начало

Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие Министърът на правосъдието възложи на над 70 водещи експерти промените срещу домашното насилие

Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Дискусии и казуси в областта на данъчното право
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 13:23

Здравейте! Имам един въпрос, за който спорим с моята счетоводителка. Аз съм собственик и управител на ЕООД и вече съм в отпуск по майчинство. Вписах съпруга си като прокурист във фирмата, но той работи на трудов договор в друга фирма. Питането ми е какъв договор трябва да подпише той - трудов или граждански и съответно какви осигуровки трябва да плаща - като за управител с минимален праг 715 лева или може и по-ниски?
vpascaleva
Нов потребител

Re: Как се осигурява прокурист в ЕООД?

Мнениеот twist » 18 Фев 2009, 17:29

Първо, може би ще е интересно да чуем мнението на счетоводителката. Щом не и вярвате, може би значи отговоърт и не ви устройва, защото предлага "скъп" вариант. Така че почти се досещам какво ви е отговорила.
Второ, би било добре да дадете инфо за осигурителния доход на съпруга си по трудовоото правоотношение в другото предприятие - това може да е детайл от съществено значение.
Трето, щом имате нет, потърсете и в гугъла - има доста официални писма на НОИ и НАП, които дават отговор на въпроса как се осигурява прокурст на дружество.
twist
Младши потребител

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 18:05

Първо: мнението на счетоводителката ми няма значение, тъй като е доказала с действията си, че е далеч от компетентността. Не става въпрос дали ме устройва нейният отговор, а кой е най-добрият ЗАКОНЕН вариант за мен, фирмата и финансите ми.
Второ:Доходите на съпруга ми от другата фирма са под тавана от 2000 лева и, да, знам, че щом е така, трябва да се плащат осигуровки и при мен. Въпросът е колко и дали е необходимо да са върху минималния праг, който от тази година е над 700 лева.
Трето: Именно от гугъл попаднах при вас. Ако това ви притеснява, ще задам въпросите си на друго място. Знам, че има много писма от НАП и НОИ и всевъзможни други абревиатури, но как да знам дали това, което чета, е последно и валидно?
vpascaleva
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 18 Фев 2009, 18:10

...тъй като е доказала с действията си, че е далеч от компетентността.

Интересно, защо работите още с нея? Колкото до въпроса ви, от данъчно-осигурителна гледна точка, възможни са и двата варианта - "граждански договор" или "трудов договор", като осигуряването е върху минималния осигурителен праг от първа група - управители и т.н.
prnedev
Активен потребител

Мнениеот vpascaleva » 18 Фев 2009, 18:18

Благодаря за отговора. В съвсем кратки срокове ще си назнача щатен счетоводител и вече няма да ползвам услугите на настящата си счетоводителка. Просто изчаквах удобен момент.
vpascaleva
Нов потребител

Мнениеот twist » 18 Фев 2009, 21:29

В съвсем кратки срокове ще си назнача щатен счетоводител

Туй добре, въпреки че.... :roll:
А решихте ли как ще осигурявате прокуриста?
т.е кой е най-добрият ЗАКОНЕН вариант за вас, фирмата и финансите ви.
twist
Младши потребител

Мнениеот vega » 20 Фев 2009, 20:07

едно въпросче ми се е загнездило. Колегите Ви отговориха на въпроса, но Вие не им казахте какво Ви е посъветвала счетоводителката, която е така "далеч от компетентността". Любопитно ми е. Има ли я изобщо?
vega
Потребител

Назад към Данъчно право