- Дата и час: 25 Фев 2025, 18:08 • Часовете са според зоната UTC + 2 часа [ DST ]
Необходима ли е рекламация в автом.превоз на товари?
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.
|
|
3 мнения
• Страница 1 от 1
Необходима ли е рекламация в автом.превоз на товари?
Четох Закона за автомобилните превози - оттам се остава с ясното убеждение, че рекламацията е факултативна. Но, все пак общите разпоредби на превозния договор са в ТЗ и там, за моя неприятна изненада съществува един чл. 373, в който се посочва, че ако ти е повреден товара и искаш да съдиш превозвача , си длъжен да го уведомиш до 1 месец от получаване на товара. Нещо тук ми не ми се връзват нещата. В крайна сметка задължително ли е трябвало да пусна рекламация (или друго уведомление) в този месечен срок или не? Губят ли се правата на получателя на товара, ако не е направил това в този срок? Благодаря за съдействието!
- kaka_vida
- Младши потребител
Re: Необходима ли е рекламация в автом.превоз на товари?
Съжалявам, че повторно ще обърна внимание на собствената си тема, но зорът ми е голям. Клиентът е пропуснал въпросния месечен срок. Има почти пълна липса на товар, т.е. и интересът му е доста наболял. най-лесното би било да му кажа да ходи при някой друг, но е от категорията "не мога да му откажа". Кофти работа, защото не ми е стихия тази материя (видно от нуждата да питам). Претрепах се от четене на Апис, в търсене на практика, но - ядец!, няма нищо по този въпрос. Малкото практики са по международни, а моят превоз е вътрешен. Е, дано ме огреете, че понеделника напира. Ако ли не - здраве. Ще хакнем една искова молба в съда, пък - сабята ще покаже и честта майко юнашка.
- kaka_vida
- Младши потребител
Ха, отговорих си сама... :)
Намерих много симпатично решение на ВАД, според което рекламацията не е предпоставка за предявяване на иск по ЗАвтП, така че проблемът отпада.
- kaka_vida
- Младши потребител
3 мнения
• Страница 1 от 1
|
|