начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Изкупуване на ЕООД от семеен тръст

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Изкупуване на ЕООД от семеен тръст

Мнениеот northup » 13 Май 2009, 19:51

Колеги, според вас възможно ли е семеен тръст, регистриран в държава, която не е членка на ЕС, да придобие дяловете на българско дружество? Семейният тръст не е уреден в българското законодателство, но според националното законодателство на въпросния тръст, той е юридическо лице. Аз мисля, че не би трябвало да има проблем при условие, че в ТР се представят документи, удостоверяващи съществуването на семейния тръст според националното му законодателство? Някой имал ли е подобен казус досега?
northup
Нов потребител

Re: Изкупуване на ЕООД от семеен тръст

Мнениеот Sahiba » 14 Май 2009, 09:56

хм защо ли си мисля, че "семейния тръст" е юлнц в частна полза? Ако това е някаква насока за Вас...
Sahiba
Потребител

Мнениеот sunrise » 14 Май 2009, 09:59

Аэ този семеен тръст, има ли качеството на търговец според националното му законодателство или е регистрирано като някакво сдружение или каквото и да е там друго?
sunrise
Активен потребител

Мнениеот northup » 14 Май 2009, 11:44

Sahiba написа:хм защо ли си мисля, че "семейния тръст" е юлнц в частна полза? Ако това е някаква насока за Вас...

Тръстът в никакъв случай не може да е юридическо лице с нестопанска цел, той се създава, за да се отдели в максимална степен неговото имущество от имуществото на попечителите /trustees/. Тръстът е търговско понятие, друг е въпросът че в българското законодателство не е уреден, за разлика от консорциума и холдинга. Що се отнася до регистрацията му според националното законодателство, интересното е, че е регистриран не съгласно местния Закон за фирмите, а съгласно Закона за контрол над собствеността. А в меморандума му /устава/ има текстове относно придобиванете на дялове в чужди фирми, както и на всякакъв вид собственост. Иска ми се някой да даде по-категоричен отговор на въпроса ми, макар да съм наясно, че малцина са имали опит с тръстове. :?:
northup
Нов потребител

Мнениеот laridii » 14 Май 2009, 12:48

Мой колега работеше по подобен въпрос преди време, още преди влизането на България в ЕС и номерът не мина! Беше провел разговори с доста столични нотариуси и те отказваха с мотива, че тръстът е с неуреден статут!
laridii
Потребител

Мнениеот SashkoS » 14 Май 2009, 13:28

Има и друга възможност - проба и грешка.
Възможно е от ТР да имат друго мнение по въпроса.

Но това е по повод "дали ще мине номера", а е възможно да има други усложнения за в бъдеще. Аз бих заложил на придобиване на дяловете от физически лица или търговец по чуждото законодателство.
SashkoS
Потребител

Мнениеот Sahiba » 02 Юни 2009, 10:53

northup написа:
Sahiba написа:хм защо ли си мисля, че "семейния тръст" е юлнц в частна полза? Ако това е някаква насока за Вас...

Тръстът в никакъв случай не може да е юридическо лице с нестопанска цел, той се създава, за да се отдели в максимална степен неговото имущество от имуществото на попечителите /trustees/. Тръстът е търговско понятие, друг е въпросът че в българското законодателство не е уреден, за разлика от консорциума и холдинга. Що се отнася до регистрацията му според националното законодателство, интересното е, че е регистриран не съгласно местния Закон за фирмите, а съгласно Закона за контрол над собствеността. А в меморандума му /устава/ има текстове относно придобиванете на дялове в чужди фирми, както и на всякакъв вид собственост. Иска ми се някой да даде по-категоричен отговор на въпроса ми, макар да съм наясно, че малцина са имали опит с тръстове. :?:

Това, което сте казали изобщо не противоречи на казаното от мен. Примерно една фондациика или сдружение в частна полза... Учредителите прехвърлят (даряват, продават...) имущество, което да се отграничава от тяхното собствено... От тук нататък няма пречки да се извършва стопанска дейност (е стига да е насочена към постигане на целта на юлнц :P )
Наистина нямам понятие що за същество е тръста, но можем да стигнем до някъде :)
Sahiba
Потребител

Мнениеот prnedev » 04 Юни 2009, 08:27

В коя държава има такова нещо?
Колкото до въпроса... Винаги ме е интригувал въпроса, ако всички дялове са собственост на двама човека (чл.117 ал.4 ТЗ) това ЕООД ли е или е ООД?
Възможно е да ви звучи много идиотски въпроса, но ето ги мотивите -
двама човека правят ДЗЗД (предприятие по смисъла на закона за счетоводството). Тези двама съвместно от общата си дейност решават да направят търговско дружество (капиталът на (Е)ООД-то е 100% собственост на предприятието ДЗЗД по смисъла на ЗСч)
Та в извън данъчно-счетоводната част - ДЗЗД-то не е лице (предприятие), и в случая идва някаква съсобственост. От тук въпросчето ми - за разграничението ЕООД - ООД какво се гледа - броя съсобственици (съдружници), без да се гледа цял ли е дяла или е половинка, примерно, или притежанието на цял дял от различни хора?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот toti99 » 04 Юни 2009, 09:15

Отговора на последното ти питане мисля че е така .
Ако едно ЛИЦЕ /физическо или юридическо/ притежава всички дялове от едно дружество имаме ЕООД . При юридическите лица въпроса е ясен .
При физическите лица може да се приеме , че има някаква неяснота на пръв поглед . Тя идва от това , че две физически лица могат да притежават съвместно един дял от дружеството . Другите дялове се притежават от други физ. или юр. лица . Тогава обаче имаме категорично ООД а не ЕООД .
На база това последното биха могли да се развият разни хипотетични варианти ако другите физ. и юр. лица решат да продадат всичките си дялове на двамата пича с единия дял ....но сега ме мързи да мисля за такива хипотези .
toti99
Потребител

Мнениеот sunrise » 04 Юни 2009, 09:18

Тоест, доколкото Ви разбирам, идеята е едно гражданско дружество по ЗЗД, да учреди ООД.
Според мен , не става, то не е отделен правен субект, независимо от това ,че има ЕИК и се води за нуждите за счетоводни и данъчни нужди отделно.
sunrise
Активен потребител

Мнениеот prnedev » 04 Юни 2009, 09:37

Не, идеята ми е две физически лица да поемат съвместно всеки дял на едно ООД - Примерно ако ООД-то е 50 дяла по 100 лв, тези 50 дяла да се притежават от двете ФЛ - чл.117 ал.4 - ТЗ
Примера го дадох с ДЗЗД-то, умишлено, като предистория - откъде са дошли парите за капитала на търговското дружество, а те (парите) са "общи" - чл.358 ЗЗД, и хората, да кажем са казали, щом парите са общи, и дяловете нека да са общи ;-)
prnedev
Активен потребител

Назад към Търговско право