начало

245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища 245 са кандидатите за 17 места в административните съдилища

Подаване на документи по електронен път - помощ!!!

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Подаване на документи по електронен път - помощ!!!

Мнениеот chandra » 14 Сеп 2009, 19:34

Колеги,
Моля за помощ. Ще подавам форма за пререгистрация до ТР, АВ по електронен път! Сега трябва ли да заверявам с електронен подпис и сканираното удостоверение по параграф 4 и другите документи или е достатъчно, че го подавам като адвокат, с електронен подпис?

Благодаря Ви
chandra
Потребител

Re: Подаване на документи по електронен път - помощ!!!

Мнениеот lexy21 » 14 Сеп 2009, 21:17

Дори и да искате, няма как да "заверите сканираните документи с електронен подпис". Просто попълвате заявленията, прикачвате документите, при прикачването отбелязвате кой документ е в оригинал и кой - копие и подписвате заявленията. Това е. Успех.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот chandra » 15 Сеп 2009, 09:06

Мерси колега, зачудих се - подписа който си взех има софтуер и подписва всякакви файлове :) включително и jpg-тата (получава се нещо подобно на зипване - кликаш по генерираното файлче и има подпис, информация и самия файл) :mrgreen:
За това се зачудих, иначе ударих на камък за около минута - докато установя, че е задължително да впиша и кода на съда! :)
Иначе е лесничко да се борави, чак съжалявам че не си взех по-рано!
chandra
Потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2009, 11:19

Така си е :D Мен ме "открехна" колегата ykovachev, за което не спирам да го благославям. Приятен ден.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 15 Сеп 2009, 12:15

Един съвет и от мен - постарайте се да намерите читав начин за сканиране направо във формат PDF - за предпочитане е да настроите да се сканира черно-бяло, да получавате неголеми файлове. Не винаги обаче всички условия са изпълними.

Т.к. сега вие ще изпълнявате ролята на "лелката", която приема документите - когато сте готови и отидете на Преглед - внимателно проверявайте окончателните данни, които подавате и цъкнете на всички закачени документи - да видите дали е точно това, което трябва.

Технически, просто закачате файловете и подписването накрая е достатъчно - няма нужда от подпис на всеки файл.
SashkoS
Потребител

Мнениеот chandra » 15 Сеп 2009, 12:26

SashkoS написа:Един съвет и от мен - постарайте се да намерите читав начин за сканиране направо във формат PDF - за предпочитане е да настроите да се сканира черно-бяло, да получавате неголеми файлове. Не винаги обаче всички условия са изпълними.

Т.к. сега вие ще изпълнявате ролята на "лелката", която приема документите - когато сте готови и отидете на Преглед - внимателно проверявайте окончателните данни, които подавате и цъкнете на всички закачени документи - да видите дали е точно това, което трябва.

Технически, просто закачате файловете и подписването накрая е достатъчно - няма нужда от подпис на всеки файл.

Колега, а проблем ли е, че са *.jpg? Как да ги правя в *.pdf?
chandra
Потребител

Мнениеот lexy21 » 15 Сеп 2009, 17:14

Когато сканирате и Ви излезе диалоговото поле къде и под какво име да запишете файла, избирате, освен името и мясото, и вида на файла - по подразбиране излиза друг вид, но вие си щраквате срещу него върху стрелкичката и избирате от падащото меню pdf и това е всичко.
Аватар
lexy21
Активен потребител

Мнениеот ykovachev » 17 Сеп 2009, 07:59

Хайде малко технически акъл и от мен по въпроса за пдф-овете. Ако случайно скенерът ви е по-старичък и софтуерът му няма опция да записва директно файла в пдф, препоръчвам ви да си намерите една лека и свободна за ползване програмка - Doro pdf writer - пишете така на чичко Гугъл и ще я намерите. По същество тя е виртуален принтер, който се добавя към съществуващите, но е доста по-лека и малка като обем в сравнение с пълния Акробат (или както там се казва сега), който, освен останалото струва официално няколкостотин паунда.
Та - сканирате си черно-бяло, както указва Сашко и запазвате в какъвто формат можете. След това отивате на печат, избирате си Доро-то, давате ОК и се отваря диалогово прозорче, за да укажете къде и с какво име да се запази пдф-а. Ако искате да сканирате документ с две и повече страници, ползвайте формат tif - така се трупат спокойно разните устави, договори и прочие, след което ги "печатате" виртуално по същия начин и получавате съответните страници в един общ пдф. Рекордът ми с Доро е 128 страници, обърнати от тиф в пдф, не за Търговския регистър, а за четене, но все пак не е малко :wink:
ykovachev
Активен потребител

Мнениеот DEKAH » 17 Сеп 2009, 09:12

Ковачев, стана ми интересно кое точно си сканирал и полезно ли е за четене....

Търся си разни книжки в електронен формат, че на телефона ми е по-удобно за четене.

Пиши едно ЛС да обменим инфо.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 17 Сеп 2009, 11:37

Малко се измести в техническа посока темата, но и такива са нужни.
Повечето скенери имат възможности за настройка на формата на файла.
Аз сканирам във "multipage tiff class 4" или нещо подобно беше. Има възможност и директно в PDF, но файловете са големи.
След това използвам програмата PaperPort, която ми дойде със скенера, която може да обърне TIFF във PDF, може да разделя сканираният файл на страници или обратно - да съединя няколко страници в един документ. Има и други възможности, ама не са много за тук :)

По въпросът за четене на телефона - ще пусна едно ЛС :)
SashkoS
Потребител

Мнениеот chandra » 18 Сеп 2009, 18:50

Колеги, много ви благодаря! Справих се и с pdf-овете. Сега да питам и друго, че за сега само пререгистрации съм пускала. Когато правя примерно регистрация предварително ли внасям таксата и я прилагам по познатия начин, или и ние сме в Европата :))))) и може да платиш с карта? Много еретично ли прозвуча, това за онлайн разплащанията?
chandra
Потребител

Мнениеот SashkoS » 23 Сеп 2009, 13:27

Ами няма голямо значение как ще се плати. Дори може и друг да плати за сметка на фирмата.
Такстата разбира се се внася ПРЕДИ регистрацията. Ако се подава по ел. път - подава се и сканирано платежно нареждане или вносна бележка.
SashkoS
Потребител

Мнениеот zzzzz » 23 Сеп 2009, 16:53

А след вписването по елсктронен път какво става с оригинала на документите? Пр адвоката ли остават или се предават в Търгояския регистър?
zzzzz
Потребител

Мнениеот lexter » 23 Сеп 2009, 17:00

интересен въпрос. Остават у адвоката, но за него мисля, че има задължение подобно на това на нотариусите да съхраняват оригиналите (не се сещам къде е разписано нормативно, вероятно ЗАдв.).
Описвайки тази система на практикуващ адвокат във Франция, той каза, че при тях процедурата е да се регистрира "фирма" през Интернет, но оригиналните документи се носят в местния ТР. Имало специални фирми, които, забележете, се занимавали единствено с това - да внасят физически тези документи в ТР. Става въпрос, естествено, за големи дружества, с купища папки и разрешителни.
Това само за сведение, ако на някого му е интересно.
lexter
Потребител

Назад към Търговско право