начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

искам да отворя заложна къща

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

искам да отворя заложна къща

Мнениеот city24 » 20 Авг 2009, 00:02

Здравейте, искам да отворя заложна къща , но патентният данък е твърде твърде висок - 28 000 лева. Мога ли да го заобиколя , ако си регистриам фирмата по ДДС. Четох в една друга тема , че има разни "гимнастики" ( пенсионерите плащат 50 % патентен данък и т.н.) Какви са другите "гимнастики" с които мога да си намаля или спестя патентния данък ?

Мнениеот Гост на 26 Авг 2005 02:56 pm
пенсионерите плащат 50% от патента!!!не се набутвай с ДДС

Гост
Мнениеот Гост на 26 Авг 2005 04:10 pm

Anonymous написа:пенсионерите плащат 50% от патента!!!не се набутвай с ДДС

Що не прочетете закона /ЗОДФЛ/ първо...?! Това не се отнася за буква "Щ" !

Има други гимнастики, които осезаемо намаляват патентния данък /с пъти/,....и са напълно в рамките на закона ! Аз се възползувах именно от такава вратичка, и както казах, /живот и здраве/, в понеделник почваме !

Четете закона дами и господа, четете закона и знайте, че това, което не е изрично забранено, е позволено !
city24
Потребител

Re: Зал ожна к ъ щ а ????

Мнениеот Melly » 20 Авг 2009, 00:52

city24 написа:Здравейте, искам да отворя заложна къща , но патентният данък е твърде твърде висок - 28 000 лева. Мога ли да го заобиколя , ако си регистриам фирмата по ДДС. Четох в една друга тема , че има разни "гимнастики" ( пенсионерите плащат 50 % патентен данък и т.н.) Какви са другите "гимнастики" с които мога да си намаля или спестя патентния данък ?

Може.
Пълен напред - казал Капитанът на кораба.:D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Re: Зал ожна к ъ щ а ????

Мнениеот laridii » 20 Авг 2009, 09:14

Ако правилно разбирам Вие искате акъл от нас как да ощетите държавата/общината, т.е. как да ощети всички нас, които си плащаме данъците. Е, такъв акъл, мисля тука няма да получите. Да не цитирам едно друго лице, ама: "Аман от Бай Ганьовци, Андрешковци и други подобони, дето са тръгнали да правят бизнес".
laridii
Потребител

Re: искам да отворя заложна къща

Мнениеот city24 » 20 Авг 2009, 11:45

Не искам да правя престъпление, а да спестя пари.
city24
Потребител

Мнениеот andy70 » 20 Авг 2009, 12:17

Към sity24, отворете този сайт:
http://www.econ.bg/law/enactments/artic ... ite_kushti

и се запознайте в детайли с Наредбата за дейността на заложните къщи.
Като физическо лице не можете да извършвате такава дейност.
От местоположението на обектите зависи размерът на годишния патентен данък, който се приема и гласува от Общинския съвет. За София най-висок е данъкът, определен за заложните къщи - собствениците на обекти в центъра ще трябва да плащат по 28 000 лв. годишно.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот city24 » 20 Авг 2009, 12:34

За съжаление, заложната къща която искам да е отворя трябва да е точно в центъра. Въпроса ми е как мога да намаля този патентен данък. Казаха ми , че ако се регистрирам по ДДС , може и да се заобиколи.
city24
Потребител

Мнениеот andy70 » 20 Авг 2009, 20:03

С патентен данък ще се облагате, ако сте физическо лице, включително едноличен търговец, при условие че: оборотът Ви за предходната година не превишава 50 000 лв., и не сте регистриран по Закона за данък върху добавената стойност. Ако извършвате патентна дейност, не подлежите на облагане по реда на Закона за данъците върху доходите на физическите лица. Ако сумарният оборот Ви е над 50 000 лева или се регистрирате по ЗДДС, то за текущата данъчна година подлежите на облагане по общия ред на Закона за данъците върху доходите на физическите лица.
За справка http://www.sofiacouncil.bg/?page=ordinance&id=92
Надявам се, че съм Ви бил полезен!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот city24 » 20 Авг 2009, 20:12

Да, разбирам това. Имам приятели, които могат да ми прехвърлят 50 000 лева и аз да им ги върна. Въпросът ми е има ли някакъв начин да си намаля патентния данък. Това значи ли , че ако се регистрирам по ДДС , ще си спестя патентня данък ?
city24
Потребител

Мнениеот donchev » 20 Авг 2009, 20:30

Прочетете ЗДДС и ЗОДФЛ и там ще намерите отговор на въпросите си. Иначе ноу-хауто се плаща и то доста.
donchev
Потребител

Мнениеот bstopov » 20 Авг 2009, 21:14

Абе, човек, иди в някоя счетоводна кантора и ще ти кажат! Кви са тия глупашки въпроси тука и тарикатлъци - говориш за бизнес-начинание за немалко пари, а нямаш 20-50-100 лева за консултация?! :!:
bstopov
Младши потребител

Мнениеот antri » 21 Авг 2009, 12:35

Охххх.. Andy70 пак е дал толкова хубав отговор, ама кой да го чете.. И да го мисли.. Патент - ако си ЕТ. Ако не искаш патент - ми просто си регистрирай ЕООД. Какви са тези размисли и страсти, па ДДС-та, па чудесиии.. И наистина, отдели някой лев за консултация - с тая Наредба не са едно и две нещата, които могат да те заровят преди да си стартирал..
antri
Потребител

Мнениеот andy70 » 21 Авг 2009, 12:40

antri написа:Охххх.. Andy70 пак е дал толкова хубав отговор, ама кой да го чете.. И да го мисли.. Патент - ако си ЕТ. Ако не искаш патент - ми просто си регистрирай ЕООД. Какви са тези размисли и страсти, па ДДС-та, па чудесиии.. И наистина, отдели някой лев за консултация - с тая Наредба не са едно и две нещата, които могат да те заровят преди да си стартирал..

Благодаря ти antri! Явно само Вие ме разбирате, че показвам само пътя, но не мога да пренеса на гръб по него! Приятен ден! :D
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот city24 » 21 Авг 2009, 15:07

ОК. Благодаря за отделеното време ! :)
city24
Потребител

Назад към Търговско право