начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

прехвърляне на предприятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

прехвърляне на предприятие

Мнениеот diddle » 12 Мар 2009, 18:24

Здравйте, казуса е следния: Имах ЕТ"...." което продадох. Преди да го продам сключих договор с общината за наем на помещение.След продажбата на ЕТ".."получих призовка за доброволно изпълнение по изп.дело образувано срещу мен за неизплатено обещетение за ползване на имота от Общината.Дължимата сума се е събрала преди прехвърлянето на ЕТ"..." и след това. Считам че не дължа сумата за която е издаден изпълнителния лист тъй той е издаден срещу мен като физ. лице, а аз сключих дог за наем от името на ЕТ"...". И според мен трябва да си искат парите от новия собственик. Моля помогнете... Какво да правя? Благодаря!
diddle
Нов потребител

Re: прехвърляне на предприятие

Мнениеот diddle » 13 Мар 2009, 12:04

Благодаря за мнението!Мислих, че правата и задълженията по скюченият договор преминават върху новият собственик на фирмата тъй като договорът е сключен от името на фирмата. Или поне и двамата да отговаряме солидарно. Изводите си ги правя от чл.15 и чл. 16 от ТЗ... или греша...
diddle
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Мар 2009, 12:37

Основният длъжник си оставаш ТИ, кредитора ти получава "бонус" солидарно отговорен длъжник "купувача", ограничен до размера на получените права от сделката. Пък и щом е образувано и.д. следва, че има издаден изпълнителен лист и горното няма значение, ако не се предприемат "някой" действия. От мен толкова. :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот diddle » 13 Мар 2009, 18:02

"някой" действия n_ikito звучи доста интересно...какъв по-точно смисъл се съдържа в него?
diddle
Нов потребител

Мнениеот n_ikito » 13 Мар 2009, 21:17

"Някой" неща са в ЧАСТ ПЕТА от ГПК. :D
n_ikito
Активен потребител

Мнениеот milenaaa » 13 Мар 2009, 22:31

А ако ЕТ сключило договор за наем с общината е продадено на ЕООД заедно със своите активи и пасиви и след това е било заличено от кого ще си търсят парите? Кой ще е длъжник - няма ли да е ЕООДто?
milenaaa
Потребител

Мнениеот DEKAH » 13 Мар 2009, 23:24

milenaaa написа:А ако ЕТ сключило договор за наем с общината е продадено на ЕООД заедно със своите активи и пасиви и след това е било заличено от кого ще си търсят парите? Кой ще е длъжник - няма ли да е ЕООДто?

Може и да е, може и да не е.... всичко е според зависи.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот milenaaa » 13 Мар 2009, 23:32

Това може и да е....може и да не е...... не го разбрах, а изключително много ме интересува вашето мнение по този въпрос. Може ли да дадете повече разяснение на може и да е.... и може да не е......? :)
milenaaa
Потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Мар 2009, 20:33

Уважаема Милена, всичко зависи от добросъвестността на прехвърлителя. Той е длъжен да уведоми всички свои кредитори и длъжници за направеното прехвърляне. Задължението към новия кредитор възниква от момента на уведомяването на длъжниците. Ако преди уведомяването длъжникът е изплатил на стария длъжник, всичко е наред. Прехвърлителят не се освобождава от отговорност за задълженията, възникнали до момента на прехвърлянето - той отговаря солидарно с приобретателя на търговското предприятие. Кредиторите имат два длъжника. Прехвърлителят отговаря за задълженията, които са възникнали само до момента на прехвърлянето. За следващите вече не носи отговорност. Приобретателят отговаря за всички стари задължения, дори и да не е знаел за тяхното съществуване.

Искам да кажа, че в конкретния казус не може да се даде точен отговор.

Ако съм на мястото на общината и не съм уведомен за прехвърлянето, то ще насоча исковата си претенция към ЕТ/ФЛ - ако ЕТ е заличено/, и след като ми се представят доказателства, че има извършено прехвърляне ще привлека и приобретателя, ако ФЛ няма имущество, тъй като отговарят солидарно за задълженията на ЕТ. Ако съм уведомен, то отново имам възможност да избера към кого да насоча искането си за изпълнение. Резонно е в този случай да предявя претенцията си към приобретателя /ЕООД/.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот krbtl9 » 15 Мар 2009, 11:33

DEKAH , Струва ми се , че изпускаш още нещо Отдаване под наем на общински имоти се реализира по реда на ЗМСМА и приета специална наредба .Поне тези,коитно съм чел , винаги имат клауза, че наемателят няма право да пренаема имота. И в 80 % от случаите, това е посочено като основание зао прекратяване на наемния договор.
Това , което е направил питащият "умник" води до прекратяване на договора, а без мястото за купувача няма никакъв смисъл тази сделка. И с право си търси парите обратно! Дори и по съдебен ред да е, пак би си ги получил... Че дори и на измама ми мирише в случая ... :wink: :D :D :D :D
krbtl9
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Мар 2009, 18:58

krbtl9, в случаите на прехвърляне на търговско предприятир имаме т. нар. универсално правоприемство. От къде изобщо ти хрумна, че става въпрос за пренаемане?

Пренамането е акцесорно облигационно правоотношение.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право