начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Може ли малко помощ по ГПК и ЗТР.

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Може ли малко помощ по ГПК и ЗТР.

Мнениеот advokat__nikolov » 02 Юли 2009, 18:23

Бихте ли ми обяснили в какво се изразява това, че "трето добросъвестно лице може да претендира като настъпили правните последици от вписаното обстоятелство, дори обстоятелството да не се е осъществило".

И второ, в какво се изразява това, че "трето добросъвестно лице може да претендира като ненастъпили правните последици, свързани с подлежащо на вписване обстоятелство, до като същото не е вписано, въпреки че се е осъществило".

Ако може и примерчета да дадете.

Мерси !
advokat__nikolov

Re: Може ли малко помощ по ГПК и ЗТР.

Мнениеот balance » 02 Юли 2009, 19:34

Трето лице е, което не е участник в регистърното производство. То е добросъвестно, когато не знае, че вписаното обстоятелство не е настъпило (в първия случай) или че невписаното обстоятелство е настъпило (във втория случай).
Поне така мисля :wink:
balance
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 02 Юли 2009, 19:51

Да, това определя, май, добръсъвестността. На другото трява да разберем.

Казва се, че в първия случай, че чрез вписването се създава привидност за съществуването на обстоятелството. Третите добросъвестни лица могат да претендират отношенията си с лицето, до което вписването се отнася, да важат така, като че ли вписаното обстоятелство съществува.

Какво, аджеба, значи това?

А за втория случай се казва, че се проявява при вписвания, които немат конститутивно действие, защото предполага игнориране на правни последици, настъпили преди вписването.

Не вдявам ??
advokat__nikolov

Мнениеот DEKAH » 02 Юли 2009, 22:11

Моля Ви се колега. Какви са тези елементарни въпроси? Тези неща трябва да ги знае всеки уважаващ себе си юрист.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 03 Юли 2009, 01:50

Del.
Последна промяна advokat__nikolov на 03 Юли 2009, 02:00, променена общо 1 път
advokat__nikolov

Мнениеот advokat__nikolov » 03 Юли 2009, 01:58

DEKAH написа:Моля Ви се колега. Какви са тези елементарни въпроси? Тези неща трябва да ги знае всеки уважаващ себе си юрист.

Искаш да кажеш "всеки уважаващ себе си цивилист".

Като чуя за регистри и тем подобни ми настръхва козината направо.

Говорим на друг език просто, ние, Пеналистите.

Пеналист и регистър, О, Боже, това е Contradicio in adjecto.

И знаеш ли защо ми харасва да съм пеналист? Защото мога да "рисувам", както си го представям, а не както са ми го "нарисували".

Естествено, не ме разбираш.
advokat__nikolov

Мнениеот jegosan » 03 Юли 2009, 09:40

Още не си нито пеналист, нито цивилист, още си студент. Като поработиш поне 5 години, ще може евентуално да се определиш или хората най-вече да те определят какво си. Успех в борбата с изпитите.
Поздрави!!!
jegosan
Потребител

Мнениеот REVOLUTION » 03 Юли 2009, 10:23

advokat__nikolov написа:
DEKAH написа:Моля Ви се колега. Какви са тези елементарни въпроси? Тези неща трябва да ги знае всеки уважаващ себе си юрист.

Искаш да кажеш "всеки уважаващ себе си цивилист".

Като чуя за регистри и тем подобни ми настръхва козината направо.

Говорим на друг език просто, ние, Пеналистите.

Пеналист и регистър, О, Боже, това е Contradicio in adjecto.

И знаеш ли защо ми харасва да съм пеналист? Защото мога да "рисувам", както си го представям, а не както са ми го "нарисували".

Естествено, не ме разбираш.

Дедец Николов , много необмислено изказване , в твой стил разбира се :lol: .Вие добрите пеналисти се налага да знаете и особената част на НК , там ясно е , че малко ти куца , ама все пак...Та трудно ще прилагаш текстовете от раздел Престъпления срещу кредиторите и не само тях , ако не знаеш що е търговски регистър и значението на вписването в него....Или блестящи пеналисти като теб , не се занимават с тея престъпления! :lol:
REVOLUTION
Активен потребител

Мнениеот vega » 03 Юли 2009, 10:39

Пример:
1. В ТР е вписан нов управител на едно ООД. В действителност такъв факт не се е осъществил, т.е ООД-то не е назначавало нов управител. Трето добросъвестно лице в случая е всяко лице, което сключи договор с този вписан управител. Тогава договорът сключен с него е действителен по отношение на дружеството, въпреки, че самото дружество не е назначавало вписания управител и не го е упълномощавало да сключва сделки от негово име.
2. ООД освобождава едно лице като управител. Това обстоятелство, обаче не е заявено за вписване и управителя не е заличен в ТР. Трети добросъвестни лица са всички, които сключат сделки с незаличения в ТР управител. Тези сделки са действителни по отношение на ООД-то.

Това са съвсем елементарни примери, но надявам се, че са ясни.
vega
Потребител

Мнениеот punisher » 03 Юли 2009, 10:40

Колеги,простете на advokat__nikolov.
Той е още студент.Това е достатъчно основание.Той хвърчи и си мисли,че с този стил ще успее.Споко,животът като го поучука,той ще се приземи. :D
punisher
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 03 Юли 2009, 14:14

Благодаря ви ! Мноо ме кефите и много сте печени, вие, писали по темата :D

П.С.
Революшън, нали за това питам, та да се науча от вас, там дето куцам. А за Общата, да, фенче съм си, питай, когото искаш в ЮЗУ, даже и професорите. Нали ми викат някои Пацо Кодекса, а други прости адв. Николов. Това си ми е като псевдоним, за това се пиша така, а не че се мисля за такъв или да се представям за такъв.

vega, мерси !
advokat__nikolov

Назад към Търговско право