начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Анекс към договор за наем!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Анекс към договор за наем!

Мнениеот cecoboy » 08 Сеп 2009, 08:29

Здравейте на пръв поглед темата не е за този раздел но мисля че тук по-скоро някой може да помогне. Трабва да съставя анекс към договор за наем на един приятел, той кандидатства в един търг и го спечели като физическо лице , съответно договора за наем е на физическо лице. Въпроса сега е че като такъв не може да си ползва ДДС-то от наема и иска фактурите за наем да се издават на фирмата му. Наемодателя няма нищо против тъй като така или иначе той ще дължи данъка въпроса е да оформя правилно анекс за пред НАП че всичко е ОК. В договора има точка в която се казва че няма право да преотдава, да съвместява дейност , да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик. Благодяря и ако някой помогне с текста равни няма да имате :D
Бирата от мен! :shock: :D :D Опс ай кафе че много рано! :D
cecoboy
Нов потребител

Re: Анекс към договор за наем!

Мнениеот laridii » 08 Сеп 2009, 09:44

Приятелят Ви иска, хем да източва ДДС-то, хем наем да е на физическо лице, както беше казал мъдреца: не може и душата в рая и .... до края!
Колкото до заобикалянето на тая точка в договора, вие случайно за термина "свързани лица" да сте чували? Тези в НАП са чували и при първата проверка за ДДС-то тази вашата история, каквито и анексите да съставяте ще изплува.
laridii
Потребител

Мнениеот lexter » 08 Сеп 2009, 19:25

cecoboy написа:... да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик.

юрист ли сте?
lexter
Потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 19:50

cecoboy написа:Здравейте на пръв поглед темата не е за този раздел но мисля че тук по-скоро някой може да помогне. Трабва да съставя анекс към договор за наем на един приятел, той кандидатства в един търг и го спечели като физическо лице , съответно договора за наем е на физическо лице. Въпроса сега е че като такъв не може да си ползва ДДС-то от наема и иска фактурите за наем да се издават на фирмата му. Наемодателя няма нищо против тъй като така или иначе той ще дължи данъка въпроса е да оформя правилно анекс за пред НАП че всичко е ОК. В договора има точка в която се казва че няма право да преотдава, да съвместява дейност , да преотстъпва и т.н. "другиму". Че въпроса ми е може ли да се заобиколи тази точка тъй като той няма да предоставя "другиму" помещението а реално на себе си тъй като той си е управител на фирмата и собственик. Благодяря и ако някой помогне с текста равни няма да имате :D
Бирата от мен! :shock: :D :D Опс ай кафе че много рано! :D

След като е наел помещението в качеството си на ФЛ, със съгласието на наемодателя може да го преотдаде на фирмата си, която е ЮЛ (сигурно не е ЕТ). Трябва да сключат анекс към договора за наем в който да личи ясното и недвусмислено разрешение на наемодателя, че разрешава на наемателя да сключи договор за пренаемане на помещението. В анекса е добре да се конкретизира точно пренаемателя, за който наемодателя дава съгласието си, но не е задължително. Ако имаш проблеми с текста, пиши ми на ЛС.
Errare humanum est stultum est in errore perseverare.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 21:09

Цецобой, включи си ЛС, че се стопли бирата!
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Сеп 2009, 21:43

Цецо, изобщо не ги слушай!
Анекс няма да ти свърши работа, а кандидат-наемателят( участник в тръжната процедура) да е мислил, депозирайки офертата си. Каквото и да сториш сега- ще подмениш предварително обявените параметри по търга...
И какъв е този наемодател?!? :roll:
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 22:10

Поли, той вече не е кандидат-наемател, а си е баш наемател защото вече има скл. д-р за наем. Ако не противоречи на обявените параметри, при условията на които се е състоял търгЪТ :wink: , то клаузата, че няма право да преотдава, да съвместява дейност, да преотстъпва и т.н. "другиму" може да се игнорира на основание чл.234, ал.(1) вр.чл.9 ЗЗД с анекс. Ако, обаче, е включено като условие, че кандидати може да са само ФЛ, които не могат да преотдават наетата вещ, то няма да стане номера.
Но се съмнявам да има зададени такива параметри и ограничения за преотдаване, защото разбрах за какъв обект става въпрос.
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот Гост. » 08 Сеп 2009, 22:17

Поли, той вече не е кандидат-наемател, а си е баш наемател защото вече има скл. д-р за наем.
8) Не бих се сетила ако не ми бе казал...

защото разбрах за какъв обект става въпрос.

Е, признавам, не ми се отдава четенето на чужди мисли. И какъвто и да е наемодателят( дори не завиждам за знанието ти) - налице е подмяна на предварително обявените тръжни условия.

И, Анди- проекто - договорЪт е част от конкурсната документация.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 08 Сеп 2009, 22:26

Има и втора възможност - като ФЛ да се регистрира по ДДС в условията на чл.100 ЗДДС. Тогава няма нужда от подмяна на наемателя с пренаемател.
Няма да има подмяна на предварително обявените тръжни условия.

П.П. Няма начин да няма начин! :wink:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот cecoboy » 09 Сеп 2009, 08:09

:D Добро утро!

Вече си активирах панела за съобщения :mrgreen:

Благодаря за вниманието. А за колегата по-горе не не съм юрист, кандидат икономист съм :D дано да стане с фирмата , защото ми се струва дълга и широка да регистрирам ФЛ по ДДС но в краен случай и това ще стане ако няма друг вариянт.

Няма точка в която да се упоменава че трябва да са само ФЛ просто 1-ден преди търга се разбира за него и няма време за вадене на документи като фирма а за ФЛ става за нула време тъй като трябва само свидетелство за съдимост и за липса на задължения иначе в търга пише че може да участват ФЛ и фирми.

:D Бирата остави Анди като гледам температурите май червено вино ще вадя! :)
cecoboy
Нов потребител

Мнениеот Melly » 09 Сеп 2009, 14:07

cecoboy написа::D Добро утро!

Вече си активирах панела за съобщения :mrgreen:

Благодаря за вниманието. А за колегата по-горе не не съм юрист, кандидат икономист съм :D дано да стане с фирмата , защото ми се струва дълга и широка да регистрирам ФЛ по ДДС но в краен случай и това ще стане ако няма друг вариянт.

Няма точка в която да се упоменава че трябва да са само ФЛ просто 1-ден преди търга се разбира за него и няма време за вадене на документи като фирма а за ФЛ става за нула време тъй като трябва само свидетелство за съдимост и за липса на задължения иначе в търга пише че може да участват ФЛ и фирми.

:D Бирата остави Анди като гледам температурите май червено вино ще вадя! :)

Като ви прочетох..., ама дай по-накратко - отдалеч блестите и двамата.... :D
"Понякога седя и си мисля...а понякога просто си седя."
http://vbox7.com/play:68f9c028
Аватар
Melly
Старши потребител

Мнениеот andy70 » 09 Сеп 2009, 14:42

Важното е "Да спасим мъжа"! :wink:
Аватар
andy70
Потребител

Мнениеот cecoboy » 09 Сеп 2009, 20:28

"Няма да си хвърлям чорапите в коша за пране!" :twisted: :D :D

Наздраве!!!
cecoboy
Нов потребител

Назад към Търговско право