начало

ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право ВСС прие, че именити преподаватели не са специалисти по гражданско право

Узаконяване на земя!!!

Казуси за недвижими имоти

Узаконяване на земя!!!

Мнениеот Навигатор » 08 Фев 2004, 19:34

Имам следният казус за вас!!!

Оградил съм си едно място от сума ти време. И сега искам да си придобия нотариален акт за собственост. Какъв е редът за това и могат ли от да ми откажат да ми издадат такъв ? И кой трябва да ми го издаде. Както и какви документи трябва да се представят и къде? Ако въпросът се решава по съдебен ред срещу кого трябва да заведа иска?
Навигатор

Re: Узаконяване на земя!!!

Мнениеот donna » 08 Фев 2004, 19:43

Първо кажете ни от колко време владеете мястото -става въпрос от колко години ?
donna
Старши потребител

Мнениеот bgjurist » 09 Фев 2004, 10:33

Навигатор, за да си "узакониш" земята, трябва първо да отговориш на въпроса на колежката преди мене, отколко време я владееш. Пък за документите и делото, ще трябва да отидеш при адвокат - аз също съм такъв, но НЕ СИ правя реклама и БЕЗВЪЗМЕЗДНО няма да отговарям с подробности. Ако все пак желаеш аз да ти реша казуса - 0889 644 763
bgjurist
Потребител

Мнениеот S-D-P » 09 Фев 2004, 12:10

Вие господине сти уградили това място, но не пишете от колко време го владеете, по какъв начин е придобито и на какво основание сте го уградили, т.е. имате ли разрешение/ строително/ за изграждане на оградата
S-D-P

Мнениеот Navigator » 09 Фев 2004, 21:50

Ami ZDRASTI !
Miastoto sam go ogradil ot okolo 5 god. Slojil sam samo mreja i si go polivam ot vreme na vreme, t.e. si gledam 5 kola s domati-uslovno de. Niamam predstava dali tova miasto e obstinska ili chastna sobstvenost. -prosto si go zagradih. Imam li shans da si go uzakonia? Mersi predvaritelno! :-)
Navigator

Мнениеот donna2 » 09 Фев 2004, 21:57

трябва да го владееш непрекъснато 10 г. като недобросъвестен вледелец и това място не трябва да бъде държавна или общинска собственост тъй като тя не не се придобива по давност
donna2
Потребител

Мнениеот pokahontas » 10 Фев 2004, 11:47

Ако е държавна или общинска земя, ще може да го придобие през 2007г., тъй като давността за тези земи тече от 1997г. и винаги е 10г.
pokahontas
Младши потребител

Мнениеот donna » 10 Фев 2004, 13:17

става въпрос за земи публична ДС или ОС ,също така земите от държавният поземлен фонд-чл.24 ал.7от ЗСПЗЗ
donna
Старши потребител

Мнениеот делян » 10 Фев 2004, 17:53

ако земята е частна или частна общинска собственост можете да я придобиете с 10 годишна давност
делян

Мнениеот niko_vn » 25 Фев 2012, 21:38

Здравейте!

Имам следният казус: През 1979г. с баща ми заградихме едно място покрай едно дере, около 500кв.м. За това място нямаме никакъв документ. От 1985г. до 1989г.през пролетта минаваше горският и ни събираше някаква такса от 2-3лв. след 1989г никой не се появи. Ние продължихме да обработваме това място до ден днешен/02,2012г/. Тези такси, които сме платили, за тях не пазим квитанциите. До този момент не се е появил никакъв собственик да си иска имота. Въпросът ми е следният- Мога ли по някакъв начин да узаконя тези 500кв.м земя и ако да, то какъв е този начин? Благодаря Ви предварително.
niko_vn
Нов потребител

Мнениеот Гост. » 25 Фев 2012, 23:46

niko_vn написа:Здравейте!

Имам следният казус: През 1979г. с баща ми заградихме едно място покрай едно дере, около 500кв.м. За това място нямаме никакъв документ. От 1985г. до 1989г.през пролетта минаваше горският и ни събираше някаква такса от 2-3лв. след 1989г никой не се появи. Ние продължихме да обработваме това място до ден днешен/02,2012г/. Тези такси, които сме платили, за тях не пазим квитанциите. До този момент не се е появил никакъв собственик да си иска имота. Въпросът ми е следният- Мога ли по някакъв начин да узаконя тези 500кв.м земя и ако да, то какъв е този начин? Благодаря Ви предварително.

Никакъв.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот meputo » 28 Юни 2013, 16:38

Имам следният казус: Преди много години майката на дядо ми е имала голям имот, който е мислила да завещае на него, в последствие едно от децата и остава без земя за изгражане на собствено жилище.
И тя решава да раздели имота на две - долу горе еднакви половини. Сестрата на дядо ми и нейният съпруг си построяват дом и понеже го изграждат по висок от това което са планували и нашето дворно място е засенчено, решават че ще ни дадат около 24 м2, тоест мястото което по това време е можело да си изградят гараж. Така са се разбрали и децата им, че няма да си търсят това място(моят баща и чичо ми). Това място се изполва повече от 50 години, но нямаме черно на бяло документ че е наше. И понеже сега отношенията ни малко са обтегнати се притеснявам, че ще си поискат отново мястото. Има ли начин мястото да се узакони без да се налага да водим разговори с тях? И какъв е ако има ? Благодаря Ви!
meputo
Нов потребител

Мнениеот bird_of_paradise » 28 Юни 2013, 16:56

Трябва да се разлисти техническата документация, все пак това не е кило` сирене от магазина, но да- рано или късно, по лесния, или не, начин ще ви признаят за собственик на процесните 24кв.м., ако фактите са коректни и през всичките тези години да сте направили нужното...
Свържете се с адвокат, който ще ви преведе през дебрите на придобивната давност.
"Човек е дълго изречение, написано с много любов и вдъхновение, ала пълно с правописни грешки.”
bird_of_paradise
Активен потребител

Мнениеот meputo » 28 Юни 2013, 17:06

Много Ви благодаря за бързият отговор!
meputo
Нов потребител

Назад към Имотни казуси