начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Продажба ЕТ на ЕООД

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Продажба ЕТ на ЕООД

Мнениеот Simo1 » 04 Авг 2005, 11:11

Възможно едновременно да се регистрира ЕООД и в същото заявление за регистрация да се включи изкупуването на ЕТ?
Simo1

Мнениеот roro » 04 Авг 2005, 15:49

Не или поне в нашия съд не става. Съдиите приемат , че докато не се регистрира ЕООД - то , няма надлежен правен субект , който да сключи договор за прехвърляне на предприятието на ЕТ .
roro

Мнениеот justine » 04 Авг 2005, 18:21

А аз мисля, че би трябвало да може и аргументите ми са следните:
Вярно е, че към момента на внасяне на заявлението, фактическият състав по възникването на ЮЛ- ЕООД не е завършил. Вярно е също така, че вписването на дружеството в търговския регистър има конститутивно действие и от този момент, то се счита възникнало. Горното не означава обаче, че едно дружество, намиращо се в процес на регистрация не може да извършва правни действия. След изготвянето на учредителния акт и възлагане на управлението, изпълнителният орган на дружеството може да учреди прокура или както е в случая да сключи договор за покупко-продажба на предприятие. Според мен, нищо не пречи в договора за прехвърляне на предприятието да се спомене, че проибретателят е дружество в процес на учредяване. Така извършената покупко- продажба ще породи действие непосредствено след вписването на търговеца в регистъра и това е. Личната ми практика се състои в десетина случая на прехвърляне на предприятие на ЕТ, само че на физически лица. Никога не ми се е случвало, съдът да поиска предварителна регистрация на купувача като ЕТ, т.е. предварително добиване на качеството търговец, чрез вписване. Всичко става едновременно. Практиката ми е в София.
Като имам предвид обаче, че дори в Пловдивския окръжен съд изискват копие от лична карта на приобретател на дружествени дялове и това при положение, че самоличността му е установена в хода на нотариалното производство по заверка на договора за покупко-продажба.... не знам какво да Ви кажа. Може би - да не рискувате. Най- добре консултирайте с нотариуса, когото ще ангажирате за нотариалната заверка. Той със сигурност е запознат с практиката на съда в района си на действие.
justine
Потребител

Мнениеот адвокат » 04 Авг 2005, 19:29

Разбира се че може!ТЗ го позволява!И понеже никой не обжалва,
съдиите започнаха да творят право,а адвокатите се оказват
обикновенни писари.Адвокатът затова е адвокат,да защитава интересите на своя клиент,включително като обжалва.
адвокат

Мнениеот Гост » 05 Авг 2005, 09:26

адвокат написа:Разбира се че може!ТЗ го позволява!И понеже никой не обжалва,
съдиите започнаха да творят право,а адвокатите се оказват
обикновенни писари.Адвокатът затова е адвокат,да защитава интересите на своя клиент,включително като обжалва.

Вярно е , че адвокатът защитава интереса на своя клиент. А интересът в повечето случай е бързо да се регистрира ЮЛ и никой няма време да обжалва, "твореното от съдиите право". Иначе сте прави и ТЗ го позволява!
Гост

Re: Продажба ЕТ на ЕООД

Мнениеот vlado123 » 09 Мар 2009, 13:50

Много се извинявам, но може ли да пуснете някой примерен договр за покупко продажба на Ет, защото в самия договор - цената на Ет как се формира има активи и пасиви, знам че е договорена между страните, но описва ли се или просто се пичше, че придибива всички активи пасиви и фактически отношения и ако е така трябва ли да се представи баланс на Ет-то, за да се знае какво реално се прехвърля, защото в моя случай Ет-то има заем към банка !!!

Знам че са ми необходими следните док.:1 нот. заверен -Договор по чл. 15 тр. регистрирано ЕООД- правприемник, самите формуляри мисля че беше В1 и имаше и декларация към нап от Ет-то ама не знам по ко член беше !!!

Много ви благодаря !!!
vlado123
Нов потребител

Мнениеот punisher » 09 Мар 2009, 14:59

ДОГОВОР ЗА ПРОДАЖБА НА ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ

Днес, ................... 200... г., в гр. ..........................., между:

1. ...................................................................,

наричан по-долу ПРОДАВАЧ,

и

2. ...................................................................,

наричан по-долу КУПУВАЧ, се сключи този договор.

Страните се споразумяха за следното:

I. ПРЕДМЕТ НА ДОГОВОРА

Чл. 1. Продавачът прехвърля правото на собственост върху търговското си предприятие с фирма .................................., като съвкупност от права, задължения и фактически отношения, създадени при осъществяване на досегашната му търговска дейност, срещу цена, която купувачът заплаща при условията, посочени в настоящия договор.

Чл. 2. Търговското предприятие, предмет на продажбата, съдържа следните права, задължения и фактически отношения:

- ....................................................................;

- ....................................................................;

- .....................................................................

II. ЦЕНА. НАЧИН НА ПЛАЩАНЕ

Чл. 3. Срещу правото на собственост на посоченото в раздел I търговско предприятие купувачът заплаща цена в размер на .......................... лв. в брой или по следната банкова сметка на продавача .......................... .............................................................................

Чл. 4. (1) Плащането следва да се извърши в деня на подписване на настоящия договор или в срок ............................. от подписването. Плащането се удостоверява по следния начин:

а) при плащане в брой - с разписка, подписана от продавача;

б) при плащане по банков път - със съответните банкови документи, като плащането в този случай се смята извършено след заверяване сметката на продавача (чл. 305 от ТЗ).

III. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА ПРОДАВАЧА

Чл. 5. (1) Продавачът е длъжен да предаде на купувача владението върху търговското предприятие в деня на подписване на настоящия договор или в срок от .........................., считано от ......................, и да му предостави всички необходими документи във връзка с предмета на договора.

(2) Предаването на владението става с:

1. подписване на приемо-предавателен протокол, съдържащ опис на имуществото;

2. въвод във владение на следните недвижими имоти: .................... ............................................................................. ............................................................................. ............................................................................. ............................................................................;

3. предаване на документите, отнасящи се до предприятието, включително и следните документи: ....................................................... ............................................................................. ............................................................................. ............................................................................. .............................................................................

(3) В случай на забава за предаването на владението продавачът дължи неустойка в размер на ......................................... за всеки просрочен ден.

(4) Продавачът е длъжен да уведоми кредиторите и длъжниците на търговското предприятие за извършената продажба в срок от .................. и да съобщи писмено на купувача за това.

IV. ЗАДЪЛЖЕНИЯ НА КУПУВАЧА

Чл. 6. Купувачът е длъжен:

1. да заплати уговорената в раздел II цена при условията и по начина, посочен в същия раздел. В случай на забава на плащането купувачът дължи неустойка в размер на ............................... за всеки просрочен ден;

2. да приеме владението на търговското предприятие по посочения по-горе начин;

3. да предприеме предписаните от закона действия за вписване на извършената продажба в търговския регистър и обнародването й в "Държавен вестник".

V. ОБЩИ РАЗПОРЕДБИ

Чл. 7. С подписването на настоящия договор продавачът прекратява търговската си дейност по отношение правата, задълженията и фактическите отношения, влизащи в състава на търговското предприятие, предмет на настоящия договор.

Чл. 8. Разноските по продажбата на търговското предприятие и вписването й в търговския регистър, както и разноските за обнародване на извършеното вписване са за сметка на ........................................

Чл. 9. При неизпълнение на поетите с настоящия договор задължения, неизправната страна дължи неустойка в размер на .............................

Чл. 10. Всички съобщения и уведомления между страните по настоящия договор ще бъдат в писмена форма за действителност, която ще се смята спазена и при отправянето им по телекс или телефакс.

- За продавача:

телефакс ....................., телекс ......................

- За купувача:

телефакс ....................., телекс ......................

Чл. 11. За всеки спор относно съществуването и действието на сключения договор или във връзка с неговото нарушаване, включително спорове и разногласия относно действителността, тълкуването, прекратяването, изпълнението или неизпълнението му, както и за всички въпроси, неуредени в този договор, се прилага българското гражданско и търговско право, като страните уреждат отношенията си чрез споразумение. При непостигане на съгласие спорът се отнася за решаване пред съда.

Настоящият договор се подписа в два еднообразни екземпляра, по един за всяка от страните.

Продавач: ................ Купувач: ...............
punisher
Потребител

Мнениеот moni_d » 09 Мар 2009, 16:00

Само искам да допълня: ако Ет притежава недвижим имот, опишете го изрично в договора като го индивидуализирате с актуалните му данни по кадастралната карта, а не само с тези по документ за собственост. Това ще е необходимо при вписване на договора от съдията по вписванията, ако има актив недвижим имот
moni_d
Потребител

Назад към Търговско право