начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Сделки по занятие

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Сделки по занятие

Мнениеот antri » 04 Авг 2009, 17:59

Отново безумен въпрос от мен, но на умните си отговарям по- лесно:) Как трябва да се тълкува понятието "по занятие" според вас? Става въпрос отново за маниакално обзелата ме Наредба за дейността на заложните къщи, и особено текста от чл.3, ал.2 "Заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки, освен когато това е необходимо във връзка с осъществяването на дейността и." То хубаво, схванах, че в предмета на дейност, че и в името трябва да си пише заложна къща /след като се извършва по занятие тази дейност/, но от това ограничение следва ли, че и в предмета на дейност не трябва да фигурира извършване на други сделки? Разлеждам в ТР - едни са така, други иначе.. и си се чудя.. :mrgreen: Че си нямам друга работа в шест вечерта :mrgreen:
antri
Потребител

Re: Сделки по занятие

Мнениеот ivan_lawyer3 » 04 Авг 2009, 23:01

Имаше стройна теория навремето по въпроса, сега нещо има аберация гледам. То и Търговския регистър няма авторитета на съд, така че, превес трябва да има теорията, а не практиката.

Има една фундаментална конференция от 1989 г. по въпросите на регистърното право - тогава още по Указ 56, във връзка с тогавашното регистърно производство по ГПК`52. Изказват се Таджер, Сталев, Мръчков (като генпрокурор). Ако искаш да станеш спец по регистърно право, трябва да почнеш оттам - само фразата "пазителят на регистрите" е достатъчна да те откъсне от "Хари Потър" или "Властелинът на пръстените".

Минава се през статии, вече съм стар, суперстар, не ги помня. Това е едрата мазилка, има по-фини - по библиотеките.

Абе, мания.

Хората говорят за футбол, за хобита, ние юристите си говорим за - контестации, касации. Но пък не съм вълнувал от книга, от роман, така, както от някое решение на ВКС, някои мотиви по дело.
ivan_lawyer3
Потребител

Re: Сделки по занятие

Мнениеот advokat__nikolov » 05 Авг 2009, 05:02

antri написа:Отново безумен въпрос от мен, но на умните си отговарям по- лесно:) Как трябва да се тълкува понятието "по занятие" според вас? Става въпрос отново за маниакално обзелата ме Наредба за дейността на заложните къщи, и особено текста от чл.3, ал.2 "Заложната къща не може да извършва по занятие други търговски сделки, освен когато това е необходимо във връзка с осъществяването на дейността и." То хубаво, схванах, че в предмета на дейност, че и в името трябва да си пише заложна къща /след като се извършва по занятие тази дейност/, но от това ограничение следва ли, че и в предмета на дейност не трябва да фигурира извършване на други сделки? Разлеждам в ТР - едни са така, други иначе.. и си се чудя.. :mrgreen: Че си нямам друга работа в шест вечерта :mrgreen:

Има си критерий-обективен и субективен, с който лесно можете да заобикаляте нормички, като тия дето цитирате. Ама се отаказах да го пусна повлиян от предишното мнение.
advokat__nikolov

Назад към Търговско право