 03 Фев 2009, 11:35

Разпоредбата на чл. 15, ал. 1 ЗТР предвижда, че заявление за вписване, обявяване или заличаване може да се подаде от името на търговец чрез лице или лица, които го представляват по закон.

Деки,поставяйки въпроса относно възможните на отделени лица да приемат качеството заявител, се запитах само представителният орган на търговското дружество или кооперацията,ли може да е заявител или това може да бъде и прокуристът и търговският представител по чл. 26 ТЗ в качеството им на договорни представители на търговеца.Буквалният прочит на нормата навежда да има възможност само представителите по закон .
Но тълкувайки нормата на чл. 15, ал. 1 ЗТР с ал. 2 на същия член, където е предвидено, че при промяна на представителството заявлението се подава от новоизбрания представител или в тази хипотеза нормотвореца говори за “представителство”, респ. за “представител”, без да конкретизира дали се касае за законен или договолен представител.
Аз си мисля, че заявител (чл. 15 ЗТР)е представителният орган или избрани от него лица или прокуристът и търговският пълномощник по чл. 26 ТЗ.
Това беше идеята ми, която да обективира частна жалба за постановен отказ
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 03 Фев 2009, 12:37

palimsest, според мен прокуристът може да е заявител, при положение че прокурата е вписана в ТР.

Това правомощие му е дадено в чл. 22 от ТЗ
Чл. 22. (1) Прокуристът има право да извършва всички действия и сделки, които са свързани с упражняване на търговското занятие, да представлява търговеца, да упълномощава други лица за извършване на определени действия. Той не може да упълномощава другиго със своите права по закон.

т.е. той е представител по ЗАКОН. С малката разлика че представителната му власт възниква със склюване на договора с нот. заверка, а самото вписване е от значение за противопоставимостта на прокурата, както и позоваването й от 3-ти добросъвестни лица.

Самото вписване на прокурата може да се заяви само от търговеца.

Търговския пълномощник и търговския помощник имат по-малък обем на представителна власт. Тяхната дейност е свързана предимно с управление на обикновената дейност на търговеца, докато прокуриста за мен си е чист управител.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 03 Фев 2009, 12:58

е тая малка особеност да е сключен договор с нотариална заверка, си го прави факултативен орган, демек по желание на клиента-търговеца, поне според мен...щото управител, ще не ще, по закон ще е заявител, но ако реши да си улесни живота , като отдаде определени притезания за на прокуриста, които не е задължителен институт, то той си е факултативен орган.
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот lexter » 04 Фев 2009, 21:44

2. друго лице в предвидените по закон случаи

не могат ли да бъдат предвидени в материален закон случаи на представителство, като например
36. Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или волята на представлявания.
Последиците от правните действия, които представителят извършва, възникват направо за представлявания.
37. (изм. ДВ бр. 59/2007 г.) Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.

39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил.

т.е. заявител да е физическо лице с изрично пълномощно, като полага подпис пред длъжностното лице?
lexter
Потребител

Мнениеот palimsest » 05 Фев 2009, 08:10

lexter написа:
2. друго лице в предвидените по закон случаи

не могат ли да бъдат предвидени в материален закон случаи на представителство, като например
36. Едно лице може да представлява друго по разпоредба на закона или волята на представлявания.
Последиците от правните действия, които представителят извършва, възникват направо за представлявания.
37. (изм. ДВ бр. 59/2007 г.) Упълномощаването за сключване на договори, за които законът изисква особена форма, трябва да бъде дадено в същата форма; но ако договорът трябва да бъде сключен в нотариална форма, упълномощаването може да бъде направено и писмено с нотариално удостоверяване на подписа и съдържанието, извършени едновременно.

39. Обемът на представителната власт на пълномощника спрямо третите лица се определя според това, което упълномощителят е изявил.

т.е. заявител да е физическо лице с изрично пълномощно, като полага подпис пред длъжностното лице?

Именно, аз така опитах, с толкова изрично и подробно пълномощно, че даже и сам се изненадах от себе си...но, уви! липса на активна легитимация!
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот an_ta » 05 Фев 2009, 09:47

Здравейте!
Тъкмо щях да се допитам до компетентното ви мнение с въпрос за подаването на заявление и видях, че тази тема ме касае, така че ще я използвам и с моя въпрос, ако нямате против!
Предварително обяснявам, че съм счетоводителят във фирмата. Юристката ни е в болница и шефът ни натовари и с нетипични задължения за известно време.
Фирмата още не е пререгистрирана. Но сега трябва спешно да се пререгистрира. За целта юристката ще подготви документите на служ. лаптоп. И е казала, че шефа трябва да си занесе в ТР. Обаче пък на него някой си му казал, че може на направи пълномощно на някой от фирмата и той да ги занесе (става въпрос за друг град).
Като четох закона останах с впечатлението, че наистина може (толкова и разбирам де, чета и разбирам буквално).
Обаче взех да се ровя и в разни форуми и най-вече като прочетох тази тема, пък почвам да мисля, че само адвокат може да свърши работата. Така ли е?
Благодаря предварително за разбирането и търпението!
an_ta
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 05 Фев 2009, 09:50

Пълномощното трябва да е за т.нар. преносител, заявителят нотариално заверява подписа си на зявлението, а пълномощник трябва да ги занесе, като попълни декларации за приносител ....
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот an_ta » 05 Фев 2009, 12:23

Пълномощното трябва да е за т.нар. преносител, заявителят нотариално заверява подписа си на зявлението, а пълномощник трябва да ги занесе, като попълни декларации за приносител

palimsest, благодаря! Да разбирам ли, че който и да е, стига да има пълномощно за приносител, може да отиде до ТР и да подаде документите, като, разбира се, преди това са заверени нотариално.
an_ta
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 05 Фев 2009, 13:33

коплекта заявления и приложения, могат да се представят пред ТР и от адвокат, който да се подпише като заявител...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 09 Фев 2009, 22:21

Прокурист не може да бъде заявител.
alegrina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 09 Фев 2009, 22:33

alegrina - така мислиш или така са ти казали?

Нещо юридическата обосновка липсва. Аз по-горе съм се обосновал.

п.п. По "стария" ред прокурата се вписваше по заявление на прокуриста.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот alegrina » 09 Фев 2009, 22:51

Нямам пред себе си новата редакция на ТЗ но по отношение на прокурата промени няма от много времи.
Чл.21 мисля от ТЗ - Прокуристът е лице, натоварено и упълномощено от търговеца да управлява предприятието му. Отношениято им се уреждат с договор. Тове е най-общо и важно за този институт.
Сображенията ми са следните
1. Прокуристът не е задължителен орган на търговеца,като управителя например и от волята на последния зависи дали ще го има или не.
2. Заявителя по смисъла на чл.15 от ЗТР е лицето от което изхожда волеизявлението. Как обстоятелства, които зависят от личната преценка и воля на търговеца ще бъдат заявявани за вписване от прокуриста / прехвърляне на др.дял, преобразуване, продажба на ТП и др./ Т.е. мисля си, че въпроси, които засягат правосубектността на търговеца, а не неговата търговска дейност не попадат в правомощията на прокуриста.
Въпреки, че веднага мога да се оборя с твоите аргументи. Няма категоричен отговор за сега. Скоро ще има практика по въпроса и тогава щем не щем ще се съобразим.
alegrina
Потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Фев 2009, 00:01

Съгласен съм, че има нужда от практика.

Това дали прокуриста ще е заявител или не - е маловажно.
Имам случаи, в които ЕТ си назначава прокурист и ЕТ заминава в чужбина. Прокуриста е надлежно упълномощен представител на ЕТ. Получава от ОС удостоверение за пререгистрация без проблем. Какъв е проблема да подаде заявление за пререгистрация? Никакъв според мен.
1. Прокуристът не е задължителен орган на търговеца,като управителя например и от волята на последния зависи дали ще го има или не.
2. Заявителя по смисъла на чл.15 от ЗТР е лицето от което изхожда волеизявлението. Как обстоятелства, които зависят от личната преценка и воля на търговеца ще бъдат заявявани за вписване от прокуриста / прехвърляне на др.дял, преобразуване, продажба на ТП и др./ Т.е. мисля си, че въпроси, които засягат правосубектността на търговеца, а не неговата търговска дейност не попадат в правомощията на прокуриста.

Тук мааааалко бъркате 2-та щата. Заявителя е лицето, което СЪОБЩАВА на ТР към АВ, че са взети решения, подлежащи на вписване. Собственика (дали едноличен или орган на управление) взима решенията, съобразява ги със закона и ВЪЗЛАГА на прокуриста да предприеме всички действия за вписване на промените по партидта на дружеството. Към заявлението се прилагат документи, без които няма как да се отрази промяната. Всяко ДЛР ще нарита който и да е, когато няма на лице изискуемите документи според ТЗ или дружествен документ (друж. договор, учр. акт и т.н). Щом прокуриста има право да представлява търговеца - значи няма проблем да подаде заявление за промени, ликвидация и какво ли не....
В чл.22 от ТЗ не е определен обем на представителна власт на прокуриста, а това е дадено диспозивтивно на търговеца аз лично проблем с представителство пред АВ не виждам.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 10 Фев 2009, 00:11

Какво, сега - ще ставаме от континентална в плуваща система ли?
То, верно бая ти наводнения ни наводниха, ми то и покрай глобалното затопляне - да си търся чадър и бомбе.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот prnedev » 10 Фев 2009, 18:54

Интересно, интересно
Чл. 15. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Вписване, заличаване и обявяване могат да се заявяват от:
2. друго лице в предвидените по закон случаи;

На простосмъртен език какво означава това? Счетоводителя (съставителя на ГФО по смисъла на чл.34 - чл.36 от ЗСч), може да обявява годишния отчет в ТР без нот.заверени пълномощни и т.н. усложнения и дребни харчове? Правилно ли разбирам?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 10 Фев 2009, 20:10

НАРЕДБА № 1 ОТ 14 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР

Чл. 6. ал.2 т.ж
ж) (нова - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) поле "Качество на заявителя", в което се отбелязва едно от следните качества: "търговец", "друго лице в предвидените по закон случаи", "адвокат с изрично пълномощно", "съставител на финансовите отчети".

:mrgreen:
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Следваща

Назад към Търговско право