начало

Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров Съдийската колегия единодушно защити съдия Мирослав Петров

Събирателно дружество - прекратяване с усложнения

Казуси по търговско право. Търговска регистрация
Правила на форума
Правила на форума
Темите в този раздел на форума могат да бъдат само на български език, изписани на кирилица. Теми и мнения по тях, изписани на латиница, ще бъдат изтривани.
Темите ще съдържат до 50 страници. Мненията над този брой ще бъдат премествани в друга тема-продължение, със същото заглавие, като последното мнение от старата тема ще съдържа линк към новата, а първото мнение от новата - линк към старата.

Събирателно дружество - прекратяване с усложнения

Мнениеот antri » 14 Сеп 2009, 10:33

Здравейте,
Изникна ми доста сложна ситуация, поне за мен :oops:
Клиентът ми иска да залича събирателно дружество, в което участва. Проблемът е, че един от съдружниците е починал преди време, и тогава е трябвало да бъде заличена. Никакви стъпки обаче не са направени по въпроса.
Фирмата е учредена като колективна, след време става СД, но Учредителният акт не е променен.
Фирмата се представляла от починалия съдружник.
Хрумна ми с удостоверение за наследници другите двама да поемат дяла му, и да извършат ликвидацията. Обаче е минало доста време. Освен това се натъкнах и на друг проблем - при справка в регистъра такава фирма не излиза..
ВЪзможно ли е да е служебно заличена преди време?
antri
Потребител

Re: Събирателно дружество - прекратяване с усложнения

Мнениеот 4eritof » 14 Сеп 2009, 14:05

В регистър Булстат ли?
4eritof
Нов потребител

Мнениеот antri » 14 Сеп 2009, 14:12

ММм.. в смисъл, че при проверка в търговския "права върху фирма" не ми излиза нито съдебно дело, ното в БУЛСТАТ. Сега отивам в съда да видя там какво мислят по въпроса с призрака ми:)
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Сеп 2009, 14:28

antri написа:ММм.. в смисъл, че при проверка в търговския "права върху фирма" не ми излиза нито съдебно дело, ното в БУЛСТАТ. Сега отивам в съда да видя там какво мислят по въпроса с призрака ми:)

Няма как да ти излиза. След като не е пререгистрирано. Първо пререгистрация, после промени и процедура по заличаване.

Както обичам да казвам - то ако е лесно на нас ли ще се падне.
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот antri » 14 Сеп 2009, 14:29

Нем, Декан, дори и да не е пререгистрирано дружеството, в "права върху фирма" излиза - БУЛСТАТ, фирмено дело.. Ако е пререгистрирано има и партида ТР.. Ама тва се е дно е изчезнало..:(
antri
Потребител

Мнениеот DEKAH » 14 Сеп 2009, 17:53

Не е изчезнало. Имал съм няколко такива случая. Те за това служителките в ТР проверяват на "някакво друго място", което не е свързано ни с БУЛСТАТ, ни с ТР....

Щом изкараш УАС от ОС ще стане ясно за какво иде реч. Надявам се клиентите ти да са се регистрирали по Булстат, защото съм имал и такива индивиди. Представяш ли си фирма от 1994-та година, която няма булстат как работи до 2008 година и то без проблем.
На мен не ми е ясно, ама на счетоводителя им явно му беше ясно....
Мъдър е не този, който много чете, а който извлича полза от четенето.
Аватар
DEKAH
Активен потребител

Мнениеот antri » 14 Сеп 2009, 17:58

Хахаха.. Малей, притесни ме - може и да нямат, те не са я барали тази фирма от сумати години, откакто е починал таткото.. Е ще се забавляваме, ясно.. :mrgreen: Ще се пробвам да ги изработя по стандартната процедура, пък каквото сабя покаже:)
antri
Потребител

Мнениеот antri » 15 Сеп 2009, 12:06

:evil: Мммммм... му! Нямат БУЛСТАТ! Декан, как се справи - те като не са се регистрирали, и временно удостоверение няма как да ми издадат.. :evil: Ох, от А и Б ще се почва с тия хора.. усещам утрояване на тарифата..
antri
Потребител

Мнениеот antri » 24 Сеп 2009, 15:56

Така.. То почти само аз си пиша в тази тема, но.. Поне така ми се изчистват мислите:) Регистрация по БУЛСТАТ тепърва ще се прави на това СД, но нещо ме гложди.. След като я направя, с нея и удост. за наследници лесно ще взема УАС по §4. Ама.. Ще ми се да залича дружеството поради смъртта на единият съдружник, а не наследниците да приемат дяла, пък после да го заличават. Това решение - за заличаване, и за назначаване на ликвидатор ала-бала, трябва да стане след пререгистрацията, щото иначе не може.. Как обаче ще подам заявлението за пререгистрация, като представляващият е и починалият съдружник? И как ще обявя актуален ДД, с нотар. заверка на подписа, при същите условия? Не знам каква е процедурата, само приемане на дела от наследниците ми хрумва, за да има заявител.. Някое умряло дружество да има някой, за идеи? :mrgreen:
antri
Потребител

Мнениеот zzzzz » 25 Сеп 2009, 12:36

Здравейте! Бих искала да предложа следната идея- "свиквате" едно събрание на съдружниците, съставяте притокол че сте взели решение за смяна на управителя. При което може да участват наследниците на починали съдружник и те да се подпишат под взетите решения или просто някой да подпише съдружника, за когото явно държавата не е разбрала че е починал. Не съм много сигурна дали тези промени могат да се отразят по фирменото чрез съответния окръжен съд.
Съответно след това би трябвало едновременно да може да се пререгистрира и да се обяви в ликвидация.
zzzzz
Потребител

Мнениеот lexter » 25 Сеп 2009, 13:11

промени само след пререгистрация, иначе не може.
lexter
Потребител

Мнениеот antri » 25 Сеп 2009, 13:22

Мхм.. Именно.. Няма как да сменя управителя..
Чудя се дали ако заедно с пререгистрацията пусна протокол с решение за заличаване, в комплект с удост. за наследници.. Май така ще стане.. Наследниците ще си решат кой ще представлява дружеството, и така.. Надявам се, че не трябва да приемат дружествения дял в този случай.. :roll:
antri
Потребител

Мнениеот renitka » 25 Сеп 2009, 13:28

Може нищо да не правите. След като изтече срока за пререгистрация фирмата ще бъде заличена
renitka
Младши потребител

Мнениеот antri » 25 Сеп 2009, 13:34

Да, де, то така най- лесно.. Ама е СД, няма ограничена отговорност, кой знае при служебното заличаване какви такси, лихви и глоби ще му треснат:)
antri
Потребител

Мнениеот renitka » 25 Сеп 2009, 13:50

Да, но ако ви глобяват за нещо ще ви глобят и сега, напр., че е пропуснат срока за отразяване на нови обстоятелства.
renitka
Младши потребител

Назад към Търговско право