начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Промяна име на фирма

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Промяна име на фирма

Мнениеот majaa » 22 Сеп 2009, 22:43

Здравейте! Искам да попитам дали има опит с подобно нещо. Имам промяна на име на фирма да речем "ХХХ" ООД. В ТР има ЕТ, което съдържа ХХХ в името си с тире двете имена на едноличния търговец: ЕТ ХХХ-Иван Иванов. Според ще има ли отказ от агенцията? Бихте ли ме насочили къде точно да прочета за промяна имената на фирми?
Според мен не би трябвало да има отказ, защото въпреки че игнорираме правната форма, в името на ЕТ-то има още думи. Моля, който има опит в подобна ситуация да сподели.
majaa
Младши потребител

Re: Промяна име на фирма

Мнениеот SashkoS » 23 Сеп 2009, 13:30

Не, няма да има отказ - "ХХХ" и "ХХХ - Пешо Пешев" са две различни наименования.

Но... ЕТ "Али Баба" и "Алиба Ба" ООД са еднакви.
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 23 Сеп 2009, 17:18

SashkoS написа:Но... ЕТ "Али Баба" и "Алиба Ба" ООД са еднакви.

Само където ЕТ "Али Баба" не може да има /трябва да се съдържат имената на физическото лице-търговец/.
Може би сте имали предвид "Али Баба" ООД и "Алиба Ба" ООД ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 23 Сеп 2009, 19:49

majaa написа:Здравейте! Искам да попитам дали има опит с подобно нещо. Имам промяна на име на фирма да речем "ХХХ" ООД. В ТР има ЕТ, което съдържа ХХХ в името си с тире двете имена на едноличния търговец: ЕТ ХХХ-Иван Иванов. Според ще има ли отказ от агенцията? Бихте ли ме насочили къде точно да прочета за промяна имената на фирми?
Според мен не би трябвало да има отказ, защото въпреки че игнорираме правната форма, в името на ЕТ-то има още думи. Моля, който има опит в подобна ситуация да сподели.

Ако едната фирма има различно седалище от другата-няма пречка фирмите напълно да съвпадат. В тоя смисъл седалището ще разграничава фирмите една от друга.
advokat__nikolov

Мнениеот lexter » 23 Сеп 2009, 20:11

ЗТР
Глава четвърта.
ЗАПАЗВАНЕ НА ФИРМА
Запазване на фирма

Чл. 35. (1) Всеки може да запази фирма преди подаване на заявление за вписване.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) Запазването се извършва въз основа на заявление по образец, в което се посочва заинтересованото лице, в чиято полза е запазването чрез незабавно отразяване в търговския регистър по реда на постъпването на заявлението.

(3) По всяко заявление се извършва проверка дали друго лице няма права върху фирмата и дали е платена дължимата държавна такса.

Действие на запазването (загл. изм. - дв, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.)

Чл. 36. (Изм. - ДВ, бр. 50 от 2008 г., в сила от 30.05.2008 г.) (1) Запазването има действие 6 месеца и е пречка друг търговец да бъде вписан в търговския регистър под същата фирма. Действието на запазването се продължава до приключването на производството по обжалване на отказа за вписване.

(2) В случай, че в срока по ал. 1 е подадено ново заявление за вписване, запазването има действие до приключване на производството по регистрация.

Забрана за прехвърляне
Чл. 37. Запазената фирма е неотчуждима и непрехвърлима.

Обхват на проверката
Чл. 21. Длъжностното лице по регистрацията проверява дали:

7. друго лице няма права върху фирмата и тя отговаря на изискванията на чл. 7, ал. 2 от Търговския закон при първоначално вписване или промяна на фирмата;

ТЗ
Чл. 7. (1) Фирма е наименованието, под което търговецът упражнява занятието си и се подписва.

(2) (Изм. - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Всяка фирма освен предписаното от закона необходимо съдържание може да включва означение за предмета на дейност, участвуващите лица, както и свободно избрана добавка. Фирмата трябва да отговаря на истината, да не въвежда в заблуждение и да не накърнява обществения ред и морала.

(3) (Нова - ДВ, бр. 103 от 1993 г.) Търговецът изписва фирмата си задължително на български език. Той може да я изписва допълнително и на чужд език.

Изключително право
Чл. 11. (1) Фирмата може да се употребява само от търговеца, който я е регистрирал.

(2) При използуване на чужда фирма заинтересуваните лица могат да искат прекратяване на по-нататъшното й използуване и обезщетение за вредите.

НАРЕДБА № 1 ОТ 14 ФЕВРУАРИ 2007 Г. ЗА ВОДЕНЕ, СЪХРАНЯВАНЕ И ДОСТЪП ДО ТЪРГОВСКИЯ РЕГИСТЪР
Раздел IV.
Запазване на фирма
Чл. 97. (1) Подадените заявления за запазване на фирма се разглеждат от длъжностно лице по регистрацията или определен от изпълнителния директор на агенцията служител по реда на постъпването им.

(2) Служителят проверява дали:

1. подаденото заявление е по образеца за запазване на фирма;

2. друго лице няма права върху фирмата;

3. е внесена дължимата държавна такса.

Чл. 98. В случай че са налице предвидените в чл. 97 изисквания, служителят въвежда информацията за запазената фирма от съответното поле на заявлението в съответното поле на списъка за запазените фирми в търговския регистър.

Чл. 108. (1) Агенцията осигурява визуализиране от централната страница за вход в търговския регистър на информацията за всички вписвания, заличавания и обявявания за деня в хронологичен ред по реда на извършването им. Информацията следва да е достъпна за определена дата, седмица, месец или избран от потребителя период не по-дълъг от един месец.

(6) (Предишна ал. 3 - ДВ, бр. 6 от 2009 г., в сила от 23.01.2009 г.) Агенцията осигурява възможност за справки дали друго лице няма права върху определена фирма (уникалност на фирма) чрез търсене в регистърните дела, списъка на запазените фирми, постановените откази и подадените заявления.

мисля, че си чел по-стара литература, когато не е бил електронен търговският регистър :)
lexter
Потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 24 Сеп 2009, 00:32

Lexter, не се мъчи с тия чаршафи, че като ги видя ми се отщява.

Абе спомени му, че "фирма" и "седалище" дават уникалната индивидуализация на субекта търговец.

И ако от това не разбере, че фирмите могат да съвпадат, стига да са в различни седалища, значи някой си е сгрешил в професията.
advokat__nikolov

Мнениеот lexter » 24 Сеп 2009, 01:50

без да искам да се заяждам, се опитвам да те насоча, че не може да има еднакви "фирми" на национално ниво, независимо от седалището. Преди е било така, както казваш, но вече не е. След 01.01.08 всяко новорегистрирано ТД трябва да има уникално име за страната, проблем е с тези, които се пререгистрират и вече има ново ТД със същото име.

4.3. Особено съществено е отпадането на изискването за национална уникалност на фирменото наименование по отношение на регистрираните вече до влизане в сила на ЗТР търговци. При пререгистрацията си те ще запазват досегашната си фирма. Изискването за национална фирмена уникалност ще се прилага само по отношение на новорегистрираните търговци след 01.01. 2008 г.
По принцип идеята да се въведе национална уникалност на фирменото наименование, която беше заложена изначално в ЗТР, не е лишена от разум. Проблемът обаче се състои в това, че подобно начинание можеше практически да се осъществи в началото на прехода към пазарна икономика, когато все още броят на регистрираните и учредявани фирми не беше толкова голям. Сега, близо 20 години по-късно, когато според статистически данни са регистрирани над 1,4 млн. търговски дружества, от които 20-30% са със съвпадащи фирмени наименования, подобна инициатива е практически неосъществима и е свързана повече с негативи, отколкото с предимства. Законът в досегашната си редакция предвиждаше задължително преименуване при съвпадащи фирмени наименования, като не държеше сметка за приоритет на регистрацията, общоизвестност, свързаност на наименованията с регистрирани търговски марки и т.н. Предвиждаше се Агенцията по вписванията да уведомява търговците със съвпадащи фирмени наименования и при бездействие от тяхна страна служебно да ги преименува чрез прибавянето на определена в закона добавка. Това беше, от една страна, изключително обременяващо с оглед нормалното функциониране на Търговския регистър в стартовата му фаза, а от друга страна - неоправдано и несправедливо по отношение на търговците. Търговци, които в продължение на 17-18 години са инвестирали в своята корпоративна идентичност, най-важният елемент от която е фирменото наименование, бяха застрашени от възможността да изгубят както нея, така и клиентите си, поради задължително наложеното им от ЗТР “преименуване”. В този смисъл бяха и множеството оплаквания в бизнес средите за обърквания сред техните партньори и клиенти. След това изменение ще се запази досегашната практика регистрираните вече дружества да се идентифицират чрез своето фирмено наименование, седалище и единен идентификационен код.

http://www.trudipravo.bg/index.php?opti ... &Itemid=39
това е от статия на гл.ас. Таня Бузева, ако не се лъжа тя е "автор" на някои от текстовете в ТЗ.
lexter
Потребител

Мнениеот inspectora » 24 Сеп 2009, 09:55

Николов, не се "пъни" като като теле пред майка си ...
Не си прав - не може да има еднакви имена, дори и седалищата да са различни!!!
Колегите ти обясниха - до 31.12.2007г. можеше - сега вече - НЕ!!!
Законодателството се промени в тази насока - не си мисли, че като си научил нещо преди 3 години и то ще си е все същото с векове ...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот advokat__nikolov » 24 Сеп 2009, 14:58

inspectora написа:Николов, не се "пъни" като като теле пред майка си ...
Не си прав - не може да има еднакви имена, дори и седалищата да са различни!!!
Колегите ти обясниха - до 31.12.2007г. можеше - сега вече - НЕ!!!
Законодателството се промени в тази насока - не си мисли, че като си научил нещо преди 3 години и то ще си е все същото с векове ...

Разбрах ! Само не ми се карай, ясно ! :?
advokat__nikolov

Мнениеот kontocorrect » 24 Сеп 2009, 17:04

Това за ЕТ-то не важи!
Днес бях в АВ с Д1, за запазване на име "абцд" , оказа че има регнато от старите фирми: ЕТ "абцд - Аврам Прасков" и не дават да се регне същото. Също "а б ц д" пак няма да стане.. т.к звучи еднакво.. и к'во правим? "абцд БГ" не става ако има "абцд България".. грозна картинка :evil:
за седалища да не става и дума това беше преди, сега е друго
kontocorrect
Нов потребител

Мнениеот antri » 24 Сеп 2009, 17:16

Хм.. Не знам защо са ти отказали.. Регвала съм фирма точно така, ама не запазвах име.. Те тези каки, дето запазват, понякога се престарават :mrgreen:
antri
Потребител

Мнениеот inspectora » 24 Сеп 2009, 17:40

kontocorrect написа:Това за ЕТ-то не важи!
Днес бях в АВ с Д1, за запазване на име "абцд" , оказа че има регнато от старите фирми: ЕТ "абцд - Аврам Прасков" и не дават да се регне същото. Също "а б ц д" пак няма да стане.. т.к звучи еднакво.. и к'во правим? "абцд БГ" не става ако има "абцд България".. грозна картинка :evil:
за седалища да не става и дума това беше преди, сега е друго

Бил/а сте за запазване на име!!! А не за регистрация!!! Има малко разлики ;)

П.П.: аз имена никога не съм запазвал /всъщност веднъж, но това беше защото се знаеше, че фирмата ще се подава да се регистрира чак след няколко месеца ;) / ;) - 50 лева на вятъра ... и услугата е доста некачествена ... виждал съм както случаи на неоснователно незапазване, така и случаи на неоснователно запазване /респективно после съвсем основателен отказ за рег. със запазеното име ;) /
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 24 Сеп 2009, 17:55

Запазвам- за Е/ООД винаги, че какви изненади имаше колега. Благодаря, но да си спестя.
Гост.
Старши потребител

Мнениеот antri » 24 Сеп 2009, 18:03

Аз също се отказах да запазвам.. Откакто заради един такъв отказ за запазване /напълно неоснователен :evil: /, получих отказ за регистрация /напълно основателен :oops: /, и установих че аз, простата, зная повече от някои умни каки в регистъра.. Та по добре 50 лева далавера, отколкото 160лв. загуба :mrgreen:
antri
Потребител

Мнениеот majaa » 24 Сеп 2009, 21:58

Не мога да разбера какъв е проблема при запазването на име и при регистрация без предварително запазване. Ако има съвпадения относно името, дали ще запазваш или ще регистрираш не се ли гледа едно и също нещо в регистъра. ??! Ако греша-поправете ме...
majaa
Младши потребител

Мнениеот inspectora » 25 Сеп 2009, 09:07

majaa написа:Не мога да разбера какъв е проблема при запазването на име и при регистрация без предварително запазване. Ако има съвпадения относно името, дали ще запазваш или ще регистрираш не се ли гледа едно и също нещо в регистъра. ??! Ако греша-поправете ме...

Едно и също нещо се гледа ... с малката разлика, че запазването го "гледат" хора със средно образование, или в най-добрия случай висше педагогическо /разбирай лелките, които стоят на гишетата/, докато регистрацията, респективно преценката за уникалност на фирмата я прави длъжностното лице, което има юридическо образование ;)
inspectora
Активен потребител

Мнениеот SashkoS » 25 Сеп 2009, 13:54

Аз си мислех, че въпросът с имената е почти изчистен? А то тук дискусии, като за световно...

Запазване на име има смисъл единствено при дълъг срок на подготовка и чакане за документи. Да не говорим, че това означава два пъти да се гледат документите и то от различни лица. И едното да разреши, другото не.

Инспекторе, разбира се че е съвсем коректно ЕТ "Али Баба". Само дето е заето името...
Напоследък много търговци ми се струва че са точно Али Баба и четиридесетте му съдружници...
SashkoS
Потребител

Мнениеот inspectora » 25 Сеп 2009, 14:44

SashkoS написа:Инспекторе, разбира се че е съвсем коректно ЕТ "Али Баба". Само дето е заето името...

Ахаха - вярно!!! Не схванах, че имаш предвид име на човек /предположих, че това е незадължителната част, но правилно, че може някой да се казва Али, а баща му или дядо му - Баба/...
inspectora
Активен потребител

Мнениеот Гост. » 25 Сеп 2009, 14:53

SashkoS написа:Аз си мислех, че въпросът с имената е почти изчистен? А то тук дискусии, като за световно...

Запазване на име има смисъл единствено при дълъг срок на подготовка и чакане за документи. Да не говорим, че това означава два пъти да се гледат документите и то от различни лица. И едното да разреши, другото не..

Не мисля, не мисля. Представи си следната хипотеза- подготвяш документите, в последния момент правиш справка в ТР и всичко е ок., кандидат/пишман ЕСК( че е по-лесно) отива и внася капитала. Бяга той до регистъра, щастлив, че е успял- и о, небеса- surprise :lol: .
Предходните 10 минути някой е регистрирал търговец нейде из страната със същото име?

Като как си тегли внесения капитал? Понякога триците си струват парите, обаче е субективно мнение.
Гост.
Старши потребител

Назад към Търговско право