начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Търговия с маркови текстилни стоки

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Търговия с маркови текстилни стоки

Мнениеот martopanov » 12 Фев 2009, 13:05

Казвам се Мартин Панов и имам няколко въпроса относно вноса и търговията с оригинално маркови текстилни стоки. Искам да отворя магазин на принципа на европейските аутлети, където да предлагам маркови стоки от изминали колекции. Стоката доставям от дистрибутори от Европа, които ми гарантират оригиналността и правото на продажба на тези стоки в целия Европейски съюз, без да имам съответния лиценз от производителя на тази стока, тъй като стоките са по-стари от 6 месеца или година и са от минали колекции. Доставчиците са от Германия, Италия, Холандия и Франция и гарантират, че стоките са освободени от права на трети лица и с тях може да бъде търгувано свободно. Явно това там е позволено, тъй като има много различни складове, интернет магазини и доставчици на едpо, които легално препродават маркови стоки.
Въпросът ми е, имам ли и аз право в България да препродавам такива стоки. Или ако има марки, които са притежание на юридически лица в България, как да разбера кои са тези марки. И също така имам ли право да продавам марки, които нямат юридически собственик в България. Като цяло искам да разбера, какъв е начинът да продавам стари колекции на маркови дрехи в България, които внасям от дистрибутори от Европа. За мен е очевидно, че в тези европейски страни можеш свободно да продаваш стари колекции на маркови дрехи, без лиценз. Това е очевидно от множеството легални сайтовe, както ми беше потвърдено от самите дистрибутори. Но дали тове е така и в България? До каква степен чл. 15 за изчерпване на правото върху търговската марка бажи за всички марки в България или само за тези, които нямат юридически собственици и регистрации в патентно ведомство?
Благодаря Ви предварително за помощта.
martopanov
Нов потребител

Re: Търговия с маркови текстилни стоки

Мнениеот razli4na » 12 Фев 2009, 13:29

Марто, буташ се между шамари, дето не знам дали си готов да понесеш. Най- общо ще ти кажа, че всичко "МАРКОВО", е защитено от закона и всеки носител на правата може да ти откъсне главата във финансов и бизнес план. За това, не се движи по форумите, ами виж някой адвокат, който има практика в тази област, за да уредиш вс. формалности, преди да си почнал, щото после пак ще ти трябва адвокат, ама не знам дали ще можеш да си позволиш всичкия масраф по делата.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот REVOLUTION » 12 Фев 2009, 16:47

Аз не виждам какъв е проблема?Касае са покупка на стоки с цел препродажба.Какво общо има марката тук...виж ако доставчиците ти доставят някакви стоки , като твърдят , че са определена марка ,а всъщност те са ги произвели(или са ги купили от 3лица) без съответния лиценз , това е друго нещо. :D , но ако ти представят редовни от външна страна документи , все пак търговците не са дедективи , мисля че няма проблем.
Все пак трябва наистина да се консултираш с адвокат задължително , за да няма догадки и общи приказки!
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот razli4na » 12 Фев 2009, 17:39

С цел препродажба, ама вноса в Бг ще е от него за първи път. Само един сигнал до АМ му трябва и познай кво става със стоките първо, отделно с НП и накрая с обезщетение на носителя на правата. Това се сещам като основно на прима виста, отделно са възможни и др. гадорийки, като всички ще са на неговия гръб. Тука никакви импровизацийки не са възможни.
razli4na
Активен потребител

Мнениеот martopanov » 12 Фев 2009, 18:02

Благодаря за коментарите. Но все пак аз стигнах до следното тълкуване на директния внос, то е от сайта на "Националната асоциация за паралелно вносители в България" :
Може ли даден производител да спре или ограничи паралелния внос?
Производителят или собственикът на индустриалните или търговски права може наистина да поиска от националните власти или съдебните власти на страната-членка, за която е предназначен продуктът, да защити конкретния предмет на тези права. С други думи, собственикът на патент може да потърси защита на изключителното си право да използва дадено изобретение с оглед на производството на индустриални продукти и пускането им на пазара за първи път - или директно, или чрез предоставяне на разрешително на трети лица. В момента обаче, в който той за първи път пусне на пазара своя продукт в една страна-членка, той губи право да ограничава продажбата на продукта в други страни-членки (т.е. неговото изключително право на продажба вече е изчерпано за територията на Вътрешния пазар, следвайки принципа за "изчерпване на права за територията на Общността"). Вносителят, осъществяващ паралелен внос, в такъв случай може да закупи продукта в една страна-членка и да го продава в друга.

Това тълкуване също така го срещнах в няколко статии на тази тема. Какво мислите по този въпрос. Аз смятам, че европейският закон, а вече и българския в този смисъл са достатъчно ясни. Ето и закона :

Чл. 15. (1) (Изм. - ДВ, бр. 73 от 2006 г., в сила от датата на присъединяване на Република България към Европейския съюз) Притежателят на правото върху марка не може да забрани използването й за стоки, които са пуснати на пазара на територията на държавите - членки на Европейския съюз, съответно на Европейското икономическо пространство с тази марка от него или с негово съгласие.

(2) Разпоредбата на ал. 1 не се прилага, когато съществуват основателни причини притежателят да се противопостави на следващи продажби, особено когато състоянието на стоките е променено или влошено, след като са пуснати на пазара.

Изненадан сън, че някой от вас са толкова крайни в мненията си, че нямам никакво право да препродавам маркови стоки...
martopanov
Нов потребител

Мнениеот martopanov » 12 Фев 2009, 18:27

И все пак аз говоря за внос от Европейския съюз. Митниците и обмитяване няма да има.
С приемането на Закона за марките и географските означения (ЗМГО - в сила от 15.12.1999 г.) и до присъединяването си към ЕС България прилагаше режима на националното изчерпване. Текстът на чл.15 от ЗМГО в редакцията му в сила след 01.01.2007 г. реципира буквално текста на чл.7, ал.1 от Първа директива, т.е. България възприе принципа на общностно изчерпване на правата върху марка. При това положение паралелният внос ще бъде незаконен в случаите, когато стоките, които са негов предмет, не са били пуснати със съгласието на притежателя на марката на пазара в България или в която да било друга държава от ЕИП (например купени са от пазар в САЩ и са внесени в страна - членка на ЕИП, без съгласието на собственика на марката).

Тези закони нищо ли не означават? Не е ли това отговора на въпроса ми или все пак има нещо, което е по-силно от този закон, който за мен е еднозначен....
martopanov
Нов потребител

Мнениеот prnedev » 14 Фев 2009, 09:01

Мммм, аз се чудя малко за това, че ще има тълкувателно решение, още повече, щом стоката е с произход от Евросъюза. Тук не действа ли правилото "свобода на движението на стоки, капитали, работна сила и т.н."?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 15 Фев 2009, 08:04

Мммм, ясно... любопитно ;-))
Може да се продава в цяла Европа, ама от мои хора :lol: Готино... Ще ми е интересно да видя какво ще излезе накрая :roll:
prnedev
Активен потребител

Мнениеот endemor » 19 Фев 2009, 00:45

Здравей Мартине,

Казвам се Борислав Илиев, заедно с мой приятел от САЩ обмисляме същото това нещо за което ти питаш в лех.бг - отварянето на оутлет в БГ. Бих желал да се срещнем и да поговорим, така да се каже да обменим опит. Доста неща и ние проучвахме и търсим начини и \"вратички\". Може нашите интереси да съвпадат и да завържем и по трайни отношения. Е-мейлА ми е: bobi_bulg@abv.bg и съм от Плевен... ако имаш желание да се видим сте чакам да ми пишеш. Не знам от кой град си....но този weekend съм в Русе а след 2 седмици в София :)

и успех
endemor
Младши потребител

Мнениеот panaira » 23 Фев 2009, 14:09

Здравейте и от мен,

Също имам подобни намерения от страна членка на ЕС.

Честно казано, прочетеното тук малко ме обезкоражи, но не ми дава мира факта, че като се разкарам по центъра на Пловдив, е пълно с малки и големи магазини които продават смесени маркови дрехи и обувки - значи все пак има надежда.

Бях посъветван, че всяка една стока, която купувам за да препродам трябва да е описана подробно във фактурата/количество, модел, марка, каталожен номер/. ЕС имали обща база данни, до която проверяващите имат достъп и могат да проверят дали стоката е менте или оригинал. Понеже, ще продавам оригинал, това не ме притеснява.

Споделете има ли нещо такова и има ли и още нещо.

Благодаря
panaira
Нов потребител

Мнениеот danek82 » 27 Мар 2009, 01:05

здравейте,
интересна тема сте подхванали, тъй като аз и моята съдружничка сме решили да внесем маркова спорта стока. зад а се убедим че е възможно да продаваме тази в БГ, решихме д а се допитаме до някои от предтавителствата в БГ . Получихме отговор че не е незаконно да се продава стока с тяхното лого стига да е внесена с всички необходими легални докумети. Не виждам защо да не се осъществи ВОП, след като се закупува от легален доставчик. Ако някои има друга гледна точка , моля споделете.
danek82
Нов потребител

Мнениеот roki5 » 08 Апр 2009, 22:41

Здравейте

Тъй като и аз се занимавам с това искам да ви кажа че до момента не е изниквал такъв проблем с марките.Просто когато купувам от страни членки на ЕС
някои неща са с отрязани етикети,други не,зависи от търговеца.
Досега никой не ме е питал дали имам право да продавам тази или онази марка.
Аз не осъществявам внос,нито обмитявам,купувам си с легални документи,и то без ддс, или с ддс и после го възстановявам.Не виждам какъв може да е проблема.
roki5
Нов потребител

Мнениеот shyshi » 23 Апр 2009, 12:21

Здравейте, силно ме вълнува темата, защото имам възможност да се занимавам с това, но ме притесняват последствията. Навсякъде обаче се пише за ВНОС на маркови стоки, какво става, ако стоките са закупени от лицензиран производител в БГ? Стоките са маркови и се шият по поръчка на въпросните фирми. Какво ми е необходимо на мен като документация от производителя, за да нямам юридически проблеми?
shyshi
Нов потребител

Мнениеот ferdynek » 26 Май 2009, 00:34

Благодаря на всички за споделения опит!
И аз имам намерение да внасям дрехи (Versace,Cavalli ,GF, CNC,Armani, D&G) от Италия.
Консолтирах се с различни търговци и ми казаха че ако дрехите са по стари от 6 месеца не трябва да има проблеми.
Не ми стана ясно как ще се разбере това и какви докумненти ще ми трябват за България от италияската фирма за да нямам проблеми.
Благодаря Ви предварително който има достоверна информация.Готов съм и да си заплатя за консултацията.

Оставям Ви моят skype:marselo79 i Msn Messenger:svarovsci79@yahoo.it или тел.0884270018 за контакти.

Марин
ferdynek
Нов потребител

Назад към Търговско право