начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Онлайн предоставяне на лични данни?!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Онлайн предоставяне на лични данни?!

Мнениеот mims1 » 21 Авг 2009, 18:38

Ситуацията е следната:
Интернет сайт, в който се събират лични данни (като този на ПИБ например) за кандидатстване за кредит. Никъде не се подписвам на никакъв документ и ПИБ извършва съответните проверки в ЦКР на БНБ и НОИ. Има само едно "тикче", с което аз се "съгласявам" да предоставя личните си данни за извършване на тези проверки. Но как удостоверява банката, че това съм аз, а не е колегата ми, който например е взел личната ми карта и е попълнил това.
Въпросът ми е как банката има право да проверява личните ми данни, при условие, че няма писменото ми съгласие за това?
И въобще как стоят нещата с всичките тези сайтове на Кредисимо, КредитГруп, че дори и сайтове за електронна търговия като този на БТК, където с кликането на въпросното "тикче" се съгласявам с предоставянето на личните ми данни и с Общите условия, като никъде няма гаранция, че този който подава данните е същият чиято собственост са.
mims1
Нов потребител

Re: Онлайн предоставяне на лични данни?!

Мнениеот prnedev » 22 Авг 2009, 00:24

И какво? Един ден получаваш писмо... или обаждане по телефона от ПИБ, които казват, че няма да ти дадат кредит, защото имаш неплатени осигуровки?

Всъщност, ти не даде ли личната си карта на колегата ти, да ги вкара данните вместо теб, защото трябваше да пиеш кафе с колежката от съседния офис?
prnedev
Активен потребител

Мнениеот mims1 » 22 Авг 2009, 10:36

Добре де, значи излиза че всеки който се добере до личната ми карта може да се регистрира в сайтове, да подава данните ми и да се правят проверки без да се има съгласието ми.
Нима не си чувал за откраднати лични карти и злоупотреби с тях?
А и НОИ въз основа на какво предоставя данните ми, след като тази банка (например) няма ИЗРИЧНОТО ми съгласие. А до колкото знам, ИЗРИЧНО съгласие се доказва единствено писмено (или подписано с електронен подпис, какъвто не ползвам)...
И въпросът ми е как се защитават личните данни онлайн?
mims1
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 22 Авг 2009, 11:55

За целта има цял закон за защита на личните данни,ведно с комисия за целта ... никой няма как да борави с личните ви данни без ваше съгласие...ако сте отдали личната карта на колега, то тогава се подразбира да сте го упълномощили да работи от ваше име, ако сте я загубили или е открадната картата ви трябва да е обявена за изгубена или открадната, което се отразява веднага в сайта на МВР, а да ви кажа ПИБ задължително следи и в него... освен това с фактът, че сте попълнили платформата за он-лайн кандидатстване за кредит не означава, да сте теглили кредит, просто сте стартирали една процедура по кандидатстване и проучване, и щом сте го направили се подразбира да упълномощавате банката да извърши нужните анализи вкл. и по регистри на външни институции като БНБ, НАП, МВР и т н. пък като ви разрешат кредита, ще идете на офиса, ще си попълните искането, където със ситен шрифт упълномощавате ПИБ да ви "преслушат" отново, чрез средствата за отдалечен достъп в регистърна на БНБ (Наредба 22), в НАП( чл74 ДОПК,ако не греша)...и така, нищо фатално не се е случило...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот palimsest » 22 Авг 2009, 11:59

... някои банки си пъхат тая платформа в нет банкирането, където за да получите достъп до нея трябва да сте се индентифицирали с УЕП или издаден за целта сертификат и така се ограничават опциите за злоупотреба...
[b]Може би не знаете, но вечер Боко Тиквата се прибира самотен от работа, сваля уморено костюма си и влиза в топла вана, с томче на Лилиев в ръка. И плаче, плаче… Така му се иска да разбира това, което чете![/b]
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот mims1 » 22 Авг 2009, 15:39

А какво става в случаите, когато още на първо ниво си отказан и банката (кредитната институция) няма възможност да вземе писмената ти декларация, че се съгласяваш да предоставиш личните си данни? Т.е. ако след подаване на онлайн Искане за кредит се види, че не съм осигуряван, че имам лоши кредити и т.н. Тогава как се сдобиват с писменото ми съгласие?
Щото за одобрените е ясно...
mims1
Нов потребител

Мнениеот palimsest » 22 Авг 2009, 16:29

само за инфо, упълномощаването е вид едностранна сделка, а за някои сделки само има императивна правна норма, изискваща определена форма, чиято липса води до нищожност и унищожаемост на сделката...същевременно има конклудентни правни действия от ваша страна, които да са индиция за вашата воля в тая насока, но това само за инфо ...
Аватар
palimsest
Активен потребител

Мнениеот mims1 » 22 Авг 2009, 16:48

Не разбирам нищо от отговора ти... може ли на прост български, не съм адвокат все пак... :-(
mims1
Нов потребител

Мнениеот Melly » 22 Авг 2009, 16:56

palimsest написа:само за инфо, упълномощаването е вид едностранна сделка, а за някои сделки само има императивна правна норма, изискваща определена форма, чиято липса води до нищожност и унищожаемост на сделката...същевременно има конклудентни правни действия от ваша страна, които да са индиция за вашата воля в тая насока, но това само за инфо ...
mims1 написа:Не разбирам нищо от отговора ти... може ли на прост български, не съм адвокат все пак... :-(

Какво ли..?
Всъщност колегата учтиво Ви напомня, че понеделник е началото на работната седмица за адвокатите (без разбира се онези от тях, които са в отпуск). :wink:
Последна промяна Melly на 22 Авг 2009, 16:57, променена общо 1 път
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот mims1 » 22 Авг 2009, 16:57

Ами ще почакам до понеделник тогава . . .
mims1
Нов потребител

Мнениеот Melly » 22 Авг 2009, 17:00

mims1 написа:Ами ще почакам до понеделник тогава . . .

Дано да сте ме разбрал/а правилно.
Нямах предвид форума.
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Назад към Търговско право