начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Документи при довнасяне на капитал

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Документи при довнасяне на капитал

Мнениеот liliangelov » 08 Юни 2008, 20:44

Здравейте,
при довнасяне на капитал /1500 лв./на ЕООД ,достатъчно ли е предоставянето само на вносната бележка от банката пред АВ или има изисквания и за други документи?
liliangelov
Нов потребител

Мнениеот spike » 08 Юни 2008, 22:08

На мен от агенцията ми обясниха че трябват 60 лв такса, протокол- решение и заявление А4 където се попълва само на Внесен капитал - 5000лв.
spike
Младши потребител

Мнениеот neonato » 09 Юни 2008, 00:06

===
Последна промяна neonato на 09 Юни 2008, 23:53, променена общо 1 път
neonato
Потребител

Мнениеот SashkoS » 09 Юни 2008, 21:15

Хм.

То и адреса на управителя го има в заявлението. При промяна трябва ли да вписвам промени във фирмата?
А и.... таковата... месторождението ако река да си сменя?
SashkoS
Потребител

Re: Документи при довнасяне на капитал

Мнениеот mmm_74 » 17 Юни 2008, 00:23

liliangelov написа:Здравейте,
при довнасяне на капитал /1500 лв./на ЕООД ,достатъчно ли е предоставянето само на вносната бележка от банката пред АВ или има изисквания и за други документи?

трябва ти заявление А4 с попълнена първа стр. и поле 32 за капитала, такса 60 лв, вн. бел за капитала, прот. реш. и актуализиран друж. дог/учред акт, в който да пише че капитала е 5000 лв. и е изцяло внесен
mmm_74
Нов потребител

Мнениеот venci_kostov » 04 Авг 2009, 18:01

Пиша тук, за да не отварям нова тема по същия въпрос :)

Мненията на spike и mmm74 се различават по това дали се иска актуализиран дружествен договор/учредителен акт.. някой може ли да уточни?

В моя случай в учредителния акт е записано:
Учредителен акт написа:IV. КАПИТАЛ НА ДРУЖЕСТВОТО И ДЯЛОВЕ
Чл. 6. Капиталът на дружеството е 5 000 (пет хиляди) лева.
Чл. 7. (1) Дружественият капитал е разпределен на 500 (петстотин) дяла, всеки с номинална стойност 10 (десет) лева и се притежава изцяло от едноличния собственик.
(2) Към момента на първоначалната регистрация, в дружеството са внесени 175 (сто седемдесет и пет) дяла (35% от капитала) в размер на 1750 (хиляда седемстотин и петдесет) лева.
(3) Довнасянето на капитала до установения с Учредителния акт размер от 5 000 (пет хиляди) лева трябва да се извърши в срок до 2 (две) години от вписване на дружеството в Търговския регистър.

Трябва ли да го актуализирам при положение, че е записано, че капитала е 5000 лв. ?

Другото ми питане е дали трябва да отварям нова набирателна сметка по която да довнеса сумата от 3250 лв. или може директно да ги внеса в разплащателната сметка? :roll:
В този случай какво се пише за основание на превода (довнасяне на капитал?) или има нещо по-специфично?
И трябва ли да искам отново удостоверение за внесен капитал, както при регистрацията на фирмата или вносната бележка ще свърши работа?

---
Аз мога да допълня, че таксата от 60 лв., при подаване по електронен път е 42 лв. :)
venci_kostov
Младши потребител

Мнениеот SashkoS » 05 Авг 2009, 10:15

Накратко:

Ако в Дружественият договор има вписани данни, различаващи се от реалните в статуса на фирмата - трябва актуализация.

Превода (или вн. бележка) е с основание довнасяне на капитал, но внимавайте кой го внася - да не е Пешо, пък довнасянето да е в дела на Гошо.

Набирателна сметка няма, защото имате разплащателна - тя си е на фирмата.

т.к. не съм юрист, горното да се смята за частно мнение, а не за квалифициран съвет.
SashkoS
Потребител

Мнениеот tarboxx » 05 Авг 2009, 11:26

Довнасях преди седмица - всичко казано от mmm_74, мина без проблем. В УА пишеше до две години, представих нов УА коригиран в тази част, вносна за довнасяне, 60лв. и т.н.
tarboxx
Потребител

Мнениеот venci_kostov » 05 Авг 2009, 15:06

tarboxx, ако се пускат по електронен път, таксите са 30% по-ниски :idea:

Може ли да посочиш номер на заявление или ЕИК на довнасянето, за да си помогна с изготвянето на протокол-решението? :roll: Може и на ЛС да пишеш. Благодаря ти!

---

SashkoS, внесох сумата по разплащателната сметка от мое име, мерси!
venci_kostov
Младши потребител

Мнениеот tarboxx » 06 Авг 2009, 11:33

Изключили сте си личните пишете ми ще Ви изпратя ЕИК.
tarboxx
Потребител

Мнениеот venci_kostov » 07 Авг 2009, 15:13

tarboxx,
не съм сигурен дали съм успял да включа личните, но мейла ми е:
vencislav.kostov@gmail.com
Благодаря!
venci_kostov
Младши потребител

Мнениеот babyboopk » 12 Авг 2009, 14:22

Малко в страни от темата, но пак по нея..... :)
Накой може ли да ми каже законовия текст, който задължава обстоятелството на довнасяне на капитала да се вписва. В ТЗ ..... поне според мен няма такъв текст (чл. 119 "говори" само за размера на капитала, т.е. препращането е към първо изречение от т.4 на чл. 115). В Наредба 1 за водене, съхраняване..... чл. 21, ал. 4.... не мисля че съществува задължение за вписване на факта на довнасяне (ако приемм че под промяна в обстоятелствата относно капитала се има предвид увеличение или намаление , не е и довнасяне). В ЗТР също не видях такъв текст....
Знам, че въпросът ми изглежда глупав...., но ако някой може да ми отговори, много моля бъдете така добри и ми отворете очите.

p.s. а и доколкото знам по стария ред, т.е. регистрация в съда такова задължение не е имало,а след приемането на ЗТР изменения в ТЗ в тази му част няма...

БЛАГОДАРЯ :)
babyboopk
Младши потребител

Мнениеот emiliae » 21 Окт 2009, 10:58

Здравейте, аз имам следния случай: ООД с внесен капитал към момента на регистрацията 3500лв. Капиталът е довнесен края на 2008 година в банковата сметка, но това не е декларирано в ТР. Има ли глоба за това, ако го декларираме сега?
Какво се прилага към заявлението - копие от документа за довнасянето на капитала ли и какъв е срокът, в който трябва да се обяви в ТР?
Ако ги върнем парите на каса с РКО и след това се довнесат с ПКО, като последното се обяви в ТР, дали би имало проблем? Няма да е съвсем коректно, но надали някой прави проверка за това кога е бил довнесен капитала.
Ще съм благодарна за изказаните мнения.

До babyboopk - според мен трябва да се декларира, въпреки че не съм го търсила в закона и не мога да цитирам къде го пише. Но дори обстоятелството, че като влезеш в търговския регистър на някоя фирма, там пише размер на регистрирания и размер на внесения капитал. Ако не се декларира, не го променят.
emiliae
Нов потребител

Мнениеот DEKAH » 21 Окт 2009, 19:56

emiliae - счетоводител си нали??
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право