начало

Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност Някои бележки за поощрителните норми, освобождаващи от наказателна отговорност

Отмяна на дарение на имот

Казуси за недвижими имоти

Отмяна на дарение на имот

Мнениеот kalinaradulova » 07 Юни 2009, 11:06

Майка ми е дарила къщата, наследени от нейнните родители на мен и двете ми сестри чрез Нотариален акт за дарение на недвижим имот през 1991 г.

Най-голямата ми сестра като такава има претенции, че къщата е нейна и се разпорежда с всички въпроси свързани с имота.

Майка сега иска да развали дарението и да си върне имота. Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?

Благодаря ви предварително.
kalinaradulova
Нов потребител

Re: Отмяна на дарение на имот

Мнениеот law_master » 07 Юни 2009, 11:39

kalinaradulova написа:Майка сега иска да развали дарението и да си върне имота. Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?

ЗЗД
чл.227. Дарението може да бъде отменено, когато дареният:
а) умишлено убие или се опита да убие дарителя, неговия съпруг или негово дете, или е съучастник в такова престъпление, освен ако деянието е извършено при обстоятелства, които изключват наказуемостта;
б) набеди дарителя в престъпление, наказуемо с лишаване от свобода не по-малко от три години, освен ако набедяването се последва по тъжба на пострадалия и такава не е подадена, и
в) отказва да даде на дарителя издръжка, от която той се нуждае.
Тия разпоредби не се отнасят до обичайните и възнаградителни дарове.
Искът може да се предаде в едногодишен срок, откато на дарителя са станали известни основанията за отменяване на дарението. До изтичането на този срок искът може да бъде предявен и от наследниците на дарителя, ако той е починал преди това.

Дарението е неотменимо и безвъзвратно, освен при горните и още едно основание, което тук е неприложимо.

Но решението на проблема Ви не е чрез отмяна на дарението. Има други способи, но кой от тях ще е най удачния зависи от обстоятелсвата като напр. смятате ли да живеете в тази къща някога или Ви е ценна като част от вашето имуществото и бихте се задоволили с равноценен еквивалент.

Ако има подкрепата на 2/3 от надарените, това възможно ли е и каква е процедурата?
За такова правило не съм чувал, но аз имам да уча още :wink:
...И те така...
Аватар
law_master
Активен потребител

Re: Отмяна на дарение на имот

Мнениеот kalinaradulova » 07 Юни 2009, 13:24

Благодаря ти law_master. Ше видим какво ще правим.

Успех с ученето!
kalinaradulova
Нов потребител

Назад към Имотни казуси