начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

ЕОН

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

ЕОН

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:08

Моля ,някой да ми обясни тоя цирк

ОБЩ ДОГОВОР
ЗА СНАБДЯВАНЕ И РАЗПРЕДЕЛЕНИЕ НА
ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ
(в съответствие с чл. 98, б.(в), от Закона за енергетиката)
СПЕЦИАЛНИ УСЛОВИЯ ЗА ПОТРЕБИТЕЛИ НА ЕЛЕКТРИЧЕСКА ЕНЕРГИЯ ЗА
СТОПАНСКИ НУЖДИ
Чл.31 (1) В случай, че в рамките на 12 (дванадесет) последователни месеца, потребителят просрочи
три пъти с повече от 10 (десет) дни месечните задължения за консумирана електрическа енергия
и ”Е.ОН България Продажби” АД прекрати снабдяването с електрическа енергия по реда на тези
Общи условия, възстановяването на захранването се извършва след заплащане на дължимите суми
ведно с неустойките за закъснението, както и направените разходи за прекъсване и възобновяване
на захранването. Потребителят гарантира бъдещите плащания на консумирана електрическа
енергия с една от следните форми:
1. предоставя банкова гаранция на стойност едномесечната консумация на електрическа
енергия, определена като средна величина за период от последните 12 (дванадесет) месеца;
2. чрез авансово заплащане на едномесечната консумация на електрическа енергия,
определена като средна величина за период от последните 12 (дванадесет) месеца. Авансовото
плащане следва да се извършва до 5-то (пето) число на текущия месец, след което се дължи и
обезщетение за забава в размер на законната лихва.

3. След отчитане на показанията на средството за търговско измерване, ”Е.ОН България
Продажби” АД извършва уравняване между стойността на използваното количество електрическа
енергия и заплатеното авансово. В случай, че потребителят е заплатил по-ниска стойност, той
доплаща разликата в срока, определен за плащане. В случай, че потребителят е заплатил по-висока
стойност, ”Е.ОН България Продажби” АД възстановява надвнесената сума в срока, определен за
плащане. И в двата случая, след изтичане на срока за плащане върху разликата се дължи лихва
за забава.
(2) При неизпълнение на задълженията по предходната алинея, ”Е.ОН България
Продажби” АД има право да прекъсне временно снабдяването с електрическа енергия по реда на
настоящите Общи условия.
(3) При забава в плащането на дължими суми от страна на потребителя, ”Е.ОН България
Продажби” АД има право да удовлетвори претенциите си от предоставената банкова гаранция по
предвидения от закона ред.
(4) При прекратяване на снабдяването с електрическа енергия по реда на настоящите
Общи условия и в случай, че потребителят няма задължения към ”Е.ОН България Продажби”
АД, ”Е.ОН България Продажби” АД следва в 3 (три) дневен срок от прекратяването да освободи
банковата гаранция.

ТАКОВА ЧУДО "Авансовото плащане следва да се извършва до 5-то (пето) число на текущия месец, след което се дължи иобезщетение за забава в размер на законната лихва." НЯМА ,тъй като авансово плащане означава да платя нещо неизразходено , че и лихва за него се дължи !
Вече ми омръзна от разни фактури , признавам ,че не зная що плащам и за какво плащам , сега плащам февруари + март /авансово дето не съм изразходила и ако ен платя в срок нещо дето го няма ще има и лихва / :evil:
donna
Старши потребител

Re: ЕОН

Мнениеот ykovachev » 09 Мар 2009, 17:16

Колега Дона, съгласен съм с Вас, че лихва върху авансово плащане е доста екзотична идея на някой престарал се мозАк в структурите на Е-on, Е-off и Е-standby :D
Според мен могат да претендират лихва едва когато установят какво е изразходено реално, а дотогава - да разчитат на заплатената сума (то и ако е 20-30 лв. да кажем, егати лихвата ще съберат, та толкова да се лакомят за нея).
Отделен е въпросът: ако се приеме аз да съм нередовен платец и ме нарочат за такъв, би могло да се мисли, че "кръцването" на тока при неплащане на аванса в определен срок изглежда повече или по-малко логично. Но именно затова - защо им е лихва, като просто могат да спрат тока?
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:26

Хе хе хе ,не могат да ме задължат за авасово плашане по никакв начин , а за лихва да не говорим и по въпроса май трябва да се оспорят пред съд тия общи условия ,че не само това е екзотично . На някогашното енерго дето вече не му помня и цялото име бяха ги оспорили , нямаха право да спират и тока , а само да си искат парите с лихви , а абонатите ползващи ток за стопански нужди тогава пък ги караха да подписват ЗЗ ...Е ДОСТА ОТ ТЯХ ОТКАЗВАХА ,ОТ КЪДЕ НА КЪДЕ .Тия ОУ противоречат на нашето право .
Да не говорим примерно ,че по нова година при едно свръх напрежение -живея близо до трансформатор пламнаха две ел. печки и изгоря помпата на котела на парното...на др. край на веригата народа се оплакваше че тока му бил като на свещ...
Зная ,че мога да ги съдя ,но по опдсъдност във Варна , а сложи експертизите ,че е минало и време ...пълна тъпотия и лошо отношение към абонатите ,отделно не зная кво плащам и как плащам!
donna
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Мар 2009, 17:36

Само да попитам: те се опитват на всички да събират авансово пари ли? Поне аз оставам с такова впечатление. Ако е така, мозАкат на токаджиите вече е изпушил поради високо напрежение и включването свише на четвърта фаза извън стандартните три :wink:
Ако е така, проблемът е в народонаселението - що трябва да се разправяме със съд, ако всеки редовен платец каже: "че откъде накъде ще ми събирате авансово пари бе, нали си плащам редовно?". Я да ги видя как ще спрат на всички тока. Ще трябва да продават шикалки на пазара после.
Това братята-чехи у Шопето не си го позволяват - те събират уж прогнозни пари, ама поне се смята, че ги събират за вече изгорен ток. Без да влизам в подробности около кусурите на т.нар. "тримесечно" отчитане, щото са много.
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:39

Говоря за стопански нужди за тока на офиса ,за у дома ще трябва да попитам съпруга си :oops: него съм натоварила със сметките :D
donna
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Мар 2009, 17:45

Ааа, разбрах - понеже бизнесът и адвокатурата се къпят в пари, та да пуснат малко и на мозАците :wink:
И пак не намирам основание за авансово събиране на пари, ако съответният платец-потребител е редовен в плащанията.
Лошото е, че бизнесът май предпочита да си цака, вместо да се разправя....
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 17:50

Това с авансовото до сега нещо не го прилагаха ,но от тая година или от миналата декември ,че нямам спомен / тука един от наемателите се занимава със събирането на пари и плащането та затова /се сетиха за тоя опция във ВЕЛИКИТЕ ИМ УСЛОВИЯ одобрени от ДКЕВР :twisted:
Винаги сме си плащали в срок , но това вече преля чашата ,та решихме да им напишем едно писмо ,дано сме сериозни и да го направим ,та да ги попитаме кое право ни прилагат българското ,немското или незнайното ...
donna
Старши потребител

Мнениеот ykovachev » 09 Мар 2009, 17:58

Ами преди няколко месеца бяха надписали една сметка, моя позната с вила в тяхната електро-околия ми се обади за това - спретнахме им едно рязко писъмце и - не щеш ли - на третия ден задължението изчезна :D
В конкретния случай обаче явно искат да правят помен "в особено големи размери" с чужда пита, та не зная дали толкова леко ще се откажат от възможността да имат по сметките си пари, които на практика не им се полагат.
Желая Ви успех!
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 18:26

Какви са предимствата на тази стопанска сметка - питам се, неслучайно - защото като сметнеш два компютъра, скенер, факс-макс, или пък имате трифазен ток ли, що ли.

Иначе - няма как да се оспорят Общи условия - например по дело с БТК - съдията дори не погледна такава молба и това е.

Те ги публикуват в пресата и на принципа мълчаливо съгласие.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 18:38

Обществените снабдители на електрическа енергия публикуват одобрените общи условия най-малко в един централен и един местен всекидневник. Общите условия влизат в сила 30 дни след първото им публикуване, без да е необходимо изрично писмено приемане от потребителите. В срок до 30 дни след влизането в сила на общите условия потребителите, които не са съгласни с тях, имат право да внесат при съответния обществен снабдител на електрическа енергия заявление, в което да предложат специални условия. Приетите от обществения снабдител на електрическа енергия специални условия, различни от публикуваните общи условия, се отразяват в допълнителни писмени споразумения.

:D А да видим де ги публикуваха в кой централен и кой местен ежедневник/то стана като ОУ на ВИК дружествата ,да сте ги видели пейснати в централен ежедневник / и това пак противоречи на конституцията ако щете ,но това ............ е закон ,пък нали знаете ...
Та сега възникна въпроса колко са централните ежедневници ,в кой са публикувани ,че нещо не намирам инфо и ако са кога ...и в кой местен ежедневник и какво значи местен -общински /ако няма такъв/ ,областен ...и в колко населени места на територията дето дружеството "ПРОДАВА ТОК"
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 09 Мар 2009, 18:45

А и си мисля на нищожност винаги мога да се позова-кво е това да плащам нещо неизползвано и не стига ,че не съм го използвала ,но и лихва има :D
donna
Старши потребител

Мнениеот ivan_lawyer » 09 Мар 2009, 19:04

Аз съм провеждал търгове на принципа - "Продавам ос.з. рег № 200109049999, справки тел . 09092"

Ясно ли е - ясно е за грамотните - към които претендирам да е обявата.

Но поведението на Е-он - Е-оф - Е- стендбай е оскърбително - на всичко отгоре на моя вход (и на мен също) ми начислиха два пъти една и съща сметка.

Плащам (като никой друг път се доверих на случайно място) - обаче операторката се оказа стажантка (от онези дето мястото им не е там - просто не става така - или работи, или се ожени), та докато се заплесвахме от опашката - и хоп нещо й показваха по копчетата - прас - три метра сметка - бря! - така казаха и от опашката.

Бе гледам по - късно - тези месеци са платени вече - айде сега жалби.

Но направих така - спрях да плащам стълбище и мазе (аз съм касиер и владея пространството от Великата фаянсова стена до канала).

Получих на 5-6 месец писмо от Е-ОС Матрикс - рекето-носители.
"Така и така - ако не искате съдебни спорове - платете".

Така, че това е положението - между другото и БТК си имат фирма - "БТК Секюрити" - но засега не правят проблеми.
ivan_lawyer
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Мар 2009, 06:34

....... (аз съм касиер и владея пространството от Великата фаянсова стена до канала).

ох, разплаках се от смях.... :mrgreen: :mrgreen:
Ванко, ако ще спамиш по този начин- нека!

Общо взето това с авансовото заплащане е съществувало винаги, като клауза, само дето лихвите и на мен са убегнали. :evil:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 08:32

Поли ,това авансово плащане го прилагат горе написах от кога декември 2008 или януари 2009 не помня месеца /инъче едва ли щях да им прочета вълнуващите общи условия /,има го е в общите условия, но не го прилагаха. При някогашното електроразпределение караха субектите ползващи ел. енергия за стопански нужди да подписват ЗЗ ,масово не го правеха ясно що ,но и там такива авансови чудесии нямаше . По принцин трябва да имаш 3 фактури . Една за месеца за който плащаш ,плаща се до 5-то число ,една изравнителна и една авансова плаща се до 13число на месеца .Майтапа е че авансовия ми ток е по -вече от изразходвания.
И понеже не съм съгласна с горната простоия се чудя жалбата до ЕОН и ДКВЕР ли да напиша ,както писах горе или една до омбудстмана .
donna
Старши потребител

Мнениеот Гост. » 10 Мар 2009, 08:38

От сега да ти кажа- в ЕОН изобщо няма да ти образуват внимание.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот donna » 10 Мар 2009, 08:46

:D Е може и да не ми обърнат и сигурно няма и да ми отговорят в ЕОН ,щото то отговор на въпроса как се събира лихва върху нещо недължимо и несъществуващо просто НЕМА :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
donna
Старши потребител

Мнениеот mitanov » 24 Апр 2009, 20:08

Здравейте!
Ситуацията в която съм изпаднал е същата.Много изчетох за ЕОН и за техните предварителни плащания. От 2 месеца си кореспондирам с тях по въпроса законни ли са техните авансови вноски и имат ли право да ми начисляват лихви при закъсняване на плащанията по авансовите фактури, така попаднах на Вашия форум. Ако някой е успял да се пребори с техните лихви, моля да даде съвет. Сумата която се е натрупала не е голяма, но не смятам че е редно да я плащам.
mitanov
Нов потребител

Мнениеот donna » 22 Юни 2009, 23:56

http://dnes.dir.bg/2009/06/22/news4652223.html

ЧЕЗ изпрати сметка от 7000 лева
22 юни 2009 / Nеws.dir.bg
Сметка за близо 7000 лева получи абонат на ЧЕЗ в Ловеч. Според представители на дружеството обаче енергията е консумирана. Има и съмнения за манипулиране на електромера, съобщи bTV.
Момчил Радославов и осемчленното му семейство живеят в това общинско жилище в Ловеч. През януари получават изравнителна фактура, според която дължат за ток огромната сума.
"Аз нито съм имал възможност да ги платя, нито съм ги изгорил", е категоричен Радославов. Той твърди, че семейството ползва само печка, пералня и бойлер. През зимата се топлят на твърдо гориво. Сега са без ток заради неплатена сметка. "Трудно е със свещи. Ядем суха храна", споделя Пламена Маринова.
Мъжът й е подавал няколко молби към дружеството. Една от тях е за смяна на електромера, тъй като старият не отчита нощна енергия. Уредът е сменен едва през юни.
От ЧЕЗ-Плевен заявиха, че знаят за случая. Оказва се обаче, че огромната сума е на друг човек, който живее на същия адрес. "Тази енергия за този период е консумирана, тази фактура за 6974 лева е на Величка Иванова", заяви Първолета Митева - специалист връзки с обществеността ЧЕЗ- България.
От дружеството имат съмнения за манипулация на електромера, което е отчитано в карнетите на инкасаторите. Момчил Радославов е станал титуляр на партидата през февруари 2009-та , въпреки че живее в къщата година преди това. Той също има задължение към ЧЕЗ.
Абонатът е с прекъснато ел. захранване в момента заради дължима сума от 473,37 лева, заяви още Митева. Ако той плати тази сметка, ще има ток, увериха от ЧЕЗ.

До тук разбрах ,че човека е в общинско жилище неплатената енергия е консумирана от друго лице и почвам да се питам ,защо новия наемател ще плаща енергията на предходния .
donna
Старши потребител

Мнениеот donna » 23 Юни 2009, 09:41

http://dnes.dir.bg/2009/06/23/news4653448.html

Токов удар изгори кафене и ел. уреди на десетки семейства
23 юни 2009 / News.dir.bg
Токов удар опожари до основи заведение и изгори домакинските уреди на десетки семейства във великотърновския квартал Чолаковци, съобщи БНТ.
Напрежение от триста волта по мрежата на "Е.ОН" остави хората без телевизори, печки и хладилници. Поредната сериозна авария на електроразпределителното дружество ядоса потърпевшите, които тепърва трябва да пишат жалби и да чакат отговор.
Най-засегнат от аварията е Георги Данев. Токовият удар изгорил до основи малкото кафене, което изхранвало цялото му семейството. По думите му за секунди мебелите, уредите и целият му бизнес станали на пепел.
„Изгоря кръчмата, а аз нищо не мога да направя! Не мога да го угася, нищо не мога да направя. Влязох и то нищо не се виждаше вече вътре. Нормално е да съм уплашен, напълно нормално!", разказва Данев.
Никой от пострадалите не знае кога и с колко ще бъде обещетен. Освен десетки семейства в квартала са засегнати и домакинства в Дебелец, Килифарево и съседните села.
„Електроуредите не работеха! Погледнах таблото, беше изгорял бушон! 60 ватова крушка свети като 240-ватова.. ако изобщо има такава!", оплаква се един от потърпевшите Пламен Петров.
От "Е.ОН." обясниха, че до три дни потърпевшите трябва да изпратят писмени сигнали до тях. После специалисти на компанията ще съставят протоколи с щетите и ако се установи, че аварията е по тяхна вина ще поемат разходите за ремонт на повредените уреди.

Айде пак поредното свръх напрежение , тия хора явно живеят близко до някой трансформатор ,спасение няма тъй като доколкото зная тия нямат адекватна подръжка на тия съоръжения , блазе им на хората на др. край на веригата при тях лампите са мъждукали като вълшебната лампа на Аладин.
donna
Старши потребител

Назад към Търговско право