начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Заличаване на управител

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Заличаване на управител

Мнениеот hrist0 » 25 Авг 2009, 01:05

Здравейте,

Упралител съм на ООД, но поради несъгласие с другите съдружници пуснах писмено предизвестие, че не желая повече да управлявам дружеството. Мина повече от месец, те не предприеха нищо по въпроса и реших да се възползвам от чл. 141, ал. 5 от ТЗ. Сканирах си документите, платих си държавната такса и започнах в сайта на Търговския регистър да си попълвам данните. Там има едно поленце срещу управител, което като го отметнеш означава, че сегашният управител се заличава. И тук ударих на камък - когато тръгвам да подписвам накрая ми казва, че вписаните обстоятелства не са валидни, защото не съм упоменал никакъв управител. В ТЗ обаче изрично се казва: "Управителят може сам да заяви за вписване това обстоятелство, което се вписва, независимо дали на негово място е избрано друго лице." Парадокса тук е, че системата на Търговкия регистър не ми позволява да се самозалича като управител, без да има избран друг такъв - нещо което се позволява от ТЗ. В крайна сметка написах на име на управител, че се възползвам от чл. 141, ал. 5 от ТЗ, а на мястото на ЕГН-то на новия управител написах няколко нули. Въпроса ми е - дали това е начина да си подам искането за заличаване като управител, има ли друг, който аз съм пропуснал и дали по така попълнените данни ще бъде извършено вписването на промените? Мерси предварително на отзовалите се.

Поздрави
hrist0
Младши потребител

Re: Заличаване на управител

Мнениеот rts » 25 Авг 2009, 15:30

Струва ми се правилно това, което сте извършили. Дано да сте приложили и всички необходими документи. Точно такъв случай досега съм нямала. Вероятно до 1-2 дни ще можете да видите резултата в сайта на ТР.
rts
Активен потребител

Мнениеот hrist0 » 25 Авг 2009, 17:52

Ами надявам се да съм сложил всички необходими документи, а именно: Нотариално заверен отказ; Копие от същия отказ заверен с подпис и печат от служител на фирмата, че го е получил в магазина; Копия от разписки за изпращане до съдружниците; Копия от обратни разписки, че сдружниците са получили пликовете; Документ за платена държавна такса. Тъй като е интересно това, ще ви уведомя щом имам някакъв резултат - за да знаете как се процедира в такъв случай.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 25 Авг 2009, 21:18

С интерес ще следя темата.

Ако всичко мине бихте ли споделили ЕИК на фирмата?
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот hrist0 » 27 Авг 2009, 08:03

За тези, които следят темата - получих отказ, но той няма нищо общо с това, че не съм попълнил нов управител, а заради това, че не съм уведомил надлежно съдружниците. Това означава, че това е начина управител да се самозаличи. Сега ще трябва да пускам нотариални покани и после по познатата вече схема да чакам отново месец и после да се заличавам.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот rts » 02 Сеп 2009, 13:08

Г-н Управител, а свикахте ли Общо Събрание със съответния дневен ред ?
Какво очаквате да направят съдружниците Ви, ако не сте си свикали ОС ?
Искренно ви съветвам да си направите консултация с адвокат, за да нямате пак отказ.
rts
Активен потребител

Мнениеот hrist0 » 14 Окт 2009, 15:14

DEKAH написа:С интерес ще следя темата.

Ако всичко мине бихте ли споделили ЕИК на фирмата?

Привет,

За да затворя темата, споделям опит, че става точно така както го бях описал. Просто трябва да се докаже, че съдружниците са надлежно уведомени. ЕИК-то е 102 892 766

Добре, че е оставен този член в закона, защото иначе няма никакъв шанс да се махнеш като управител, когато съдружниците се правят на разсеяни.

Христо
hrist0
Младши потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Окт 2009, 18:39

Благодаря, че споделихте EИК на дружеството.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот lexter » 14 Окт 2009, 19:21

:oops:
но вие продължавате да бъдете съдружник и да носите отговорност като такъв.
lexter
Потребител

Мнениеот hrist0 » 15 Окт 2009, 09:07

Не съм адвокат, но не виждам каква отговорност мога да нося като съдружник с миноритарен дял в едно такова дружество. Да не говорим, че в известието за напускане като управител, съм упоменал, че желая да бъда освободен и като съдружник без никакви претенции към дружеството от моя страна.
hrist0
Младши потребител

Мнениеот lexter » 15 Окт 2009, 19:34

Извинете, че ви спамя темата. Интересен е вашият казус и ми е любопитно за някои технически подробности от момента след като ДЛР ви е заличило като управител и вие искате да напуснете като съдружник и да бъде сменен адресът на управление :)
lexter
Потребител

Мнениеот DEKAH » 15 Окт 2009, 21:48

Това, че едно лице е отписано от ДЛР в качеството му на управител на съответното ТД не го освобождава от отговорност към дружеството. Единствено ОС може да го освободи от отговорност за действията му докато е бил управител.

Тъй като не е уреден конкретния казус, то по аналогия на чл.138, ал.2 пр.2-ро някой от съдружниците следва да свика ОС.

Господина може да изпрати нот. покана до съдружниците си, и да ги покани да се съберът на общо събрание. В нот. покана следва да има и дневен ред - а именно: 1. Освобождане на управителя от отговорност. 2. Прехвърляне на дружествени дялове. 3. Промяна на адреса на управление. 4.Избор на нов управител.

Ако не спазят този срок, то единствения шанс е да се иска заличаване от окръжния съд по седалището на дружеството - чл.155, ал.1 т.1
Виждам, че в конкретния случай имате повече от 1/5 от капитала, така че действайте смело.

Там вече с адвокат.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Назад към Търговско право