начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Срок след отказ на ТР

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Срок след отказ на ТР

Мнениеот laridii » 04 Авг 2009, 13:09

Колеги имам нужда от малко помощ и ще съм благодарна на тези от Вас, които се отзоват, защото вече започвам да си мисля, че мисленето не ми се отдава в жегата.
Работата е следната: фирмата Х получи отказ от ТР за обявяване на ГФО. Тъй като заявителят не е управител, счетоводител или адвокат с изрично пълномощно и просто не влиза в хипотезата на чл.15 от ЗТР по никакъв начин. Самите управител са в чужбина и категорично отхвърлиха вариантите да упълномощят адвокат или съставителя на баланса. Още при подаването на документите, аз очаквах отказа, но нямах друг избор, поради простата причина, че управителите са извън България и просто се надявах с отказа да спечеля малко време до следващото идване на управителите в БГ. Да, спечелих почти месец, но очакавм в най-скоро време да получим отказа по официален ред и тук идва моята болка. Има ли някакъв срок и какъв е той, да представим отново ГФО-то този път с изрядни документи в ТР или да се възползваме от чл.26 ал.2 на ЗТР. Проблемът е, че един от управителите ще дойде чак през септември, ако се забавим дотогава ще ни санкционират ли и как?
laridii
Потребител

Re: Срок след отказ на ТР

Мнениеот neonato » 04 Авг 2009, 14:02

Чл. 47, ал. 3 Зсч.
Ако решите да подадете ново заявление и посочите всички приложени документи по чл. 26, ал. 2 ЗТР, и заявлението по отказа е подадено преди 30 юни, считам, че не подлежите на санкция, въпреки че подаването в срока по чл. 40, ал. 1, т. 1 ЗСч изисква редовно заявление и документи.
Оправдано неспазване на срока по чл. 40, ал. 1, т. 1 според мен е налице когато акционерно дружество чрез УС или НС свика преди 30 юни общо събрание за приемане на решение по чл. 221, т. 7 ТЗ (след изпълнена процедура по чл. 251 ТЗ) и на редовната дата няма заседателен кворум за откриване на събранието, като решението за одобряването на ГФО се приема тогава след 30 юни, както и неговото заявяване за обявяване се извършва след тази дата.
neonato
Потребител

Мнениеот neonato » 04 Авг 2009, 14:30

Тук видях и нещо по-конкретно от Наредбата, цитирано от razli4na:
viewtopic.php?f=17&t=31432&p=356413#p356413
То дава най-добрия отговор за спазването на срока при отказ.
neonato
Потребител

Мнениеот laridii » 04 Авг 2009, 15:29

Благодаря, текстът от наредбата го бях пропуснала!
Ще ни глобят значи, освен ако отказът не вземе да се позабави някоя друга седмица!
laridii
Потребител

Назад към Търговско право