начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Наредба за дейността на заложните къщи.

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Наредба за дейността на заложните къщи.

Мнениеот antri » 22 Юли 2009, 16:42

Надали е най- подходящото заглавие за поста ми, но проблема ми е свързан именно с тази Наредба.
Та както знаят тези, които са я чели, в Наредбата има изискаване във фирмата на търговеца да е вписано "Заложна къща", също така има забрана за извършване на други дейности с тази фирма. Най- общо казано. Проблемът ми е следният, ще изложа фактите, както и вариантите, които ми хрумват за разрешаването му. Ще съм много благодарна на всеки, който ми помогне да намеря най- безболезненият начин за привеждане на съответната фирма към изискванията на Наредбата.
:arrow: Клиентът ми има фирма, в която е наблъскал всевъзможни дейности. Както се досещате една от тях е заложна къща, другата основна е нощен клуб. Регистрирахме му наскоро още една фирма, в която трябваше да извършва дейност като заведение за хранене, но се оказа че има доста ящни приятели, и ресторантът не потръгна. Иска да прехвърли заложната къща във фирмата на ресторанта, а дискотеката да си остане на първата фирма. Да, обачеее... Тука вече почват да ми хрумват идеи как да стане, и със счетито се овъртехме яко!

Разделям идеите в три поста, за да не става като роман:)
antri
Потребител

Re: Наредба за дейността на заложните къщи.

Мнениеот antri » 22 Юли 2009, 16:42

идея 1 :!: Продаваме обособена част от търговското предприятие от първата фирма на второто, с цел да се прехвърлят лицензи, договори с клиенти и прочие.. Обаче процедурата по продажба на част от ТП ми е малко /да не кажа много!/ мътна. Подозирам, че трябва да се назначават оценители, да се прави счетоводно приключване, и не дай- боже ревизия.. От това обаче не следва, че всичко ще приключи - все пак лицензите са на едно име, а фирмата ще е със "Заложна къща отзад", ама.. бели кахъри..
...............
antri
Потребител

Мнениеот antri » 22 Юли 2009, 16:43

идея 2 :!: Първата фирма плааавно приключва дейността като заложна къща, прекратява си лиценза, и прехвърля договорите на втората.. Обаче ме мъчат тея срокове, в които залогодателят има право да оспори продажната цена на заложената вещ и да иска да му се наплати разликата.. Ако чакаме тези срокове, ще изпуснем сроковете, в които фирмата трябва да се приведе според Наредбата. Освен това идва и другият проблем - новата фирма хубаво ще започне да сключва на чисто заеми, ама какво ще правим със заложените и изложени за продажба вещи от старата? Новата фирма няма как да ги купи - тя може само да ги продаде след изтичане на залога.. Освен това ще има нови лицензи, нови регистрации..
............................
antri
Потребител

Мнениеот antri » 22 Юли 2009, 16:44

идея 3 :!: Вадим дейността на дискотеката от първата фирма, променяме и името, предмета на дейност и прочие /за да си остане заложната къща там/, и вкарваме дискотеката във втората.. Подозирам, че прехвърлянето на лицензите и разрешителните за нощен клуб ще е по- лека процедура от прехвърлянето на същите за заложна къща..

идея 4 :!: Ликвидирам и двете фирми, и го пращам клиента на... да бере гъби. Може ли толко да не си разделиш овреме дейностите :evil:

Охх, както винаги набързо нахвърлях нещата, но ми се блъскат камара идеи и възможни проблеми със всяка от тях.. Затова ще помоля всеки, който има отношение към въпроса, да присъства на "дискусията".. В кавички е, защото засега само си пиша :D
Хубав следобед на всички!
antri
Потребител

Мнениеот antri » 22 Юли 2009, 16:47

И последно - кое най- много ме дрррразни :evil: С тая Наредба, и сроковете в които трябва да се "спретнат" фирмите, ги принуждават да се пререгистрират преди срока по ЗТР.. Ма нейсе, не за първи път наредби и постановления са по високи от законите.. :roll:
antri
Потребител

Назад към Търговско право