начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Анекс към договор за наем!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Анекс към договор за наем!

Мнениеот cecoboy » 08 Сеп 2009, 08:29

Здравейте на пръв поглед темата не е за този раздел но мисля че тук по-скоро някой може да помогне. Трабва да съставя анекс към договор за наем на един приятел, той кандидатства в един търг и го спечели като физическо лице , съответно договора за наем е на физическо лице. Въпроса сега е че като такъв не може да си ползва ДДС-то от наема и иска фактурите за наем да се издават на фирмата му. Наемодателя няма нищо против тъй като така или иначе той ще дължи данъка въпроса е да оформя правилно анекс за пред НАП че всичко е ОК. В договора има точка в която се казва че няма право да преотдава, да съвместява дейност , да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик. Благодяря и ако някой помогне с текста равни няма да имате :D
Бирата от мен! :shock: :D :D Опс ай кафе че много рано! :D
cecoboy
Нов потребител

Re: Анекс към договор за наем!

Мнениеот laridii » 08 Сеп 2009, 09:44

Приятелят Ви иска, хем да източва ДДС-то, хем наем да е на физическо лице, както беше казал мъдреца: не може и душата в рая и .... до края!
Колкото до заобикалянето на тая точка в договора, вие случайно за термина "свързани лица" да сте чували? Тези в НАП са чували и при първата проверка за ДДС-то тази вашата история, каквито и анексите да съставяте ще изплува.
laridii
Потребител

Мнениеот lexter » 08 Сеп 2009, 19:25

cecoboy написа:... да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик.

юрист ли сте?
lexter
Потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 19:50

cecoboy написа:Здравейте на пръв поглед темата не е за този раздел но мисля че тук по-скоро някой може да помогне. Трабва да съставя анекс към договор за наем на един приятел, той кандидатства в един търг и го спечели като физическо лице , съответно договора за наем е на физическо лице. Въпроса сега е че като такъв не може да си ползва ДДС-то от наема и иска фактурите за наем да се издават на фирмата му. Наемодателя няма нищо против тъй като така или иначе той ще дължи данъка въпроса е да оформя правилно анекс за пред НАП че всичко е ОК. В договора има точка в която се казва че няма право да преотдава, да съвместява дейност , да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик. Благодяря и ако някой помогне с текста равни няма да имате :D
Бирата от мен! :shock: :D :D Опс ай кафе че много рано! :D

След като е наел помещението в качеството си на ФЛ, със съгласието на наемодателя може да го преотдаде на фирмата си, която е ЮЛ (сигурно не е ЕТ). Трябва да сключат анекс към договора за наем в който да личи ясното и недвусмислено разрешение на наемодателя, че разрешава на наемателя да сключи договор за пренаемане на помещението. В анекса е добре да се конкретизира точно пренаемателя, за който наемодателя дава съгласието си, но не е задължително. Ако имаш проблеми с текста, пиши ми на ЛС.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 21:09

Цецобой, включи си ЛС, че се стопли бирата!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Сеп 2009, 21:43

Цецо, изобщо не ги слушай!
Анекс няма да ти свърши работа, а кандидат-наемателят( участник в тръжната процедура) да е мислил, депозирайки офертата си. Каквото и да сториш сега- ще подмениш предварително обявените параметри по търга...
И какъв е този наемодател?!? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 22:10

Поли, той вече не е кандидат-наемател, а си е баш наемател защото вече има скл. д-р за наем. Ако не противоречи на обявените параметри, при условията на които се е състоял търгЪТ :wink: , то клаузата, че няма право да преотдава, да съвместява дейност, да преотстъпва и т.н. "другиму" може да се игнорира на основание чл.234, ал.(1) вр.чл.9 ЗЗД с анекс. Ако, обаче, е включено като условие, че кандидати може да са само ФЛ, които не могат да преотдават наетата вещ, то няма да стане номера.
Но се съмнявам да има зададени такива параметри и ограничения за преотдаване, защото разбрах за какъв обект става въпрос.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Сеп 2009, 22:17

Поли, той вече не е кандидат-наемател, а си е баш наемател защото вече има скл. д-р за наем.
8) Не бих се сетила ако не ми бе казал...

защото разбрах за какъв обект става въпрос.

Е, признавам, не ми се отдава четенето на чужди мисли. И какъвто и да е наемодателят( дори не завиждам за знанието ти) - налице е подмяна на предварително обявените тръжни условия.

И, Анди- проекто - договорЪт е част от конкурсната документация.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 22:26

Има и втора възможност - като ФЛ да се регистрира по ДДС в условията на чл.100 ЗДДС. Тогава няма нужда от подмяна на наемателя с пренаемател.
Няма да има подмяна на предварително обявените тръжни условия.

П.П. Няма начин да няма начин! :wink:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот cecoboy » 09 Сеп 2009, 08:09

:D Добро утро!

Вече си активирах панела за съобщения :mrgreen:

Благодаря за вниманието. А за колегата по-горе не не съм юрист, кандидат икономист съм :D дано да стане с фирмата , защото ми се струва дълга и широка да регистрирам ФЛ по ДДС но в краен случай и това ще стане ако няма друг вариянт.

Няма точка в която да се упоменава че трябва да са само ФЛ просто 1-ден преди търга се разбира за него и няма време за вадене на документи като фирма а за ФЛ става за нула време тъй като трябва само свидетелство за съдимост и за липса на задължения иначе в търга пише че може да участват ФЛ и фирми.

:D Бирата остави Анди като гледам температурите май червено вино ще вадя! :)
cecoboy
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Сеп 2009, 14:07

cecoboy написа::D Добро утро!

Вече си активирах панела за съобщения :mrgreen:

Благодаря за вниманието. А за колегата по-горе не не съм юрист, кандидат икономист съм :D дано да стане с фирмата , защото ми се струва дълга и широка да регистрирам ФЛ по ДДС но в краен случай и това ще стане ако няма друг вариянт.

Няма точка в която да се упоменава че трябва да са само ФЛ просто 1-ден преди търга се разбира за него и няма време за вадене на документи като фирма а за ФЛ става за нула време тъй като трябва само свидетелство за съдимост и за липса на задължения иначе в търга пише че може да участват ФЛ и фирми.

:D Бирата остави Анди като гледам температурите май червено вино ще вадя! :)

Като ви прочетох..., ама дай по-накратко - отдалеч блестите и двамата.... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 09 Сеп 2009, 14:42

Важното е "Да спасим мъжа"! :wink:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот cecoboy » 09 Сеп 2009, 20:28

"Няма да си хвърлям чорапите в коша за пране!" :twisted: :D :D

Наздраве!!!
cecoboy
Нов потребител

Назад към Търговско право